Annons

USA avslutar utbytesprogram med Kina

Publicerad 5 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar programmen "propagandaverktyg för mjuk makt". Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar programmen "propagandaverktyg för mjuk makt". Arkivbild.Foto: Saul Loeb/AP/TT

Fem utbytesprogram mellan USA och Kina avslutas, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Programmen regleras av en lag från 1961, Mutual Educational and Cultural Exchange Act (MECEA), vars syfte var att öka akademiskt och kulturellt utbyte med andra länder genom att låta federalt anställda amerikaner att resa med utländska statliga medel.

Annons

Utrikesminister Mike Pompeo säger i ett uttalande att "medan andra utbytesprogram i MECEA:s regi är ömsesidigt fördelaktiga, finansieras och drivs de fem programmen i fråga av Folkrepubliken Kina som propagandaverktyg för mjuk makt".

Beskedet är det senaste draget i president Donald Trumps konfliktfyllda relation till Kina.Trump har bland annat inlett ett handelskrig med Kina, kritiserat deras hantering av situationen i Hongkong och skyllt den pågående coronapandemin på Kinas hantering av de ursprungliga virusutbrotten i landet.

Den kinesiska ambassaden i Washington har ännu inte kommenterat de avslutade programmen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons