Lagfarter Nsk

Nya ägare till hus i Västra Torup

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på Strandböke 5427 i Västra Torup har bytt ägare. Nya ägare är Martin Lund och Theresa Blom, båda 36 år, som tar över huset från Jan-Olof Olssons dödsbo. Ägarskiftet blev klart i november 2020. Huset byggdes 1975 och har en boyta på 94 kvadratmeter.

I april såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Strandböke 5451. Där såldes ett 77 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 750 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Annorlunda hus söker hyresgäster

Hässleholm
Hässleholm Hibab letar fortfarande med ljus och lykta efter någon eller några som kan tänkas hyra Trädhuset samt Mölleröd kungsgård.

Både Trädhuset på Hovdala och Mölleröd kungsgård står för närvarande tysta och tomma. För att få liv innanför väggarna söker Hibab (Hässleholms Industribyggnads AB) hyresgäster.

Jakten har pågått en längre tid även om Trädhuset levt upp under sommaren tack vare Hovdala slottsrestaurangs caféverksamhet. Men efter den siste augusti sänkte sig tystnaden åter över huset som har utsikt över både Finjasjön, Guldkusten och Hovdala naturområde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter Nsk

Nya ägare till gård i Lönsboda – pris: 1 771 000 kronor

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Försäljningen av lantbruksfastigheten på adressen Edema 753 i Lönsboda är nu klar. Nya ägare blir Heidi Bremme och Jan Pedersen från Smørum, Danmark som köper fastigheten av René och Gitte Kluk. Gården omfattar ett hus med boyta på 86 kvadratmeter, en betesmark på 2 hektar och 6 hektar skogsmark. På fastigheten står även en ekonomibyggnad på 142 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i maj 2021 och priset blev 1 771 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Barn stred för IS – vårdnadshavare häktas

Advokat Mikael Westerlund försvarar kvinnan och uppger att hon förnekar brott.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes En kvinna som anslutit till terrorsekten IS har häktats av Stockholms tingsrätt misstänkt för att ha medverkat till att ett barn använts som soldat i Syrien.
Enligt åklagare Karolina Wieslander är det flera svenska barn som dött i strider för IS.

Kvinnan klev in i rättssalen med handfängsel i klädd Kriminalvårdens helgröna dress, när häktningsförhandlingen inleddes klockan 11 på torsdagen i Stockholms tingsrätt. En vakt hjälpte henne av med bojorna innan hon slog sig ned på en stol bredvid sin försvarare.

– Jag yrkar att (NN) häktas på sannolika skäl misstänkt för folkrättsbrott, grovt brott, och grov krigsförbrytelse, under perioden 1 augusti 2013 till den 26 maj 2016, sade åklagare Reena Devgun, från sin plats mittemot kvinnan i rättssalen.

Enligt åklagaren finns risk att kvinnan skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredning om hon är på fri fot.

Kvinnan själv förnekar brott, uppgav hennes försvarare Mikael Westerlund.

– Åklagarens häktningsyrkanden bestrids. Min klient förnekar brott och bestrider att det skulle föreligga sannolika skäl, sade han.

Häktas två veckor

Resten av häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. En stund senare var förhandlingen åter offentlig och tingsrätten meddelade att kvinnan skulle häktas till och med den 7 oktober, på sannolika skäl misstänkt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott.

Åklagaren fick även tillstånd att meddela restriktioner.

Enligt SVT reste kvinnan till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS, och återvände till Sverige förra året. Åklagare Karolina Wieslander som biträder förundersökningen säger att kvinnan är vårdnadshavare till barnet som ska ha använts som barnsoldat i Syrien.

– I det här ärendet är hon misstänkt i förhållande till en målsägare, det vill säga ett barn. Vi har också identifierat flera svenska barn som har kommit att användas som barnsoldater, säger hon till TT.

Svenska barn som dött

Hur många svenska barn det rör sig om kan hon inte svara på. Avseende de andra barnen som identifierats är det okända misstänkta personer som tros ha medverkat till att de använts som barnsoldater.

TT: Hur har det gått för barnen?

– Generellt kan jag säga att vi har identifierat ett antal svenska barn som kommit att användas som barnsoldater och som också dött och inte återvänt från Syrien.

Hur det har gått för barnet i det nu aktuella fallet vill Wieslander inte uttala sig om.

TT: Har samtliga barn stridit för IS?

– Det vi sett är att barnen har använts i strid i den typen av grupperingar, antingen före Kalifatets utropande eller efter det, säger hon.

Islamiska staten utropade det så kallade Kalifatet 2014.

Första prövningen

Åklagaren Reena Devgun har tidigare uppgett att detta så vitt hon vet är första gången som frågan om barnsoldater prövas i svensk domstol.

49-åringen häktades även i december 2020, då misstänkt för äktenskapstvång. Brottet ska ha begåtts i Syrien någon gång under 2018. Hon släpptes fyra dagar senare och har sedan dess varit på fri fot fram till att hon anhölls tidigare denna vecka. Enligt åklagare Karolina Wieslander är kvinnan fortsatt misstänkt för äktenskapstvång.

Advokat Mikael Westerlund säger att hans klient är besviken över tingsrättens beslut.

– Vår uppfattning är att man hade kunnat fortsätta bedriva utredningen med henne på fri fot. Beslutet om häktning hade inte varit nödvändigt, men nu får vi acceptera tingsrättens bedömning.

TT: Vad menar hon själv att hon har gjort i Syrien de här åren?

– Hon har i huvudsak försökt hålla sig vid liv och ta hand om sina barn, säger Mikael Westerlund.

Marc Skogelin/TT

Ordningsvakter utanför rättssalen i Stockholms tingsrätt där torsdagens häktningsförhandling hölls.
Ordningsvakter utanför rättssalen i Stockholms tingsrätt där torsdagens häktningsförhandling hölls.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien. Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige och förundersökningar om krigsbrott har inletts och lagts ned.

I mars dömdes en 31-årig kvinna till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, då hon tagit med sig sin tvååring till IS i Syrien.

Skåne

Ruskvädret drar vidare – tillfälligt

Torsdagens ruskväder drar vidare. Men hösten kommer tillbaka ...
Foto: Vegard Wivestad Grøtt
Skåne
Väder Torsdagens regnrusk drar vidare och lämnar en helg som faktiskt kan bjuda på lite sol. Men i nästa vecka kommer det sannolikt tillbaka.

När detta skrivs är det ännu torsdag, det regnar ymnigt och SMHI har en klass 1-varning ute för mycket hårda vindbyar. Detta drar dock vidare i samband med att lågtrycket passerar över landet.

– Tillfälligt kan vi få lite sol här under fredagsförmiddagen innan molnigheten åter ökar på eftermiddagen, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Men lugn. Det blir mer sol i helgen.

– Det ser ut att börja stabilisera sig inför helgen. Det blir i alla fall en del sol, även om det också kommer vara en del moln som passerar.

Inga vädervarningar

Även om det är torsdagen som är den riktigt blåsiga dagen får man räkna med vindar även i veckoslutet. Några nya vädervarningar ser dock inte ut att vara i antågande.

– Det kommer att fortsätta med vindbyar in under fredagen och helgen, med framförallt friska byar.

Temperaturen kommer att stiga något under helgen och kvicksilvret kan stiga uppemot 15 grader. Det innebär att hösten inte är här ännu. I nuläget går gränsen för höst någonstans i trakterna av Jönköping.

– Om vi backar några dagar så har vi haft hösttemperaturer i Skåne men för att det ska räknas som meteorologisk höst krävs att det håller i sig fem dygn i rad. I och med att temperaturen stiger nu så nollar vi räkneverket igen.

Närmar sig obevekligt

Det innebär dock inte att hösten inte obevekligt närmar sig. Helgens någorlunda fina väder kommer under nästa vecka ge vika för mer moln.

– Som det ser ut i prognoserna blir det en ökad lågtryckstrafik här då. Då blir det åter lite blåsigare väder och regnområden som kommer in.

Exakt när lågtrycket kommer är något osäkert men det ser ut att kunna bli på tisdag.

Kultur och nöje

Musikexportpriset till The Weeknds låtskrivare

Oscar Holter får årets musikexportpris av regeringen.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Låtskrivaren och producenten Oscar Holter belönas med regeringens musikexportpris för 2020. Mest känd är han för framgångarna med artisten The Weeknds superhit "Blinding lights".

Oscar Holter tog emot utmärkelsen av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vid en prisutdelning på utrikesdepartementet i Stockholm på torsdagen.

– Det är lite overkligt, jag blir väldigt nervös. Jag sitter ju mest inne i en studio om dagarna, men det här är en handutsträckning från den riktiga världen, säger han och tackar särskilt sin mentor Martin Sundberg.

Storhitten "Blinding lights", som Oscar Holter har skrivit och producerat tillsammans med läromästaren Max Martin och den kanadensiske superstjärnan The Weeknd, är ett bevis på att dagens pristagare är en av popvärldens mest framgångsrika kompositörer.

Låten blev under 2020 listetta i 34 länder och har även slagit rekord på Billboardlistan i USA. Den har spelats över två miljarder gånger bara på Spotify.

Musikexportpriset delas ut till en artist som under föregående år har varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Holter vann över Dafina Zeqiri, Garmarna, Nea samt Oscarsbelönade och tidigare vinnaren av regeringens pris Ludwig Göransson.

I unga år började Oscar Holter, född 1986 i värmländska Degerfors, skriva och producera åt etablerade namn som Christina Aguilera, Katy Perry, Justin Timberlake, Taylor Swift och svenska Tove Lo.

2020 prisades Holter med Denniz Pop awards för stora internationella framgångar under året.

Ett hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades folkmusikern Ale Möller samtidigt som ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse delades ut till duon Sunshine.

Hanna Schück/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens musikexportpris

Musikexportpriset instiftades 1997 och delas varje år ut till svenskar som har nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige utomlands.

Tidigare vinnare är:

1997: The Cardigans

1998: Max Martin

1999: Cheiron Productions

2000: Benny Andersson och Björn Ulvaeus

2001: Roxette

2002: The Hives

2003: Esbjörn Svensson Trio

2004: Anne Sofie von Otter

2005: In Flames

2006: José González

2007: Bloodshy & Avant

2008: Benny Andersson och Björn Ulvaeus

2009: Mando Diao

2010: Robyn

2011: Swedish House Mafia

2012: Shellback

2013: Avicii

2014: Max Martin

2015: Tove Lo

2016: Zara Larsson

2017: Noonie Bao

2018: Ludwig Göransson

2019: Ghost

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Varför är spelindustrin en av de snabbast växande branscherna i Sverige?

www.storspelare.se

Under de senaste åren har den svenska spelindustrin varit på frammarsch, vuxit snabbt, och genererat stora intäkter. Du kanske har hört talas om flera spel som har varit framgångsrika. Bakgrundshistorien är att den svenska spelindustrin har kunnat lansera spel som har visat sig vara framgångsrika, och som har kunnat stå sig i konkurrensen med några av världens bästa spelindustrier.

Enligt flera rapporter lanserades cirka 442 spel under 2020, en indikation på framgången och behovet av att anställa fler för att kunna konkurrera i branschen. Den svenska spelindustrin har inte blivit framgångsrik över en natt, utan det finns anledningar till att spelindustrin är en av de snabbast växande branscherna i Sverige. Låt oss titta på några av anledningarna.

Den perfekta mixen av teknologi och design i spel

Teknologi och design är två mycket viktiga områden i videospelsvärlden som bidrar till att attrahera uppmärksamhet från nya spelare, och locka dem att spela de här spelen. Den svenska spelindustrin erbjuder högsta kvalitet inom båda dessa områden.

Vi kan se detta genom många onlinespel som engagerar spelare, som den avancerade och användarvänliga designen av Online Poker spel. Spel som dessa har den perfekta mixen av teknologi och design, och ger därmed spelarna möjlighet att njuta av spelet samtidigt som de tävlar. Tänk dock på att spela ansvarsfullt.

Dessutom finns det en assimilering av gamerkulturen i det svenska samhället. Den behandlas med samma respekt som alla andra kulturområden, och dess betydelse värderas högre än någonsin.

En industri på frammarsch

Många spel utvecklas av ett antal svenska företag i världen, och dessa har blivit populära och gett miljontals dollar i intäkter. Under de senaste åren har detta genererat hisnande summor. Idag verkar siffrorna bara öka i stället för att minska, vilket betyder att industrin är på frammarsch och gör stora framsteg. Svenska spelutvecklare har utvecklat spel som har tagit världen med storm. Nu ser det ut som att de är redo att konkurrera på den internationella scenen mot länder som har en utvecklad spelindustri i mycket större skala, och klara sig bättre än dem.

Närvaron av en spelkultur

En annan anledning till att spelindustrin i Sverige växer är att man främjar sin spelkultur. Sverige hittar alla möjliga sätt att stötta sin spelindustri, som verkar gå bra. De förstår att det inte räcker att bara utveckla spel. Att skapa en medvetenhet kring detta bidrar också till att marknadsföra det mer, i det här fallet genom att arrangera olika spelevent. Sverige är redan världens näst bästa E-sport-marknad. I samarbete med några kända Youtubers, har man arrangerat event för mjukvaruutvecklare och spelare för att hjälpa dem att förbättra sin kreativitet och sin speltalang, och främja industrin så mycket som möjligt. Videospel används också i utbildningssystemet i Sverige och marknadsförs som en sektor med goda anställningsmöjligheter, vilket gör spelindustrin ännu mer framgångsrik.

Huvudbudskap

Som så många andra branscher, växer spelindustrin snabbt i Sverige på grund av de fantastiska möjligheter man drar nytta av, och att man producerar spel av hög kvalitet som lätt kan mäta sig med konkurrenternas spel. Nu har de öppnat dörrarna för alla spelutvecklare i världen, och vill låta dem bli en del av den här växande industrin i Sverige.

Östra Göinge

Drunkningstillbud i Immeln

Östra Göinge
Immeln Räddningstjänst har ryckt ut till Immeln med anledning av ett drunkningslarm.

Larmet inkom till SOS Alarm vid klockan 15.00. Personen i fråga ska vara uppe ur vattnet, enligt uppgift.

– Personen har varit i vattnet men har kommit upp och står ute på en klippa och har svårt att ta sig därifrån själv, säger Helén Wickberg, jourhavande teamledare på SOS.

Räddningstjänst är på väg till platsen.

Inrikes

Myndighetschef begärs häktad efter Säpoinsats

En person har begärts häktad efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Den man som under måndagen anhölls efter en Säpoinsats har nu begärts häktad. Mannen, som tidigare själv arbetat på Säpo, misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Brottet ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015. I den häktningsframställan som åklagaren lämnat in angavs att brottet inletts 2012, men den uppgiften rättade han under häktningsförhandlingen som pågår vid Stockholms tingsrätt under torsdagseftermiddagen.

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet och har enligt egna uppgifter tidigare varit anställd på såväl Säkerhetspolisen som Försvarsmakten, under de år som brotten enligt åklagaren ska ha begåtts.

Mannen anhölls efter en Säpoinsats i måndags som skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats.

"Gripandet är ett led i en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål", skrev myndigheten i ett pressmeddelande efter insatsen.

– Jag kan egentligen bara säga att min klient förnekar brott, säger mannens försvarsadvokat Anton Strand inför häktningsförhandlingen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) informerades tidigare under veckan om insatsen.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Kultur och nöje

Ny dokumentär ska skildra Aviciis liv

En dokumentär är på gång om bortgångne artisten Tim 'Avicii' Bergling. Pressbild.
Foto: Sean Eriksson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tim "Avicii" Berglings liv ska skildras i en dokumentär av regissören Henrik Burman. Filmen bygger på både nyfilmade intervjuer med familj, vänner och kollegor till Tim Bergling samt tidigare aldrig visade klipp och intervjuer med artisten, som gick bort 2018.

"Jag hoppas att kunna ge ett ärligt, brett och nytt perspektiv på konstnären Avicii och på Tims liv. Jag vill göra en film som både överraskar och utmanar bilden av Sveriges största internationella artist i modern tid samt belysa hans musikaliska gärning", säger Henrik Burman i ett pressmeddelande.

Inspelningarna av dokumentären inleddes 2019 och filmen planeras att visas internationellt, med världspremiär 2023. Den produceras av Björn Tjärnberg och Candamo Film i samarbete med Sveriges Television.

Dj:n, musikern och producenten Avicii tog sitt liv i april 2018, 28 år gammal. En auktoriserad biografi "Tim – biografin om Avicii" av journalisten Måns Mosesson utkommer 16 november i år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL