Annons

Gathundar stoppade vid gränsen

Gränspolisen hittade 59 gatuhundar i två fordon som stoppades vid Öresundsbron i helgen.
”Ett av de värsta jobben jag varit med om när det gäller djur”, beskriver en av poliserna som var med vid ingripandet.
Publicerad 7 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Gatuhund i Rumäniens huvudstad Bukarest, maj 2013. Arkivbild.
Gatuhund i Rumäniens huvudstad Bukarest, maj 2013. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP

Det är polisen som själva går ut med nyheten på Polisen i Hässleholm, Osby och Östra Göinges facebook-sida. I inlägget, signerat Rolf, tillförordnad gränspolis, beskriver han hur man stoppar två täckta skåpbilar

”När fordonens lastutrymme öppnas så möts vi av en sådan fruktansvärd stank, den går inte att beskriva”, skriver han.

Annons

I bilarna fanns 59 hundar som enligt SVT Nyheter Skåne transporterats från Rumänien och Bosnien. Personalen vid gränskontrollen möttes av en "fruktansvärd stank" och i fraktutrymmet fanns urin, spyor och avföring.

”Vart skulle dessa hundar? Jo, till godtrogna personer i Sverige som ”köpt” sig en hund. Självklart skall man hjälpa djuren/hundarna till ett drägligare liv, men till vilket pris?” frågar sig Rolf.

Den ena hundtransporten blev insläppt i Sverige eftersom dokumentationen var i ordning, medan den andra skickades tillbaka över Öresundsbron.

Enligt SVT släpptes den ena transporten, med 39 hundar från Rumänien, in i landet eftersom dokumentation fanns. Den andra fick vända och köra tillbaka till Köpenhamn. Transporterna är arrangerade av en skånsk organisation som arbetar för att hjälpa gathundar.

– Det är inte första gången detta förekommer i samband med frakten av hundar i adoptionsverksamhet. Vi ser att det finns stora brister. Det är för små burar, hundarna rastas inte och är i dåligt skick, säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen, till SVT.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons