GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lagerbäck sparkas – "That's football"

Lars Lagerbäck har gjort sitt som förbundskapten för det norska fotbollslandslaget. Svensken sparkas efter kvalmissen till EM nästa år.
"That's football sometimes", säger Lagerbäck i ett uttalande.
Publicerad 3 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lars Lagerbäck ersätts av Ståle Solbakken. Arkivbild.
Lars Lagerbäck ersätts av Ståle Solbakken. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Lars Lagerbäck hade kontrakt över det kommande VM-kvalet och ett eventuellt slutspel 2022, men sparkas och ersätts av Ståle Solbakken.

Norge, som har en ny ung generation stjärnspelare med Erling Braut Haaland och Jens Petter Hauge i spetsen, förlorade i playoff till EM för några veckor sedan.

"Där vi är nu, i övergången mellan två kval, önskar vi att ha ett perspektiv minst fyra år framåt, i första hand till och med EM 2024. I det perspektivet var det naturligt att inleda samtal med Ståle Solbakken", säger Terje Svendsen, ordförande i norska fotbollsförbundet (NFF), i ett pressmeddelande.

Lagerbäck, 72, tog över jobbet 2017 och vann 18 av sina 35 landskamper som förbundskapten.

I ett skriftligt uttalande till TT säger svensken och assisterande förbundskapten Per Joar Hansen att de slutar efter önskemål från NFF, som utnyttjar en klausul i kontraktet för att avsluta samarbetet.

"Trist"

"Det är alltid tråkigt att lämna ett lag som man har arbetat med i många år. Bland annat med tanke på vår stödapparat som har bidragit på ett mycket bra sätt till våra prestationer, och visat stor lojalitet på och utanför planen. Vidare att spelargruppen med några få undantag har på alla sätt visat en professionell hållning och gjort mycket bra arbetsinsatser", säger Lagerbäck och Hansen.

Lagerbäck lyfter fram att Norge vann sin grupp i Nations League, har avancerat 40 platser på världsrankningen och slussat in ett flertal unga spelare i landslaget.

"Tyvärr blev inte 2020 ett resultat- och prestationsmässigt framgångsrikt år. Vi förlorade den första av två avgörande playoffmatcher vilket innebar att vi missade nästa års EM-slutspel. Vi misslyckades med att vara 'bäst när det gäller'. Detta tillsammans med två inställda matcher som, på grund av pandemin, inte gav oss chansen att vinna Nations League och avancera ytterligare en nivå", skriver Lagerbäck och Hansen.

”That's football sometimes”, konstaterar de.

NFF tackar samtidigt Lagerbäck för sin insats med landslaget.

"NFF vill tacka Lars för jobbet han har gjort med våra bästa spelare. Under hans tid har vi fått fram en helt ny generation landslagsspelare, som tillsammans med veteranerna gör att det bådar gott inför framtiden. Med Lars vid rodret har vi lyft oss 40 platser på Fifas världsrankning", säger Terje Svendsen.

"Stolt och hedrad"

Ståle Solbakken fick nyligen sparken från jobbet som tränare i FC Köpenhamn och återvänder nu till norsk fotboll efter många år utomlands.

"Jag är stolt och hedrad över att ha blivit erbjuden jobbet som ny landslagschef. För mig är det här en bra tidpunkt att ta över. Lars Lagerbäck och Per Joar Hansen har gjort ett solitt jobb och utvecklat en grund som det blir spännande att jobba vidare med", säger den 52-årige norrmannen.

Carl Göransson/TT

Mikael Forsell/TT

Fakta: Lars Lagerbäck

Fakta: Lars Lagerbäck

Ålder: 72.

Tränarkarriär: Kilafors IF (1977-1982), Arbrå BK (1983-1985), Hudiksvalls ABK (1987-1989), pojk- och ungdomslandslag (1990-1995), B-landslaget (1996-1997), assisterande förbundskapten för A-landslaget (1998-1999), förbundskapten för A-landslaget (2000-2009), Nigeria (2010), Island (2011-2016), Norge (2017-2020).

Meriter: VM: åttondelsfinal 2002 och 2006 med Sverige, gruppspel 2010 med Nigeria. EM: kvartsfinal 2004 med Sverige och 2016 med Island, gruppspel 2000 och 2008 med Sverige.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.