NSk:s pepparkakshus 2020

Direktnummer till bagaren?

Jag och mitt pepparkakshus

Arvid Lindberg visar upp sin smartphone från Pepparkakeland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fler vill ha möbler till hemmakontoret

Allt fler byter ut köksstolen mot en riktig ergonomisk stol för hemmajobbet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi En ergonomisk stol och ett bra skrivbord – nu vill vi ha riktiga möbler till hemmakontoret. Pandemin är inte över än på länge, och alltfler riktar in sig på att göra hemmajobbandet bekvämt.

Möbeljätten Ikea märker väldigt tydligt att vi satsar på vårt hemmakontor, berättar Sandra Jakob på Ikeas presstjänst.

– Många satt kanske vid köksbordet först, men med tiden märks det att det behövs en ordentlig plats. Nu märks en tydlig ökning för saker till hemmakontoret, säger hon.

Ettårsdagen för hemmajobbandet närmar sig, och då är det förstås viktigt att sitta ergonomiskt, konstaterar hon.

– Det blir en lång tid för tillfälliga lösningar, säger Sandra Jakob.

Begagnade kontorsmöbler säljer

Kontorsmöbelföretaget AJ produkter har haft sitt bästa år någonsin, berättar vice vd David Bray för SVT Halland.

Men det är inte bara nytillverkade kontorsmöbler som säljs för hemmajobbet. Myrorna ser en uppgång för allt som har med hemmet att göra nu under pandemin.

– Vi har inte jättemycket kontorsmöbler, men det vi får in går åt. Vår försäljning har gått ned jättemycket totalt sett, men inte så mycket när det gäller heminredning, säger Åsa Blomberg, presskontakt på Myrorna.

Det Göteborgsbaserade Rekomo säljer däremot begagnade kontorsmöbler till hemmakontor för fullt just nu.

– Vi har ändrat i vår strategi ganska mycket det senaste året. I vanliga fall så säljer vi möbler till mellan åtta och tio arbetsplatser på varje order. Nu är det en stol och ett bord, säger Joakim Danielsson, säljansvarig på Rekomo.

Hyr begagnade möbler

Han berättar att många företag förser sina anställda med hemmamöbler. Många väljer också att hyra prylarna i stället för att köpa, kanske i hopp om att pandemieländet ska vara över snart så vi kan gå tillbaka till kontoren.

Men Joakim Danielsson tror att vi kommer att fortsätta jobba hemifrån även efter pandemin. Rekomo räknar med att efterfrågan kommer att finnas kvar på mindre, nättare bord och stolar för hemmabruk.

– Det är inte bara nu. För oss blir det annorlunda, med fler små ordrar på bara en stol och ett bord, säger Joakim Danielsson.

Johanna Cederblad/TT

Fler behöver kontorsmöbler hemma. Arkivbild.
Fler behöver kontorsmöbler hemma. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Arbeta hemma

Folkhälsomyndigheten rekommenderar hemmajobb sedan den 16 mars i fjol. Nu gäller rekommendationen fram till halvårsskiftet i år, men kan komma att ändras.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kultur och nöje

Vit ödmjukhet strategi mot rasism

Robin DiAngelo lyfter fram arrogansen hos vita människor som tror sig veta allt om rasism. 'Var bara lite ödmjuka. Det är en stor del av det här.' Pressbild.
Foto: Natur och kultur
Kultur och nöje
Kultur och nöje Alla vita måste jobba aktivt på att bli medvetna om sin rasism, men också kämpa emot den – hela livet. Det framhåller den amerikanska författaren Robin DiAngelo vars begrepp "vit skörhet" har fått stort genomslag.

Maj 2020: En svart man – fågelskådare i Central Park, New York – ber en ung vit kvinna att följa reglerna och koppla sin hund. När hon låter bli tar han fram hundgodis för att locka på hunden och därmed få henne att koppla den.

I stället svarar kvinnan att hon tänker ringa polisen och berätta att en "afroamerikansk man" hotar henne. Mannen filmar hennes telefonsamtal och publicerar det på sociala medier, vilket ger händelsen stor uppmärksamhet.

– Även om hon är den som har brutit mot reglerna ringer hon polisen med förväntan om att hela systemet kommer att stötta henne. Hon är helt övertygad om det. Jag använder henne som exempel, inte på att hon är mer eller mindre rasist än någon annan vit person, men eftersom hon är ett så klart exempel på vit skörhet, säger Robin DiAngelo på Skype från Seattle.

"Be brave", var modig, uppmanar hon sig själv genom en tatuering på armen. DiAngelo växte upp som "fattig och vit", framhåller hon på sin hemsida, eftersom "fattig och svart" betyder något helt annat i USA. Men även om hon tidigt insåg sitt klassmässiga underläge tog det lång tid innan hon förstod hur privilegierad hon ändå var som vit. Som akademiker, specialiserad på multikulturell utbildning, jobbar hon också praktiskt med kurser i antirasism på arbetsplatser.

Slår ifrån sig

"Vit skörhet – därför är det så svårt att tala om rasism", heter hennes bok som just har kommit på svenska. "Ömtålighet" hade kanske varit en bättre översättning eftersom skörhet väcker medlidande, invänder SVT:s kritiker i en hyllande recension. För medlidande med vita handlar det inte om här.

Begreppet kom till henne spontant, berättar DiAngelo, i frustration efter det att hon mött ännu en vit, i dennes egna ögon medveten person, som känt sig förorättad av upplysningen om att hen sagt eller gjort något som hade uppfattats som rasistiskt. Minsta lilla påpekande tenderar att utlösa vita personers upprördhet, framhåller hon. Därigenom blir det rasistiska dessutom förstärkt, resonerar DiAngelo.

– Tänk på trasigt glas. Det här är en väpnad skörhet. Skörheten är tänkt att fånga upp hur lite som krävs för att utlösa den här känslan, men jag vill vara tydlig med att konsekvensen av den inte är skör alls. Det viktiga är hur den får oss att inte tala om saker, den är en väg till social kontroll säger DiAngelo, som har lagt ner 20 år på att dels studera dels tala med vita människor om rasism.

– Ändå tror vita att deras kunskap är i nivå med min. Det är vithetens arrogans. Till stor del handlar detta bara om att visa lite ödmjukhet – det ÄR möjligt att du faktiskt inte vet allt som du behöver veta. Du kanske inte ens är kvalificerad att hålla med eller inte hålla med. Kan vi inte börja med att försöka förstå?

Vit överlägsenhet

Det är den oavsiktliga rasismen som hon riktar in sig på, även hos sig själv. Tänk inte på rasism som antingen eller, uppmanar hon, utan i stället som mer eller mindre på en glidande skala.

"Vit skörhet" kan också förklaras som en omedveten underliggande strategi hos vita för att undvika att tala om vita människors privilegium. Vita slår ifrån sig utan insikt om att vi genom vår hudfärg gynnas av diskriminerande strukturer och idéer om vit överlägsenhet, framhåller DiAngelo.

Allra vanligast är reaktionen kanske hos de vita som ser sig som medvetna.

– Vi är de som orsakar den här dagliga utmattningen genom alla våra antaganden och fördomar. Om och när svarta försöker påtala dem är det så viktigt för oss att inte vara rasistiska, vi tror också att det är möjligt, säger hon och erkänner att det är just den kategorin människor – inte högerextremisterna – som är hennes specialitet.

TT: Är alla vita rasister?

– Det är inget jag säger när jag kommer in genom dörren, men det är ditåt jag rör mig. Men vi kan inte komma dit utan att ha en gemensam uppfattning vad rasism betyder. Vi har lärt oss att tänka på rasism som individuella och medvetna handlingar utifrån medveten ondska, och med en sådan definition vore det kränkande av mig att säga att alla vita är rasister.

– Men det är en otroligt förenklad betydelse, som också upprätthåller rasismens system.

TT: Är det ens möjligt för en vit person att inte vara rasistisk?

– Jag tror inte det, jag tror inte att det är möjligt att inte ha absorberat budskapet om att det är bättre att vara vit, att vita är normen och representerar den ideala mänskligheten.

Erika Josefsson/TT

'Var modig' – Robin DiAngelo uppmanar sig själv med hjälp av en tatuering. Pressbild.
"Var modig" – Robin DiAngelo uppmanar sig själv med hjälp av en tatuering. Pressbild.
Foto: Privat

FAKTA

Fakta: Robin DiAngelo

Född: 1956.

Sysselsättning: Är sociolog, verksam vid University of Washington i Seattle. Från att mer eller mindre utan kunskap ha börjat jobba som mångfaldskonsult blev hon akademiker, samtidigt som hon fortsatt sitt praktiska arbete genom att ge kurser på arbetsplatser. Nyligen var hon på ett teknikföretag med relativt unga medarbetare.

– Vi hade sessioner där de svarta medarbetarna berättade om sina erfarenheter och de vita blev chockade över att få höra hur mycket smärta de orsakade. De är vänliga, de jobbar sida vid sida, men knyter inte an på den nivån där de kan förstå de här erfarenheterna. Och de lever inte integrerade liv. Jag vill inte vara nedslående, men vi kan inte ta en konstgjord idé om mångfald som liktydig med frånvaro av rasism.

Sverigeaktuell: Med boken "Vit skörhet – därför är det så svårt att tala om rasism".

FAKTA

Robin DiAngelo om...

...om vad vita kan göra?

– Varför frågar du det nu? Hur har du klarat dig utan att ta reda på just det? 'Fuckin' google it!'. Det finns så många fantastiska listor. Jag har en på min webbsida med 123 saker som vita kan göra. Allt finns där. Vi måste bryta vithetens apati!

...om Joe Bidens installationstal:

– Att höra en president lyfta fram systematisk rasism som en av de huvudsakliga utmaningarna i det här landet är otroligt. Symboliskt är det väldigt kraftfullt, han tar det från att vara "ett ämne för debatt" till att vara på riktigt. I kontrast till vad vi just haft var det uppiggande och uppmuntrande, även om de flesta vita människor fortfarande inte kan formulera sig kring vad systematisk rasism är.

...om framtiden:

– Från det att jag förstod vad systematisk rasism och idén om vit överlägsenhet är har jag alltid varit tydlig med att detta inte kommer att upphöra under min livstid. Det här är ingen fråga som har enkla svar som att "vi behöver bara se oss alla som likadana". Vissa saker har också blivit värre. På många sätt ser det ut som en kultur före medborgarrättsrörelsen i det här landet.

...om yngre generationer i USA:

– Jag tror inte att de är mindre rasistiska. Nationalisterna rekryterar bland de unga.

Inrikes

Riksdagskamp om maxtid i häkte fortsätter

Riksdagens justitieutskott går inte på regeringens förslag om maxtider för hur länge misstänkta ska få sitta häktade. Ingen gräns för vuxna, men högst tre månader för unga under 18 år, är utskottets linje. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagen gör ett andra försök att skärpa regeringens förslag om gränser för hur länge en misstänkt får sitta häktad och isolerad.
Justitieutskottet vill inte ha någon gräns för vuxna, men tre månader för unga under 18.
M, KD och SD säger nej till gräns även för unga.

– Jag tycker inte att vi ska ha några gränser överhuvudtaget, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna och ledamot i justitieutskottet.

– Risken med det här är att gängen kommer att använda sig av 16-17-åringar för att begå brott och säga till dem att om du håller tyst i tre månader så kommer polisen att vara tvungen att släppa dig, säger Forssell.

Håller inte med

Men utskottets ordförande, Fredrik Lundh Sammeli (S), håller inte med.

– Att det skulle tryckas ner i åldrarna är inte vår bild, säger han.

– Gränsen kommer inte på något sätt att förhindra utredning av gängkriminalitet eller organiserad brottslighet, eftersom det finns en ventil för att i svårare ärenden kunna förlänga häktningar.

Finns det synnerliga skäl ska en 17-åring kunna vara häktad mer än tre månader.

Lundh Sammeli framhåller att utskottet ändå har skickat ut förslaget på remiss. Det skedde efter det att M, KD och SD krävt det. Syftet är att få bland annat polisens och åklagares syn på riskerna för att skillnaden i regler i förslaget kan få äldre att använda yngre för att begå brott. Den under 18 år skulle inte riskera lika lång tid i häkte.

Utskottet har snart arbetat i ett år med regeringens proposition om effektivare häktningar och isolering, utan att ännu skåda slutet.

Det är i sig ovanligt.

Andra försöket

Kanske unikt är dessutom att utskottet för andra gången på egen hand försöker skriva om en viktig del av regeringens förslag. Det handlar om att skärpa eller slopa tidsgränser.

Det första försöket och remissen stoppades av Lagrådet och nu är det nya , omarbetade utskottsförslaget ute på remiss. I det första ville utskottet, även regeringspartierna, sätta den övre gränsen för häktning före åtal för vuxna till nio månader. Regeringen föreslog sex. För unga under 18 gick utskottet på regeringens förslag och satte gränsen till tre månader.

Men Lagrådet underkände nio månader för vuxna, eftersom det inte fanns underlag som pekade på ett behov av mer än sex.

Orimligt med gräns

I det omarbetade förslaget har utskottet helt tagit bort en tidsgräns för vuxna häktade. För unga föreslås fortsatt tre månader.

– Det är en orimlighet att ha en gränsdragning för unga där, anser dock Adam Marttinen, SD-ledamot i utskottet.

Han motiverar det med att också unga personer begår mycket grova brott, som kan vara svårutredda och ta lång tid, med risk för att utredningar försvåras om en misstänkt måste släppas.

Det är bättre då, enligt Marttinen, att satsa mer resurser på polis, åklagare och likaså Nationellt forensiskt centrum, som analyser prover från utredningar. Då kan utredningstider kortas och därmed även tiden för misstänkta i häkte fram till att åtal väcks.

En avsikt med propositionen var att svara på den kritik som Sverige har fått från internationella organ och här hemma om att misstänkta ofta sitter häktade länge i väntan på åtal, då de också är isolerade. För närvarande finns inga maxgränser.

– Utan tidsgräns för vuxna finns det fortsatt risk för internationell kritik när gäller häktningstider vuxna, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Utskottet har under beredningen begärt in nyare statistik över häktningstider, från 2019. Jämfört med den från 2015, som regeringen hade som grund för propositionen, visar den nya på att häktningstiderna har ökat betydligt på senare år för vuxna.

När det gäller unga satt 8 av 71 misstänkta häktade i mer än tre månader 2019.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Häktningstider

Justitieutskottet har sitt andra, egna förslag ute på remiss om tidsgränser för häktningar.

Utskottet föreslår att det inte ska finnas någon bortre gräns för hur lång tid en vuxen person ska kunna sitta häktad och isolerad i väntan på att åtal väcks.

I dag finns ingen gräns, men regeringen ville sätta en gräns vid sex månader, om inte synnerliga skäl för förlängning finns.

För unga under 18 år föreslog regeringen högst tre månader, om inte synnerliga skäl finns. Det föreslår också utskottet.

Förslagen från utskottet är ute på remiss till i början av februari, till domstolar, polis, åklagare, myndigheter och organisationer.

Bakgrunden till regeringens förslag är att Sverige gång på gång under många år har fått hård kritik för att misstänkta tvingas sitta häktade lång tid i väntan på åtal.

Källa: Riksdagen

Sport

Johaug: "Spännande att få möta Frida Karlsson"

Therese Johaug tränar i Falun inför helgens världscup.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport I sista stund flög norska landslaget till Sverige i stället för hem till Norge. Perfekt, tyckte Therese Johaug – som fick extra förberedelse i Falun inför helgens dueller mot en viss svensk rival.
– Det ska bli spännande att möta Frida Karlsson, säger Johaug.

Norges damtränare Ola Vigen Hattestad beskriver det som en liten chock när skidlandslaget, i bussen från Lathis till flygplatsen, fick beskedet att de skulle flyga till Sverige och Arlanda i stället för hem till Norge.

Det var resultatet av det plötsliga svenska inreseförbudet från Norge på grund av coronapandemin.

Therese Johaug tog de ändrade planerna med ett lugn och såg det som optimala förberedelser inför helgens världscuptävlingar.

"Var i bra form"

– Nu slipper vi resa via Norge och sedan få långkörning hit till Falun. För min del var detta bättre. Nu blir förberedelserna perfekta, säger den norska skidstjärnan när TT träffar henne inför det första träningspasset i Falun.

– Det är riktigt trevligt att vara tillbaka och det känns bra att vi får några extra dagar där. Jag har ju flera fina minnen från Falun, säger hon.

32-åriga Johaug var överlägsen i världscupcomebacken i Lahtis i helgen, då hon vann skiathlonloppet.

Frida Karlsson, 21, saknades i Finland efter skadan hon ådrog sig på hotellrummet under Tour de Ski.

Men i Falun ställs världscupens två största namn på damsidan mot varandra igen.

– Det ska bli spännande att få möta Frida Karlsson. Hon var i bra form i Tour de Ski innan hon skadade sig. Det var synd. Jag tror hon har hunnit träna bra och är stark inför helgen, säger Therese Johaug.

Tankeställare

Förra årets världscupavslutning med tremilen i Holmenkollen, då Frida Karlsson spurtslog Johaug på hennes hemmaplan i Oslo, skapade skidjubel i Sverige.

Och gav norskan en nyttig tankeställare.

Åtminstone om man får tro tränaren Ola Vigen Hattestad.

– Therese har hela tiden fått höra att hon är så suverän. Men då fick hon se att det finns tjejer som verkligen kan slå henne. Det hände då och det kan hända på VM. Därför blev det en väckarklocka. Dessutom innebar det loppet att hon fick extra tändvätska i den fortsatta träningen.

Falun blir Therese Johaugs enda tävlingshelg i Sverige den här säsongen.

– Jag hoppar över Ulricehamn (6-7 februari) och åker hem efter tävlingarna här i Falun. Det är planerat sedan länge eftersom det är dags att åka på precamp inför VM.

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Världscupen i Falun

Fredag: 10 km fristil för damerna (11.00), 15 km fristil för herrarna (13.15)

Lördag: 15 km klassiskt masstart för herrarna (13.25), 10 km klassiskt masstart för damerna (13.25)

Söndag: Sprint, klassiskt, kval och final (11.00/13.00)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Ekonomi

Regleringar och räntor hotar techjättar

Många kräver skärpt reglering av sociala nätverk, som Facebook, Twitter och Youtube, sedan den tidigare presidenten Donald Trump fått sina konton nedsläckta efter hans anhängares stormning av kongressen i Washington den 6 januari – en attack där minst fem personer omkom. Arkivbild
Foto: Jose Luis Magana AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Digitaliseringvågen under pandemiåret 2020 gjorde fjolåret obegripligt bra för många tunga teknikaktier.
I år hotar en kalldusch, med stigande räntor och hot om regleringar – men aktierna fortsätter uppåt ändå.

Globalt sprids hoppet om en återhämtning för konjunkturen. Marknadens fokus flyttar därmed från tillväxtbolagen i tech-sektorn, till så kallade traditionella värdebolag, som verkstad och bank.

I USA stiger inflationsförväntningar, vilket trycker upp marknadsräntorna. Detta slår i sin tur mot värdet på aktier i högt belånade tillväxtbolag i tekniksektorn.

Rotation på börsen

Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye, med fokus på bolag i spelsektorn, såg redan när de första goda vaccinnyheterna kom i höstas vad som brukar kallas en sektorrotation från techbolagen på börsen.

– Många digitala bolag har gått sämre än värdebolag sedan dess, säger han.

Otterbeck pekar exempelvis på Zoom Video Communications, som sedan toppnoteringen i oktober har tappat 35 procent av sitt börsvärde. Det breda S&P 500-index har under samma period gått upp drygt 12 procent.

Politiska regleringar har också blivit en allt hetare fråga. Inte minst sedan de sociala nätverken Facebook och Twitter, samt videosajten Youtube, stängde ned den då sittande och nu riksrättsåtalade presidenten Donald Trumps konton efter attacken mot kongressen den 6 januari.

Twitter, vars bokslut för 2020 dröjer till den 9 februari, har tagit mest stryk av de tre, med ett kursras på 13 procent sedan årsskiftet.

Det pågår även politiska diskussioner om att de största bolagen måste styckas upp, då de fungerar som monopol inom sina nischer.

Apple-skatten

Problemet med den så kallade Apple-skatten – en avgift på 15–30 procent som Apple och Google tar ut på app-tillverkarnas omsättning – är särskilt problematisk för många bolag som Otterbeck bevakar.

Ett annat problem är att konkurrensen hämmas när de stora bjässarna köper upp utmanare för att undanröja hot utifrån.

– Det begränsar självklart tillväxtmöjligheterna för flertalet teknikbolag, säger han.

Apple har ett helt eget ekosystem runt Iphone och dess appar. Amazon tar mer och mer av e-handeln och serversektorn. Alphabets Google dominerar som sökmotor, med algoritmer som har kritiserats för att främja klickvänliga konspirationsteorier i sina visningar. Facebook har använts för både väljarmanipulation och spridning av extrema politiska åsikter.

– Plattformsägare går en balansgång mellan lönsamma affärer och samhällsansvar. Techjättarna får allt större inflytande, vilket ökar regleringsrisken, säger Christoffer Ahnemark, chef för aktieanalys på Aktiespararna.

– Samtidigt har de här bolagen ganska mycket att sätta emot. De har stora staber av jurister och lagstiftningen är ganska snårig. Så det kommer att ta tid, tillägger han.

Stora och viktiga

SEB-strategen Johan Hagbarth tror det kan bli finjusteringar i regelverken, men knappast någon omdanande förändring – oavsett vem som är president i USA.

– Visst finns det en risk för större ingrepp, men jag tror inte att det ligger i någon amerikansk regerings intresse att slå ut de här bolagen. De är för stora och viktiga för det. Det skulle skapa problem på finansmarknaden, säger han.

Enligt Hagbarth utgör Faangbolagen omkring en femtedel av hela det samlade börsvärdet i New York.

På onsdag kväll svensk tid kulminerar vågen av rapporter från Wall Streets största techbjässar med rapporter från Apple, Facebook och elbilstillverkaren Tesla.

Teslas aktie lyfte med obegripliga 740 procent i fjol och har inför rapporten fortsatt uppåt i år med cirka 20 procent. Bolaget är därmed i runda slängar värt åtta gånger så mycket som hela det tyska fordonsimperiet Volkswagen (VW).

– Teslas värdering har inget att göra med fundamentala faktorer. Det är något annat. Det är en total omställning på bilmarknaden som man ser framför sig långt fram i tiden, säger nätmäklaren Nordnets sparekononom Frida Bratt.

Fundamentalt olika

Hon tillägger att värderingen bygger på att Tesla är nummer ett när det gäller elbilar och att många tvivlar på att detta scenario håller.

Johan Nilke, förvaltare på fonden Lannebo Teknik, håller med om att det finns en tendens till sektorrotation, men han varnar investerare för att klumpa ihop techbolagen.

– Det blir så lätt att man drar alla över en kam och tror att alla har samma egenskaper. Men de är ju fundamentalt olika, säger Nilke.

Han tror att Facebook och Google kan få draghjälp av högre annonsintäkter om konjunkturen vänder och resandet kommer i gång. Fast Netflix antas få svårt att hålla uppe den oväntat starka användartillväxten som streamingtjänsten har haft under covid-19-pandemin.

Bubbeltendenser

Utsikterna för Microsoft – vars vd Satya Nadella har konstaterat att digitaliseringen accelererade två år under två månader när coronakrisen slog till – ser han som goda.

– Nu måste företag investera i digitala verktyg för framtiden. Om det här händer igen måste allt vara på plats, så att konkurrenterna inte drar ifrån. Det ser vi som en drivkraft och den är Microsoft optimalt positionerad för, säger han.

SEB:s Johan Hagbarth betonar också vikten av att skilja agnarna från vetet.

– Det finns absolut bubbeltendenser i vissa delar av Nasdaq, men det handlar inte om de allra största bolagen.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Bakgrund: Digitaliseringen har tagit fart

Covid-19-pandemin har – vid sidan av ett enormt mänskligt lidande och över två miljoner dödsfall globalt – fört stora delar av jordens befolkning in i ett nytt sätt att jobba, leva och umgås. Distansarbete och videokonferenser präglar arbetslivet för allt fler. Samtidigt har restriktioner och nedstängningar gjort att vi spenderar betydligt mer tid framför våra mobil-, tv- och datorskärmar för att spela, se på sport, tv-serier eller följa annan underhållning.

Trenden väntas hålla i sig ett tag till, åtminstone så länge vaccinationsprogrammen inte har fått bukt på viruset – och någon återgång till hur det var förr är det allt färre som tror på.

Aktiekurserna lyfte med 70–80 procent i fjol för tre av de fem så kallade Faangbolagen på Wall Street: Iphonetillverkaren Apple, e-handelsjätten Amazon och streamingbolaget Netflix.

Det sociala nätverket Facebook och Google- och Youtubeägaren Alphabet – de två andra Faangbolagen – hade inte riktigt samma medvind, men deras aktier lyfte ändå med över 30 procent, trots att båda tappade stora annonsintäkter till följd av nedstängningar och stängda gränser.

Inför vågen av bokslut som står för dörren pekar det uppåt i kursutvecklingen för Faangbolagen och de flesta andra tunga techbjässarna på Wall Street:

Airbnb: +23,9

Alphabet (Google, Youtube): +8,0

Amazon: +1,1

Apple: +4,8

Ebay: +12,4

Facebook: +0,5

Intel: +13,7

Microsoft: +1,6

Netflix: +4,5

Paypal: +7,6

Snap: +4,2

Spotify: +7,7

Tesla: +20,0

Twitter: -11,2

Uber Technologies: +6,5

Zoom Video Communications: +13,7

Talen i tabellen anger aktiernas utveckling 1-25 januari 2020.

Källa: Refinitiv

FAKTA

Fakta: De viktigaste rapporterna

Ett pärlband av rapporter från nya och gamla tekniktungviktare på Wall Street kommer kablas ut de närmaste veckorna. Här är några att hålla utkik efter:

26 januari: Microsoft, Texas Instruments, Verizon Communications

27 januari: Apple, AT&T, Facebook, Tesla

2 februari: Alphabet (Google, Youtube), Amazon, Electronic Arts

3 februari: Ebay, Paypal, Qualcomm, Spotify, Vodafone

8 februari: Take-Two Interactive

9 februari: Cisco Systems, Twitter

10 februari: Uber Technologies

FAKTA

Fakta: Några av världens högst värderade bolag

Bland de tunga teknikbolagen på Wall Street finns några av de absolut högst värderade bolagen i världen.

Alphabet: 1 283 miljarder

Amazon: 1 162 miljarder

Apple: 1 269 miljarder

Facebook: 782 miljarder

Microsoft: 1 708 miljarder

Netflix: 250 miljarder

Tesla: 802 miljarder

Värdet är angett i dollar och avser aktiekursen den 25 januari 2020. En dollar kostar cirka 8:30 kronor.

Källa: Refinitiv

Östra Göinge

Inget skadestånd efter misstänkt stryptag

Kommunens utredning visade att det inte gick att bevisa att barnet utsatts för kränkande behandling. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Östra Göinge
Östra Göinge Ett förskolebarn i Östra Göinge kommun ska ha blivit utsatt för kränkande behandling. Bland annat ska personalen på förskolan ha tagit stryptag på barnet. Nu har Barn- och elevombudet (BEO) utrett händelsen.

Vårdnadshavaren ska enligt anmälan ha blivit vittne till händelsen där förskolepersonal ska ha tagit stryptag på barnet. Personalen ska enligt barnets vårdnadshavare också ha dragit i barnets arm. Händelsen anmäldes till kommunen som utredde ärendet som misstänkt kränkande behandling.

Ingen kränkning

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Stor förståelse för barn som sticker ut”

Tilde Bromann är tränare i HAIS.
Foto: Sofia Åström
Sport
FRIIDROTT Den unga ledarprofilen Tilde Bromann har själv fått känna på hur det är att tvingas kämpa i motvind. Nu vill hon använda sina erfarenheter för att hjälpa barn utvecklas.
– Jag har fått stor förståelse för barn som sticker ut på grund av att jag själv vet hur det känns, säger den 16-åriga Bjärnumstjejen som är nominerad till Årets unga ledare på Nordöstra Skånes Idrottsgala.

Tilde Bromann började träna friidrott som sexåring i Vittsjö GIK.

– När jag blev äldre så fanns det ingen grupp att gå upp i och jag fick träna med de yngre. Då blev det automatiskt att jag hjälpte till och det skapade ett intresse för att bli ledare, förklarar Tilde och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL