NSk:s pepparkakshus 2020

En ätbar chromebook

Jag och mitt pepparkakshus

Vilgot Lindberg, 10, har byggt en ätbar variant av den chromebook han arbetar med i skolan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tonåring gripen efter knivdåd på skola

En skolelev fick livshotande skador i samband med ett bråk på en skola i Trelleborg.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes En tonårspojke har gripits misstänkt för mordförsök på jämngammal pojke på en skola i Trelleborg. Offret vårdas för livshotande skador. Den misstänkte kom självmant till polisstationen.

Polisen fick tidigt uppgifter om vem som skulle kunna ligga bakom dådet och genomförde husrannsakan på flera adresser – men utan resultat.

Sedan kom den misstänkte själv in till polisstationen i Trelleborg och anmälde sig. Enligt polisen kan det dröja innan både han och offret, som är mellan 15 och 18 år, förhörs mer ingående.

– Ambitionen är att göra det så fort som möjligt. Han som vårdas behöver sin vård först och när han är i skick nog ska man göra det, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Personal på plats

Larmet kom in till polisen via SOS Alarm vid lunchtid. I samband med ett bråk inne på skolan hade en person fått skär- eller stickskador. När polisen kom dit hade den misstänkte gärningspersonen redan försvunnit.

Enligt skolans biträdande rektor inträffade händelsen i ett uppehållsrum. Platsen har under dagen varit avspärrad och kriminaltekniker har genomfört en teknisk undersökning.

– Det var personal på plats när det hände. Mer kan jag tyvärr inte säga, säger den biträdande rektorn, som hänvisar till den pågående polisutredningen.

Skolledningen har gått ut med information till alla anställda och elever, och de som behöver samtalsstöd kommer att erbjudas detta med kurator eller psykolog.

Polisens presstalesperson Rickard Lundqvist har inga uppgifter om vad som låg bakom bråket.

– Det är någonting som måste utredas. Det är inget vi kan gå ut med just nu.

"Totalt överraskande"

Polisen letar inte efter fler misstänkta gärningsmän.

Skolan, och i förlängningen kommunen, har ansvar för säkerheten för människor när de är på skolan – så kallat tillsynsansvar. Samtidigt påverkas detta av en rad omständigheter, säger Ester Alavei, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Det finns heller inga kroppsvisitationer, och denna typ av ovanliga händelser kan vara svåra att helt förhindra, menar hon.

– Det har kommit totalt överraskande. Personalen är i chock, säger Ester Alavei.

FAKTA

Fakta: Skolattacker i Sverige

December 2017: En 17-årig elev vid en gymnasieskola i Enskede i södra Stockholm avled efter att ha knivskurits av en 16-årig elev.

Januari 2016: En 15-årig pojke på Göingeskolan i Skånska Broby avled efter att ha knivskurits av en 14-årig elev.

Oktober 2015: En 17-årig elev, en 20-årig elevassistent och en 42-årig lärare dödades när en ung man gick till attack med ett svärd på skolan Kronan i Trollhättan. Gärningsmannen sköts senare ihjäl av polisen.

Januari 2001: En 16-årig pojke sköts ihjäl på Bromma gymnasium i Stockholm.

Sport

Bolsjunov och Välbe backar – ber om ursäkt

Alexander Bolsjunov och Joni Mäki på upploppet under helgens världscupstafett i Lahtis.
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/AP/TT
Sport
Sport Alexander Bolsjunovs ilska och agerande hamnade i fokus efter världscuptävlingarna i Lahtis.
Nu ber både han och ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe om ursäkt.
"Fientlighet är inte något som hör till det ryska laget", skriver man i ett officiellt uttalande.

Den ryske längdstjärnan Alexander Bolsjunov tappade humöret på upploppet av världscupstafetten i finländska Lahtis i helgen. 24-åringen ansåg att Finlands Joni Mäki tog hans korridor och stängde vägen till mållinjen – och det valde Bolsjunov att visa på ett bryskt sätt.

Efter att ha svingat staven mot Mäki tog han sikte på finländaren i målfållan – och åkte rakt in i 26-åringen.

Kort efter målgången blev Bolsjunov och det ryska laget diskvalificerat.

"Svinaktigt agerande"

Inledningsvis tog Rysslands skidförbund sin åkare i försvar. Till ryska nyhetsbyrån Ria Novosti sade förbundsordföranden Jelena Välbe bland annat att Bolsjunov inte hade för avsikt att träffa Mäki med staven utan att han slog den mot snön.

– Sedan är det uppenbart att han körde in i finländaren med avsikt och, ja – det var osportsligt beteende men jag är på Alexanders sida. Finländaren agerade svinaktigt, jag kan inte säga något annat, sade Välbe enligt Dagens Nyheter.

Men nu backar både Välbe och Bolsjunov.

"Å det ryska skidförbundets, Alexander Bolsjunovs och Jelena Välbes vägnar vill vi be om ursäkt för Alexanders agerande mot Joni Mäki", skriver Ryssland i ett pressmeddelande på ryska skidförbundets hemsida på måndagskvällen.

"Fientlighet är inte något som hör till det ryska laget och vi värderar fair play högt i alla avseenden. Alexander Bolsjunov bad därför om ursäkt till Joni Mäki och det ryska skidförbundet har också i ett officiellt brev bett om ursäkt till det finska skidförbundet.

Polisanmäld

Tidigare under måndagen rapporterade AFP att stjärnans agerande också blivit ett polisärende.

– En polisanmälan har gjorts, säger Tuomas Kuure, polisinspektör i landskapet Päijänne-Tavastland, där Lahtis är huvudort.

– Vi håller nu på med att göra en första bedömning för att se om det finns bevis för att gå vidare.

Finlands skidförbund skriver på Twitter att det inte är Joni Mäki som har polisanmält Bolsjunov för misshandel, något som kan ge upp till två års fängelse i Finland.

Förbundet skriver även att man har undersökt Mäki, som skadade sin högra hand när han blev påkörd, och att inga frakturer hittats. Han siktar därför på att vara med i helgens världscuptävlingar i Falun.

Utrikes

Isländsk man har fått två nya armar

En skärmdump från den film som Felix Grétarsson spelade in för att visa alla islänningar sina nya armar.
Foto: Bellota Films/Felix Gretarsson/Hospices Civils de Lyon via AFP/TT
Utrikes
Utrikes En isländsk man som blev av med sina armar i en olycka för 22 år sedan har fått två nya. Operationen är den första som genomförts där två armar och ett axelparti har transplanterats på en person.

Felix Grétarsson genomgick transplantationen i Lyon, Frankrike, och visar upp sina nya kroppsdelar i ett inspelat meddelande som han riktar till sina landsmän via public service-bolaget RÚV.

– Det ser riktigt bra ut, men det säger inte allt. Jag kommer inte veta hur framgångsrik den här operationen var förrän om omkring tre år, då jag nu går in i tre års rehabilitering. Mina nerver behöver växa ut, in i armarna. Det är inte säkert att jag kommer att kunna använda dem fullt ut, säger Grétarsson i klippet.

Till en början kändes de som dockarmar med hår på som man inte kände igen, säger han vid en videopresskonferens med isländska medier. Men sedan har det känts allt bättre.

– Det konstiga är att jag tycker att de känns lite som mina gamla, säger Grétarsson.

Hittills går allt enligt plan, då händerna har full blodtillförsel. Han säger sig också kunna känna svag beröring och kunna röra överarmarna. Fantomsmärtor som han länge lidit av har dock förstärkts efter operationen.

Islänningen var med om en arbetsplatsolycka i januari 1998 där han fick en elstöt på 11 000 volt som brände genom armarna på honom. Han hamnade i koma och när han vaknade upp var armarna amputerade.

Ett läkarlag med 50 personer deltog vid transplantationen, som tog 15 timmar.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Kultur och nöje

Uje Brandelius prisas på Guldbaggegalan

Uje Brandelius vinner priset för bästa manliga huvudroll på Guldbaggegalan. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Uje Brandelius tar hem en Guldbagge i kategorin bästa manliga huvudroll – för sin tolkning av sig själv i “Spring Uje spring”.
– Jag vill be alla riktiga skådespelare, inklusive Rolf Lassgård, om ursäkt, säger han i tacktalet.

“Spring Uje spring” är galans mest nominerade film, med hela sex vinstchanser. Nu står det klart att skaparna slipper gå hem tomhänta.

– Jag borde inte stå här men nu gör jag det och jag är väldigt glad för det, säger Uje Brandelius från scenen.

Uje Brandelius har även skrivit manus till filmen, som är regisserad av Henrik Schyffert.

Han får hedersguldbagge

Priset för bästa kvinnliga huvudroll går till Ane Dahl Torp för rollen som Alice i Amanda Kernells “Charter”. Skådespelaren föddes i Norge och har bland annat arbetat med många uppsättningar på Det Norske Teatret. I Sverige har hon bland annat synts i “Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet“ och “Morden i Sandhamn”

Årets Hedersguldbagge tilldelas den rutinerade skådespelaren Sten Ljunggren. Han är, efter sin snart 50 år långa karriär inom film, tv och på teaterscener, kanske mest känd för rollen som Henrik i Carin Mannheimers populära tv-serie “Svenska hjärtan”.

"Greta" får pris

I kategorin bästa dokumentärfilm tilldelas priset Nathan Grossmans “Greta”. Han tror däremot inte att huvudpersonen själv, klimataktivisten Greta Thunberg, påverkas särskilt mycket av en Guldbaggevinst.

– Hon har många gånger sagt att hon inte behöver fler priser, hon vill nog i stället att man ska göra någonting åt klimatet, säger han till TT

Priset för årets kvinnliga biroll går till Lena Endre, för hennes tolkning av Eva i “Min pappa Marianne”. Under sitt tacktal lyfte hon att det är en annorlunda gala.

– Det är inte en människa här, bara massor av kameror, så här ser det ut överallt. Jag tänkte också på så många som har lämnat oss. Det är en sordin över stämningen. Men jag är väldigt glad och tackar så hemskt mycket, säger hon.

Nu hoppas Lena Endre att "Min pappa Marianne" kan bidra till ökad förståelse för transpersoner.

– I dag har alla människor åsikter om hur folk lever sina liv, och många som inte ingår i normen blir attackerade, säger hon.

Tidigare Oscarsnominerad

Priset för årets manliga biroll går till Ahmad Fadel, för rollen som Farid i Markus Castros långfilmsdebut “Ghabe”. Filmen utspelas 2015 under flyktingkrisen och Fadel spelar en syrisk flykting som söker asyl i Sverige.

Guldbaggen för årets bästa utländska film går till Waad Al-Kateab och Edward Watts för “Till min dotter”. Filmen har tidigare tilldelats över 60 priser på filmfestivaler, bland annat för bästa dokumentär i Cannes 2019. Den var också Oscarsnominerad i samma kategori 2020. Filmen följer Waad Al-Kateab mitt i krigdrabbade Aleppo i Syrien, och är ett kärleksbrev till hennes dotter.

Men årets guldbaggegala bjuder inte bara på filmsnack – utan även musik. Under kvällen uppträde artisten och musikproducenten Duvchi med låten "Geronimo". Även skådespelaren och nyblivna artisten Alba August stod för pausunderhållningen med sin nya singel "Lights".

Schyffert mot Kernell

Galans tyngsta priser delas ut mot slutet av kvällen. I kategorin bästa film slåss bland andra Amanda Kernells "Charter" mot Henrik Schyfferts "Spring Uje, spring". Både Schyffert och Kernell är även nominerade till regipriset, tillsammans med Nathan Grossman ("Greta") och Maria Bäck ("Psykos i Stockholm").

Galan leds av David Sundin och Amie Bramme Sey.

Sofia Sundström/TT

Lena Endre tilldelas pris för bästa kvinnliga biroll för sin insats i 'Min pappa Marianne'.
Lena Endre tilldelas pris för bästa kvinnliga biroll för sin insats i "Min pappa Marianne".
Foto: Anders Wiklund/TT
David Sundin och Amie Bramme Sey leder årets Guldbaggegala.
David Sundin och Amie Bramme Sey leder årets Guldbaggegala.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Fakta: Och vinnaren är...

Bästa klippning: Fredrik Morheden, “Breaking surface”

Bästa mask/smink: Hanna Holm Löfgren, Eva von Bahr och Love Larson, “Nelly Rapp – Monsteragent”

Bästa kostym: Kicki Ilander, “Nelly Rapp – Monsteragent”

Bästa originalmusik: Ola Kvernberg, “Only the devil lives without hope"

Bästa ljud/ljuddesign: Fredrik Lantz, “Andra sidan”

Bästa visuella effekter: Jelmen Palsterman och Tony Kock, “Breaking surface”

Bästa scenografi: Linda Janson och Charlotte Alfredson, “Se upp för Jönssonligan”

Gullspiran: Jon Nohrstedt

Bästa foto: Sophia Olsson, “Charter”

Bästa utländska film: “Till min dotter”, Waad Al-Kateab och Edward Watts

Bästa kortfilm: “A Legacy of horses”, Annika Karlsson och Jessica Karlsson

Bästa kvinnliga biroll: Lena Endre, “Min pappa Marianne”

Bästa manliga biroll: Ahmad Fade, “Ghabe”

Hedersguldbaggen: Sten Ljunggren

Bästa dokumentär: Nathan Grossman, “Greta”

Bästa manliga huvudroll: Uje Brandelius, “Spring Uje spring”

Bästa kvinnliga huvudroll: Ane Dahl Torp, “Charter”

FAKTA

De nominerade i urval:

Bästa film:

"Charter" i regi av Amanda Kernell

"Greta" i regi av Nathan Grossman

"Orca" i regi av Josephine Bornebusch

"Scheme birds" i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin

"Spring Uje spring" i regi av Henrik Schyffert

Bästa regi:

Maria Bäck, för "Psykos i Stockholm"

Nathan Grossman, för "Greta"

Amanda Kernell för "Charter"

Henrik Schyffert för "Spring Uje spring"

Bästa kvinnliga huvudroll:

Ane Dahl Torp, för rollen som Alice i "Charter"

Irma von Platen, för rollen i "Inland"

Josefin Neldén, för rollen som mamman i "Psykos i Stockholm"

Josefine Stofkoper, för rollen som dottern i "Psykos i Stockholm"

Bästa manliga huvudroll:

Uje Brandelius, för rollen som Uje i "Spring Uje spring"

Adel Darwish, för rollen som Monir i "Ghabe"

Rolf Lassgård, för rollen som Marianne i "Min pappa Marianne"

Johan Rheborg, för rollen som Claes i "Orca"

Bästa manus:

Josephine Bornebusch och Gunnar AK Järvstad för "Orca"

Uje Brandelius för "Spring Uje spring"

Maria Bäck för "Psykos i Stockholm"

Amanda Kernell för "Charter"

Bästa dokumentär:

"Greta" i regi av Nathan Grossman

"Idomeni" i regi av David Aronowitsch

"Scheme birds" i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin

Bästa manliga biroll:

Ahmad Fadel för rollen som Farid i "Ghabe"

Sverrir Gudnason för rollen som Mattias i "Charter"

Erik Johansson för rollen som John i "Orca"

Ville Virtanen för rollen som Johannus i "Den längsta dagen"

Bästa kvinnliga biroll:

Lena Endre för rollen som Eva i "Min pappa Marianne"

Marie Göranzon för rollen som Margit Vanheden i "Se upp för Jönssonligan"

Eva Melander för rollen som Lena i "Inland"

Marianne Mörck för rollen som Lena-Sleva i "Nelly Rapp – monsteragent"

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Stöldligor coronaanpassar sin verksamhet

Av de entreprenadmaskiner och redskap som stjäls i Sverige fraktas mycket utomlands. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Stängda gränser under pandemin kan ha försvårat för stöldligor. Under inledningen av 2020 minskade stölderna av maskiner inom bygg-och jordbruksbranschen, för att sedan öka igen i slutet på året.

Totalt sett minskade stölderna av entreprenadmaskiner med elva procent i fjol.

Mats Galvenius, vd för Larmtjänst, säger att det beror på att många gränser stängdes i och med pandemin.

– Mycket av det som stjäls forslas ut ur landet, så när våra grannländer stängde gränserna i våras märkte vi en minskning, säger han.

I slutet året skedde dock en ökning av stölderna igen.

– Vi ser tydligt att ligorna börjar komma tillbaka. Nu verkar de ha en liten annan inriktning på stölderna, de går mer på redskap än hela maskiner.

Lite kommer tillbaka

Enligt Galvenius kan det vara en följd av att det är mindre trafik och färre färjor som går, vilket gör att det är lättare att komma över gränsen med mindre stöldgods som är enklare att gömma.

Stockholmsområdet är mest drabbat av stölder av entreprenadmaskiner. Det beror på de stora byggprojekt som finns i huvudstadsområdet. I andra delar av landet är stölderna mest inriktade på jordbruksmaskiner.

Ett problem är att endast 75 procent av stöldgodset som forslas ur landet återfinns.

– Det är väldigt lite som kommer tillbaka, men det handlar om vilka resurser samhället tillför mot stöldligor. Där kan det göras betydligt mer, till exempel att polis och rättsväsende prioriterar den här typen av stölder som skapar mycket otrygghet och kostnader för de som drabbas, säger Mats Galvenius.

Viktigt att efterlysa

Larmtjänst AB ägs av branschorganisationen Svenska sakförsäkringsbolagen, och verkar som en kontakt mellan försäkringsbolag och myndigheter. De skickar ut information till polisen, tullar och hamnar både i Sverige och internationellt för att hitta stöldgods.

– Vi hoppas att de håller ögonen öppna så det går att få tillbaka godset. Det hittas en hel del utomlands, inte minst vid gränsövergångar. Då är det viktigt att det är efterlyst i Sverige, säger Galvenius.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: Stulna entreprenadmaskiner och redskap

2020: 246 stycken

2019: 276

2018: 236

2017: 267

Källa: Larmtjänst.

Hässleholm

Furutorpshallen byggs ut

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Furutorpshallen i Vinslöv byggs till för att klara kravet för allsvensk handboll. Betala gör kommunen och Sparbanksstiftelsen i Vinslöv.

Det klubbade kommunfullmäktige på måndagskvällen med stor enighet.

Kommunen bidrar med drygt 4,4 miljoner kronor medan Sparbanksstiftelsen sätter in 6 miljoner kronor.

– Det är med glädje och tacksamhet vi accepterar, sa Lars Johnsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Hallen beräknas vara klart våren 2020 och ha plats för 800 personer. Betydligt hetare blev debatten kring att införa klimatväxling i kommunen, alltså ett sätt att uppmuntra till klimatvänligare tjänsteresor för kommunal personal och politiker. Tanken är att lägga en avgift på fossila resor i syfte att motivera till miljövänligare alternativ som tåg, cykel och elfordon. Avgiften på den smutsigare resan ska samlas i en kommunal klimatfond.

– Helt rätt riktning för Hässleholm, ansåg Kenny Hansson (M).

– Ett sätt att påverka på rätt sätt, sa Dolores Öhman (M).

Hanna Nilsson (SD) yrkade avslag, eftersom hon anser att det här är en global fråga inte en kommunal.

Skarpare i kritiken var Björn Widmark (FV).

– Komplett vansinne som skattebetalarna ska står för, rent ut sagt oförskämt, sa Widmark.

Partikamraten Ernst Herslow undrade hur den här avgiften kommer att slå mot tekniska förvaltningen med många tunga fordon.

– Där krävs olja, diesel och bensin, avslag på detta sa Herslow.

Han fick mothugg av Anders Edwall (C).

– I Osby och Östra Göinge är man fossilfria, det går utmärkt genom att hälla HVO 100 i tanken, sa han. Frågan gick till votering som slutade med 41 röster för att börja arbeta med klimatväxling och 20 röster emot.

Debatt blev det också kring anställandet av kommunala väktare och ordningsvakter, en motion från SD.

Motionen avslogs och inte ens SD stödde skrivningen i sin nuvarande form.

– Jag kommer att återkomma med en ny motion i ärendet sa Hanna Nilsson (SD).

Inrikes

Sökes: Ägare till femsiffrigt belopp kontanter

Den 23 april tillfaller pengarna staten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen i Sölvesborg och Karlshamn söker efter ägaren till ett femsiffrigt belopp i kontanter. Pengarna beslagtogs under en utredning i slutet av 2019 och brinner snart inne, skriver SVT Blekinge.

Utredningen, som pågick i Sölvesborgstrakten, lades ned och nu är polisen skyldig att gå ut med en så kallad kungörelse där man efterlyser pengarnas ägare. Om inte ägaren ger sig till känna inom tre månader tillfaller beloppet staten.

– Det jag kan säga är att det rör sig om ett belopp med fyra nollor, säger Bengt Jeppsson, förundersökningsledare på polisen i Karlshamn.

För att kunna göra anspråk på pengarna krävs att man kan ange beloppet och vilka valörer det handlar om.

Niklas Svahn/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL