Annons

SAS-vd utesluter inte nya besparingar

SAS gjorde en jätteförlust under fjärde kvartalet. Inledningen på 2021 ser heller inte speciellt ljus ut för flygbolaget. Vd Rickard Gustafson spår ytterligare ett förlustår och utesluter inte nya besparingar.
Publicerad 3 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
SAS är precis som alla bolag i flygbranschen under hård press på grund av coronapandemin och den minskade efterfrågan på resor. Arkivbild.
SAS är precis som alla bolag i flygbranschen under hård press på grund av coronapandemin och den minskade efterfrågan på resor. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Under sommaren skedde en viss återhämtning men trenden vände i takt med att smittspridningen av covid-19 fick ny fart.

För SAS resulterade det i en förlust före skatt på 3,3 miljarder kronor för fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det kan jämföras med vinsten på 1,1 miljarder kronor samma period föregående år. Omsättningen rasade samtidigt till 3,0 miljarder kronor jämfört med 13,4 miljarder kronor.

Annons

– Vi ser ett kvartal kraftigt präglat av pandemin och att smittotalen accelererat under september, oktober och reseaversionen ökat, säger Rickard Gustafson till TT, samtidigt som han påpekar att resultatet under kvartalet också påverkas negativt av valutaeffekter.

Konstant press

Bolaget som varit under konstant press under coronapandemin har under det senaste kvartalet genomfört en rekapitalisering som tillförde 12 miljarder kronor.

På SAS pågår också ett intensivt arbete med kostnadsbesparingar och rörelsekostnaderna minskade med 53 procent under kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

– Men det räcker inte för att motverka intäktstappet, konstaterar Rickard Gustafson.

Under pandemin har SAS sagt upp totalt 5 000 medarbetare i Skandinavien och merparten av de återstående anställda är hel- eller deltidspermitterade. Rickard Gustafson vågar inte utesluta att det kan bli aktuellt med ytterligare besparingar i personalstyrkan.

– Om vi kommer att göra ytterligare uppsägningar, det törs jag inte svara på. Jag hoppas inte det men jag kan inte utesluta det. Det styrs helt av hur pandemin utvecklas och i vilken takt efterfrågan kan komma tillbaka.

Sena återbetalningar

TT: Hur ser prognosen ut för det nu pågående räkenskapsåret?

– Vi ger ingen prognos för nästa år. Det är oerhört svårt att säga hur den här pandemin kommer att utvecklas. Vi vet att november, december och januari är våra säsongsmässigt svagaste månader och det kommer att vara ytterligare förstärkt av den pågående pandemin, säger Rickard Gustafson.

I rapporten skriver Gustafson dock att räkenskapsåret 2020/2021 "med största sannolikhet kommer att vara förlustbringande".

SAS fortsätter också att beta av återstående återbetalningar till kunder för inställda resor där bolaget kritiserats hårt för sin saktfärdighet. En hel del kunder har vänt sig till Kronofogden, och SAS hotas med vite om det inte blir bättring. Enligt SAS uppgick kraven den 1 december till 0,9 miljarder kronor.

Annons

Under fjärde kvartalet återbetalades enligt bolaget en miljard kronor för inställda flyg, en ökning med 50 procent jämfört med kvartalet före.

Enligt Rickard Gustafson har 300 000-350 000 kunder ännu inte fått sina pengar. Men han vågar inte lova när återbetalningen kan ske.

– Så fort vi bara klarar av det, men det är jättesvårt att ge ett exakt datum. Jag beklagar att många har fått vänta oskäligt länge men det beror inte på att vi har dragit fötterna efter oss. Vi har jobbat extremt hårt för att öka tempot och vi har fått upp tempot.

SAS rasade inledningsvis på Stockholmsbörsen, men aktien återhämtade sig – rejält. Vid stängning hade den stigit 5,2 procent.

Helena Wande/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons