Annons

Regeringen backar från sänkta försörjningskrav

Regeringen backar från att sänka försörjningskravet för ensamkommande som studerat på gymnasiet.
Publicerad 9 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och regeringen backar om sänkta försörjningskrav. Arkivbild
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och regeringen backar om sänkta försörjningskrav. ArkivbildFoto: Amir Nabizadeh/TT

Med röstsiffrorna 30–23 beslutade riksdagen att uppmana regeringen att avstå från att göra det lättare för ensamkommande som studerat på gymnasiet att få permanent uppehållstillstånd.

Uppmaningen gäller en förordning som skulle ha trätt i kraft den 3 december.

Annons

Regeringen fattar självt beslut om förordningar, men den har ändå avvaktat med att låta förordningen träda i kraft i väntat på riksdagens beslut.

Efter riksdagens beslut meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) att regeringen backar från förordningen.

– Det här innebär att regeringen inte kan gå vidare med det vi hade tänkt, säger han.

– Och det beklagar jag.

"Bryter mot praxis"

Johansson anser att det finns argument för lättnader i försörjningskravet, eftersom arbetsmarknaden försämrats på grund av pandemin.

Förordningen skulle ha inneburit att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. Nu är kravet två år.

Bakom riksdagsbeslutet om att uppmana regeringen att backa står, M, KD, L och SD. C lade ned sina röster.

Johansson kritiserar partierna för att bryta mot praxis i och med att riksdagen lägger sig i regeringens möjligheter att besluta om förordningar.

– Därmed har man satt en ny praxis för vad riksdagen kan göra framöver, och den kan ju användas i framtiden av riksdagsmajoriteter mot andra regeringar. säger han.

M: Demokratin fungerar

Men Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard ser inga sådana problem.

Annons

– Det här visar att demokratin fungerar, säger hon.

Den nya tillfälliga gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 600 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

För att få permanent uppehållstillstånd efter avslutade studier ställs vissa krav på jobb och försörjning. Hittills har 72 personer beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning.

5 926 personer har beviljats förlängda tillfälliga tillstånd för fortsatta studier.

706 personer har fått avslag på sin förlängningsansökan.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons