Säsongsbästa av Jakobsen i Flachau

Kristoffer Jakobsen är inte bortskämd med topp 10-placeringar.
Därför var dagens åttondeplats – säsongsbästa efter ett superåk – i Flachau extra välkommen.
Men frågan kvarstår: När ska han få till två fullträffar till åk i en och samma tävling?
Publicerad 17 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Visst ska han vara glad. Med andra åkets tredje snabbaste tid klättrade Kristoffer Jakobsen till åttonde plats i Flachaus slalom – hans främsta placering i vinter.
Visst ska han vara glad. Med andra åkets tredje snabbaste tid klättrade Kristoffer Jakobsen till åttonde plats i Flachaus slalom – hans främsta placering i vinter.Foto: Joe Klamar/AP/TT

Ingen i branschen ifrågasätter åkskickligheten och talangfullheten. Jakobsen har tekniskt vad som krävs för att stå på en pallplats i slalom. Det handlar om att få till det taktiska och mentala också.

Allt i ett, samtidigt.

Höll hela vägen

I lördags gav Jakobsen sig själv ett utmärkt utgångsläge att ta karriärens första pallplats. Då låg han fyra efter det första åket, men 26-åringen kunde inte hålla ihop det och körde ur i det andra.

Ett dygn senare låg Jakobsen på en beskedligare 13:e plats efter det första åket. En utflykt i pisten som andades återhållsamhet, kanske i onödan försiktigt men åkningen gav ett klart besked:

Det fanns mer att ge, betydligt mer.

Jakobsen hade 1,02 sekunder upp till ledande norrmannen Sebastian Foss-Solevåg, Norge, och 73 hundradelar upp till pallen.

Satsningen i andra höll, även om det emellanåt var med minsta lilla marginal när Jakobsen attackerade käpparna. I mål var han snabbast av alla så långt, brände av ett brett leende och satte sig till rätta på platsen som är vikt åt ledaren.

Foss-Solevågs första seger

Där såg han ut att ha det bekvämt tills fransmannen Alexis Pinturault, ledaren i den totala världscupen, stoppsladdat i målområdet 44 hundradelar snabbare än svensken.

I takt med att disciplinens vassaste åkare tog sig ned sjönk Jakobsen i resultatlistan, men inte längre ned än till åttonde plats.

Så långt räckte andra åkets tredje bästa tid och Jakobsen belönades med 32 poäng och framtidstro in i en närtid som inte minst bjuder på ett VM.

Sebastian Foss-Solevåg pallade för pressen och vann sin första världscupslalom, före Marco Schwarz, Österrike och Pinturault.

Henrik Skiöld/TT

Fakta: Ställningen i världscupen

Fakta: Ställningen i världscupen

Slalomcupen:

1) Marco Schwarz, Österrike, 389 poäng

2) Manuel Feller, do, 324

3) Sebastian Foss-Solevåg, Norge, 308

4) Linus Strasser, Tyskland, 278

5) Ramon Zenhäusern, Schweiz, 238

Sv plac:

18) Kristofer Jakobsen, 95.

Totalt:

1) Alexis Pinturault, Frankrike, 778

2) Aleksander Aamodt Kilde, Norge, 560

3) Marco Odermatt, Schweiz, 501

4) Marco Schwarz, Österrike, 466

5) Filip Zubcic, Kroatien, 462

Sv plac:

47) Jakobsen, 102

97) Felix Monsén, 19

109) Mattias Rönngren, 14

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.