Ekonomi

Onlinelyft i pandemin för Clas Ohlson

Clas Ohlson redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Clas Ohlsons onlineförsäljning lyfter kraftigt i den andra vågen av coronasmitta, upp med 64 procent i november.
Och inför den viktiga julhandeln pekar det mesta rätt. Men på börsen är det tummen ned för hemmafixarkedjan.
PREMIUM

Clas Ohlson-aktien, som tappat omkring en fjärdedel av sitt värde under året hittills, faller med drygt 5 efter en kvartalsrapport där resultatet hamnat något lägre än väntat.

Men bolagsledningen har inte gett upp hoppet om julhandeln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Krisen kan prägla hela uppväxten

Coronakrisen kan få effekter under lång tid för barn och unga. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Från fosterstadiet långt upp i jobbkarriären. Coronakrisens effekter kan hänga i under lång tid för barnen som föds och växer upp nu. Särskilt drabbas de som har svagare skyddsnät, visar en ny forskningsrapport.

Anna Sjögren, docent i nationalekonomi och forskare vi Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), är redaktör för rapporten där flera forskare sammanställt resultat om barns situation under kriser från fosterstadiet till arbetslivet. De har applicerat resultaten på coronapandemin. Krisen kan påverka barnen både nu och senare, förklarar hon, även om det förstås inte är säkert att det kommer att bli så för alla.

– Om man ska sammanfatta slutsatserna så kan man säga att konsekvenserna av pandemin slår ojämlikt. Det ökar på de sociala skillnaderna mellan barn och ungdomar med olika förutsättningar.

Då barnet ligger i mammans mage påverkar mammans sjukdom, stress och rädsla, och det kan göra att barnets förutsättningar blir sämre, det visar tidigare forskning, berättar hon.

– Vi ser inte detta ännu, det är för tidigt. Men det finns en stor forskning som visar att krisen skulle kunna få negativa effekter för barn som föds nu.

Små barn påverkas av föräldrarnas ekonomiska och sociala förhållanden, berättar hon, men en positiv slutsats är att det trots ökad arbetslöshet bland framförallt småbarnsmammor det inte hittills inte verkar vara så stor andel småbarnsföräldrar som hamnat i allvarliga ekonomiska svårigheter.

– Det syns ännu ingen ökning i andelen barnfamiljer som tar emot ekonomiskt bistånd.

Frånvaro i skolan kan kosta 10 miljarder

Men skolbarn och förskolebarn har haft högre frånvaro under krisen. Dessutom har lärare varit sjuka. Detta gör att barnen kommer att lära sig mindre. En del av rapporten fokuserar på detta, och genom en kalkyl baserad på tidigare forskningsresultat kan samhällskostnaden uppskattas för barnens kunskapsförluster på grund av pandemin.

– På individnivå blir det knappt märkbart, men för hela elevpopulationen landar det på cirka 10 miljarder kronor, säger hon, och förklarar att beräkningen görs för att vi ska få en uppfattning om vad som händer då barn missar skolgång.

Men det går att kompensera den tappade undervisningen.

– Beloppet säger något om hur mycket vi borde ha råd att satsa för att kompensera. Vi ser att den budgeten är ganska stor.

Kriser kan också påverka hur ungdomar väljer yrkesbana och utbildning, visar forskningsrapporten.

– Vi ser att fler söker högre utbildning nu. Det är inte konstigt, det fanns inte så många andra alternativ för de unga, som annars brukar resa eller jobba. Det kommer inte finnas nu i vår heller.

Utbildningsplatserna har utökats, och fler pluggar. Det kan göra att konkurrensen om attraktiva utbildningar ökar, förklarar hon. Men det kan också göra att fler som inte har så stor studiemotivation pluggar, och också att kvaliteten på utbildningarna sjunker om fler elever trycks in utan att resurserna utökas.

– Även själva coronapandemin kan påverka, om studenter bara sätts framför en skärm.

Sämre karriärutveckling

För dem som just är på väg ut i yrkeslivet kan en kris också ge negativa effekter, förklarar hon. Det visar både internationell forskning och erfarenheter från 90-talskrisen här i Sverige.

– Att bli färdig och börja söka jobb mitt i en lågkonjunktur syns i löneutvecklingen. Högskolestudenter kan hamna lite på sniskan, och det finns också risk för inlåsningseffekter.

Till exempel kan man behöva ta ett lägre kvalificerat jobb än det man utbildats för. Karriärutvecklingen för högskoleutbildade brukar vara snabb, understryker hon, men i en kris kan den ta tid. Kanske upp till tio år att komma i fatt.

När konjunkturen vänder ligger de unga, fräscha och nyutbildade kanske före dem som kom ut på arbetsmarknaden under krisen, förklarar hon.

– Man kan se effekter även för dem med enbart gymnasieutbildningar, men de är inte lika tydliga eftersom karriärutvecklingen inte är lika snabb för dem som för högutbildade.

Men bara för att forskning visar på negativa effekter behöver det förstås inte bli så för alla. Anna Sjögren pekar återigen på den ojämlikhet som ser ut att förstärkas av krisen.

– Det är tydligt. De som har svagare skyddsnät har sämre förutsättningar att landa bra, säger hon.

Johanna Cederblad/TT

Barn påverkas mycket av sina föräldrars ekonomiska situation. Arkivbild.
Barn påverkas mycket av sina föräldrars ekonomiska situation. Arkivbild.
Foto: Daniel Reinhardt

FAKTA

Fakta: Barn och unga under coronapandemin

Rapporten behandlar flera olika delar, och bygger på tidigare forskning. Den kris vi nu går igenom utifrån tidigare forskningsresultat.

Exempelvis behandlas smitta och sjukdom i hemmet, oro, ekonomiska svårigheter, frånvaro i skola och förskola, effekter av distansundervisning, ungas val av studier och yrke samt effekter på arbetslivet.

Rapporten visar inte hur det kommer att bli, utan möjliga resultat av krisen.

Källa: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU)

Ekonomi

Sanningens stund för hajpat Tesla

Tesla har på något år mer än sjufaldigat sitt börsvärde. Arkivbild
Foto: David Zalubowski AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu är det upp till bevis för en av världens mest hajpade aktier, elbilstillverkaren Tesla. Bokslutet för 2020 är på väg.

På marknaden hoppas många på guidning när det gäller leveransvolymerna framöver, mot bakgrund av tecken på ett globalt lyft för efterfrågan på elbilar i såväl Kina som i USA och Europa.

Storbanken Deutsche Banks analytiker tror att bolaget kommer att lyfta sitt leveransmål till 825 000 bilar

En dryg fördubbling av vinsten och en försäljningsökning på cirka 40 procent väntas redovisas för fjärde kvartalet av bolaget, med grundaren Elon Musk som vd.

Försäljningen väntas ha lyft till 10,3 miljarder dollar, upp från 7,4 miljarder ett år tidigare, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv. Och det väntas för sjätte kvartalet i rad bli plus på sista raden, men en vinst per aktie på 1:01 dollar. Det kan jämföras med vinsten på 41 cent per aktie ett år tidigare.

Tesla-aktien fick ett enormt lyft i fjol. Bolagets börsvärde mer än sjufaldigades och uppgången har fortsatt i år med cirka 25 procent till ovanpå det.

Börsvärdet därmed på cirka 835 miljarder dollar (motsvarande över 6 900 miljarder kronor). Det är i runda slängar tio gånger så mycket som hela de tyska Volkswagen-imperiets börsvärde.

Riktpriset på Tesla-aktien ligger i snitt på 510 dollar per aktie, vilket kan jämföras med kursen just nu på över 880 dollar per aktie.

Om Tesla-aktien är ett exempel på en uppblåst bubbla på börsen som är på väg att spricka återstår att se. En del bedömare tror rallyt kan fortsätta, om Elon Musk återigen lyckas överträffa förväntningarna. Andra varnar för en kalldusch på börsen i år för fjolårets hetaste aktier, däribland Tesla.

Ekonomi

Fler svenska företagsaffärer trots pandemin

Företagsaffärer i Sverige ökade både i volym och omfattning i fjol, trots motvind för transaktioner globalt i pandemins spår. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ekonomi
Ekonomi Pandemin tryckte ned både antalet och värdet på företagsförvärv och fusioner runt om i världen i fjol.
Men Sverige gick mot strömmen. Och det pekar uppåt även på global nivå sedan i höstas.

Värdet på företagsförvärv och fusioner runt om i världen sjönk med 6 procent till sammanlagt 3 600 miljarder dollar i fjol. Räknat i antal affärer var nedgången 5 procent till 47 488 transaktioner, enligt advokatbyrån Baker McKenzie.

Men i Sverige var trenden den motsatta, även om priset för svenska tillgångar kryddades av en starkare svensk krona.

Över 500 miljarder

Antalet svenska transaktioner ökade med 15 procent och värdet på affärerna steg med hela 23 procent till över 500 miljarder kronor, enligt en sammanställning gjord av advokatbyrån, som TT har tagit del av.

Antalet gränsöverskridande affärer med svenska företag inblandade ökade också, upp med 13 procent, vilket gav en samlad värdeökning på 23 procent till omkring 350 miljarder kronor.

Det var främst investerare från USA som förvärvade svenska företag, konstaterar advokat Carl Svernlöv, partner på Baker McKenzie. Totalt handlar det om 42 amerikanska förvärv för sammanlagt 4,7 miljarder dollar.

– Storbritannien var tvåa, trots brexit, säger han.

Brittiska förvärv i Sverige lyfte med hela 30 procent till 35 stycken till ett samlat värde på drygt en miljard dollar, enligt Baker McKenzie, som under året var med som juridisk rådgivare i två av de fem största företagsaffärerna i Sverige.

Låga räntor och riskkapitalbolag med mycket pengar drev på utvecklingen, som tog fart under andra halvåret, enligt Svernlöv. Och läget ser gynnsamt ut för i år också, tycker han.

– Vi håller på att få vaccin mot coronaviruset, det finns gott om kapital och ekonomin är fortfarande stark, säger han.

Koppling till digitalisering

Bilden av ett lyft för förvärv och fusioner under andra halvåret i fjol bekräftas av konsultbyrån PWC. Förutom låga räntor och mycket kapital ser de en direkt koppling till digitalisering och omställning i pandemins spår.

”Konsekvensen har blivit en kapplöpning när det gäller transaktioner kopplade till teknikbolag”, skriver Johan Rosenberg, ansvarig för affärsområdet M&A på konsultjätten PWC Sverige, i en kommentar.

Han pekar på ett lyft förvärven inom tekniksektorn på 34 procent under andra halvåret i fjol, medan det inom telekom ökade med 14 procent.

Intresset för så kallade SPAC-bolag, skalbolag som noterar sig på börsen för att därefter hitta förvärv inom en viss tidsperiod, ökade också.

SPAC-bolagen drog in runt 70 miljarder dollar i kapital under 2020 och stod för mer än hälften av alla amerikanska börsintroduktioner under året, enligt PWC.

”Vi tror att SPAC-aktiviteter fortsätter växa under 2021, särskilt kopplade till infrastruktur för elfordon, lagring av energi och sjukvårdsteknik”, skriver Johan Rosenberg.

Biden-effekt

Carl Svernlöv på Baker McKenzie ser i år en möjlighet att stora stimulanser från den nya presidenten i USA, Joe Biden, kan få effekter på marknaden för företagstransaktioner.

– Den ekonomiska återhämtningen efter pandemin, tillsammans med en förväntat mer Europavänlig politik från Biden-administrationen i USA, kan bidra till ännu fler gränsöverskridande affärer till och från USA, säger han.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Svenska företagsaffärer för 500 miljarder

Antalet företagsaffärer (förvärv och fusioner) i Sverige ökade till 1 337 transaktioner i fjol. Det kan jämföras med 1 164 transaktioner under 2019. Det samlade värdet på affärerna steg till 60,5 miljarder dollar (drygt 500 miljarder kronor), upp från 49 miljarder året före.

Den stora puckeln av affärer kom under höstmånaderna, visar sammanställningen. Hetaste branschen var teknik, både vad gäller utländska förvärv av svenska företag och svenska företagsaffärer utomlands.

Amerikanska Blackstone Groups förvärv av en fastighetsportfölj från Castellum var den allra största affären. Andra storaffärer var spanska Cellnex Telecoms bud på HI3G-tillgångar, amerikanska Dun & Bradsts bud på Bisnode och kanadensiska CPPIB:s Embraceraffär.

När det gäller svenska affärer utomlands toppade SBB i Nordens och Castellums bud på norska Entra, följt av riskkapitalbolaget EQT:s köprunda i Spanien, Norge och Tyskland med förvärven av Idealista, Torghatten respektive Schülke & Mayr.

Källa: Baker McKenzie

Ekonomi

LO:s största medlemsökning på 35 år

Coronapandemin tros ha påverkat antalet nya medlemmar i LO-förbunden under det gångna året. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Under 2020 ökade LO-förbunden sammanlagt sina medlemmar med 1,6 procent till totalt 1 432 926, rapporterar Arbetet. Senast LO växte så mycket var för 35 år sedan.

Av LO:s 14 förbund handlar det framför allt om Kommunal och Handels som står för uppgången, som landade på 22 320 nya medlemmar i fjol.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Jakt på klipp stärkte Tokyo

Börsen i Tokyo steg under onsdagsmorgonen. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Wall Street backade något vid tisdagens stängning, vilket delvis tros bero på att de handlare som letar efter snabba vinster i stället sökte sig till Tokyo, där flera offentliggörandet av årsredovisningar väntar de kommande veckorna.

Nikkei 225-index steg därför i onsdagsöppningen med drygt 0,4 procent medan det bredare Topix gick upp 0,5 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Ekonomi

Microsoft slog förväntningarna

Microsoft
Foto: Ted S. WarrenAP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Microsoft slog analytikernas förväntningar när bolaget presenterade sin delårsrapport för andra kvartalet.

Det var framför allt teknikjättens molnverksamhet och plattformen Azur som skördade triumfer. Enligt bolaget var omsättningsökningen för Azur hela 50 procent, betydligt mer än förväntade 41 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Pandemin gav avtryck på Wall Street

USA-börserna dansade runt nollstrecket på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Mark LennihanAP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Coronapandemin spelade stor roll när en rad amerikanska bolag rapporterade på tisdagen.

3M, som bland annat tillverkar masker och handrengöring, lämnade en delårsrapport som genomsyrades av ökad efterfrågan av bolagets produkter. Aktien steg 3,0 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Flygledningsbolag vill ta över Bromma

Bromma Stockholm Airport. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Bolaget Aviation Capacity Resources (ACR) vill ta över driften av Bromma flygplats i Stockholm om statliga Swedavia säger ja, skriver Dagens industri.
PREMIUM

ACR sköter i dag flygledning på 17 flygplatser i Sverige. Bolaget omsätter årligen 160 miljoner kronor och har tillsammans med investerare och samarbetspartners skapat en affärsgrupp som står beredd att ta över flygplatsen.

Vilka investerarna är vill inte Wilhelm Wohlfahrt, vd för ACR, berätta. Han hoppas att det blir intressant för politikerna att sätta sig ned och diskutera om det här är möjligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL