Replik: I en debattartikel (8/12) skriven av Johan Ljungberg hävdas det att primärvården inte prioriteras i Skåne. Jag vill först och främst tacka Ljungberg för synpunkterna, det är viktigt att vi kan föra en konstruktiv diskussion för att göra primärvården ännu bättre. Där håller vi med varandra helt i sak – primärvården är avgörande för att sjukvårdssystemet ska fungera. Men jag delar inte uppfattningen om att primärvården inte prioriteras.
När primärvården blir en allt större andel av sjukvårdsuppdraget är målet att den motsättning debattören upplever mellan akuta patienter med störst medicinskt behov, respektive ”alla andra patienter” ska ändras. Vi måste förutsätta att alla som söker vård på en vårdcentral och har en medicinsk anledning att göra så, tas om hand utan onödig väntetid. Ljungberg beskriver en oro att nätläkarna istället innebär ökad motsättning, alltså att kostnaden kommer omöjliggöra prioriterad vård. Nu är utvecklingen där att primärvården har andra verktyg att hantera digital vård. Utan andra egna åtgärder riskerar patienters val av annan nätläkare på vissa vårdcentraler stå för 3 procent av listningsersättningen. På samma sätt får vårdcentralen betala om patienten går till en sjukgymnast eller terapeut någon annanstans. Vi jämställer digital vård med detta, men är öppna för att omvärdera och följer därför effekterna noga.
Vi lägger mer ansvar och mer resurser på primärvården för att vi tror på den nära vården. Vi har tagit intryck av de analyser som gjorts nationellt: mindre detaljstyrning; enklare och mer jämlika ersättningar; större andel vård på vårdcentral och större patientansvar.
Låt mig förklara hur detta kan ska ske. Många skånska vårdcentraler har gjort stora förändringar. De deltar aktivt i hemsjukvård i samarbete med sjukhusen vilket ökar kvalitet och minskar behov av sjukhusvård. De samordnar ansvar för kvälls- och helgmottagning som avlastar akutavdelningarna på sjukhusen i allt som är primärvård. Några upprättar med eller utan särskild ersättning olika specialistmottagningar för att just deras patienter behöver det, och många privata aktörer har gått före Region Skåne i att öppna digital mottagning. När patienten får en proaktiv vård och vårdcentralen känner sina patienter skapas trygghet. Så minskas det vårdsökande som innebär okontrollerade kostnader.
Resurserna till primärvården har även ökat sedan maktskiftet och det är en rejäl ökning, inte 600, utan 794 miljoner över tre år utöver uppräkningar för demografi, kostnadsökningar, medicinkostnader och flytt av resurser. Vårt långsiktiga mål är att primärvårdens andel av den totala sjukvårdsbudgeten ska utgöra 25 %.
Jag vill återigen tacka dig Johan för dina goda insatser i primärvården och är glad över att vi har medarbetare som ryter till när de upplever att saker är otydliga. Men primärvården är allt annat än bortprioriterat och vi gör allt vad vi kan för att stärka primärvården.
Gilbert Tribo (L)
Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN