NSk:s pepparkakshus 2020

Klassisk stuga att ge bort

Jag och mitt pepparkakshus

Sara Lindberg med en klassisk svensk stuga som blev en födelsedagspresent till en vän i början av december.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Att leva och dö i Malmö

En manlig polis med en hård blick.
Foto: Simon Pramsten /Anagram
Kultur och nöje
TV De ställs inför stora prövningar varje dag i yrket som polis men möter minst lika tuffa utmaningar när uniformerna tagits av. I SVT:s nya tv-serie Tunna blå linjen får vi följa sex Malmöpoliser som brottas med livets alla sidor.
– Det är ett drama när det är som bäst. Man får möta relationer, man får problemlösningar, kärlek, passion, svåra öden … man får möta livet, säger Sandra Stojiljkovic som gör rollen som polisen Danijela.

Vissa saker känns bara så självklara. Och rätt. Det kan de båda skådespelarna Oscar Töringe och Sandra Stojiljkovic intyga när det gäller deras första möte med tv-serien Tunna blå linjen som har premiär på SVT på söndag.

– Jag var med och gjorde pilotavsnittet för fyra år sedan och året dessförinnan fick jag provfilma för rollen som Magnus och jag minns det så tydligt. Det här var verkligen något för mig. Framförallt för att det var en serie som utspelade sig i en stad som jag bryr mig mycket om, hade intressant dramatik och tematik om polisens arbete och något sådant här hade inte gjorts i Sverige tidigare, säger Oscar Töringe.

Sandra Stojiljkovic håller med.

– Jag minns att det kändes som att få en present när jag fick rollen. Jag kom in i ett senare skede, när de tio avsnitten av serien skulle spelas in och min karaktär Danijela och hennes partner Faye (Anna Sise) hade lagts till huvudkaraktärsgänget. När jag fick höra att serien utspelades i Malmö och även fick veta mer om Danijela så blev jag så förtjust. Jag har ju själv en koppling till Malmö, jag är född och uppväxt här, så det kändes verkligen som en gåva! Och just att det är en dramaserie där privatliv och yrkesliv går in i varandra – det skapar en typ av identitet som jag tycker är väldigt intressant, säger Sandra Stojiljkovic.

En kvinnlig polis pratar i telefon.
Sandra Stojiljkovic som polisen Danijela. Här i en scen som utspelas på Drottningtorget i Malmö.
Foto: Simon Pramsten /Anagram

Viktigt att lyfta fram människoöden

Båda är dock noggranna med att poängtera att det är en fiktiv serie och inget dokumentärt material, men att man i serien verkligen försöker ta karaktärernas liv på allvar och ge serien en så stor bredd som möjligt.

– Vi visar polisernas liv och de människor som de möter. Jag tycker att det är viktigt att man även får se just alla dessa människoöden som finns, säger Sandra Stojiljkovic.

– Serien kommer att väcka olika saker hos människor, beroende på vad man har för relation till myndigheten. Det är många som inte har haft så bra möten med poliser genom åren av olika anledningar och jag hoppas att vi breddar den bilden. Det är ingen skönmålning, men ingen svartmålning heller, fortsätter Oscar Töringe.

Hur var det att spela just Magnus och Danijela?

– Komplexiteten med Magnus är lockande. Han har rasistiska drag som visar sig till en början, han är kategorisk och ganska luttrad vilket har gjort att han ser cyniskt på sitt jobb. Efter hand så breddas den bilden och man får en viss förståelse för honom som människa. Det är ett hårt jobb. Jag försvarar inte alltid hans handlingar eller åsikter, men trots hans buffliga och ocharmiga stil så kan folk ändå fatta tycke för honom. Drömrollen av alla komplexa antihjältar har alltid varit Tony Soprano, men Magnus var en stark roll att göra, säger Oscar Töringe.

– Danijela är en person som har fått kämpa mycket med sin identitet och för att våga stå för den hon är. Men just den personliga resan har stärkt henne. Hon är tydlig med vad hon vill. Hon vill ha familj, är en lojal person, omhändertagande och väldigt passionerad för sitt jobb. Hon är en bra polis tycker jag. Sedan var det en utmaning att inte få ännu mer plats för hennes karaktär, så jag hoppas att det blir en andra säsong, säger Sandra Stojiljkovic med ett skratt.

"Jag gjorde verkligen staden till min”

Hon är själv född och uppväxt i Malmö och har familjen här även om hon idag bor i en kranskommun.

– Det är ju min stad. Och så känner Danijela också. I något avsnitt säger hon något i stil med: ”Jag vill bo i Malmö, jag vill leva i Malmö och jag vill dö i Malmö.” Precis så känner jag också.

En manlig polis sitter i bilen.
Polisen Magnus ute på uppdrag.
Foto: Jon Rudberg /Anagram

Oscar Töringe är född i Lund men flyttade till Malmö 2004 och bodde i staden i fem-sex år.

– Jag gjorde verkligen staden till min, det var precis efter studenten och de åren formade mig mycket. Innan jag flyttade till Malmö hade jag en ganska hård bild av staden och det tog ett tag innan jag vågade mig in och gå på konserter. Jag hade ju hört om att det skjuts på Möllan, att det är mycket slagsmål … men så blev det den coolaste staden som finns för mig. Tyvärr är det ju ofta dessa problem som det pratas om. Men Malmö har så oerhört många styrkor.

Känner ni igen ert Malmö i serien?

– Ja, det tycker jag. Men visst är det svårt att skildra en stad korrekt. Vi har valt att inte namnge stadsdelar. I Malmö lever alla bredvid varandra på ett sätt som man inte gör i exempelvis Stockholm, det tycker jag att serien utnyttjar bra, säger Oscar Töringe.

– Jo, jag tycker också att jag känner igen mig. Sedan jobbar vi med en fiktiv berättelse, återigen. Därför kommer allt inte att kännas igen av alla, och det tror jag är viktigt att tänka på, fortsätter Sandra Stojiljkovic.

Vilken var den största utmaningen med att spela polis?

– Det som jag tror att vi alla har försökt att tänka på är att få in värmen i karaktärerna. Riktiga poliser kommer inte till en brottsplats där människor har varit utsatt för något för att slåss, de är omhändertagande. Just den dialogen och det möte som utspelas i sådana lägen var en utmaning eftersom det är så otroligt viktigt att få in det mänskliga, säger Oscar Töringe.

– Sedan hade vi riktiga poliser som konsulter att vända oss till under hela inspelningen. De gav oss många bra tips. Och jag hade även ett otroligt stöd av min man som är både polis och skådespelare och därmed kunde ge mig båda perspektiven. Det var otroligt värdefullt för mig, säger Sandra Stojiljkovic.

Vad berörde er mest när ni fick sätta på er uniformerna och gå in i polisernas liv?

– För mig så var det definitivt att få berätta om Danijela och de svårigheter hon möter i livet. Och alla möten med människorna. Jag kan verkligen förstå tjusningen med att jobba som polis. Just det där mötet med människor är viktigt för skådespelare också, säger Sandra Stojiljkovic.

– Just själva uniformen gav mig mycket. Allt poliser dagligen bär väger sina kilo, men så fort man fick på sig utrustningen så gav det mycket, det blev en rustning. Det är otroligt att de ju aldrig vet vad som ska hända när de går till jobbet. Så jag kan förstå den inställningen Magnus har fått. Med rustningen blir man hårdare och hårdare, den ska skydda från allt möjligt, fortsätter Oscar Töringe.

En manlig polis visiterar en ungdom.
Polisen Magnus (Oscar Töringe).
Foto: Linus Eklund /Anagram

Vad hoppas ni att serien ger tittarna?

– En ökad förståelse för polisens otroligt hårda och underbetalda vardag. De står längst ut, och precis som många andra samhällsbärande yrken förväntas de dyka upp direkt. Alltid finnas där. Är de inte på plats inom två minuter så får de skit. Det är så höga krav på dem, och visst ska det vara det, men det får vara rimligt. Så jag hoppas att tittarna får en bredare bild av polisens vardag. Jag fick själv en mycket större förståelse för polisyrket. De är med om enormt mycket. Ibland är det jättesorgligt, ibland jätteglatt. De är alltid med i ytterligheterna i människors liv. De levererar hemska besked, de har hand om och de tröstar. Det finns mycket jag inte har reflekterat över innan, säger Oscar Töringe.

– Ja och jag tror också att man tar med sig så mycket olika saker beroende på vem man är. Det vore fel av mig att sätta etikett på exakt vad, men alla kommer att kunna relatera till saker som berör just dem. Det är styrkan i serien, avslutar Sandra Stojiljkovic.

FAKTA

Oscar Töringe

Ålder: 37 år.

Bor: Årsta.

Aktuell: Som Magnus i tv-serien Tunna blå linjen. Oscar är också aktuell i den norska tv-serien Atlantic crossing där han spelar prins Carl Bernadotte. Serien har premiär på SVT i februari. Han är även med i Netflix-serien Den osannolika mördaren om Skandiamannen som får premiär under året.

Gjort tidigare (i urval): Pjäser som Peer Gynt, Måsen och Människor i solen på Skillinge teater, Författarna på Unga Klara samt tv-serier och filmer som Top Dog, Beck, Störst av allt, Syrror och Min pappa Marianne.

FAKTA

Sandra Stojiljkovic

Ålder: 39 år.

Bor: Åkarp.

Aktuell: Som Danijela i tv-serien Tunna blå linjen. Sandra är anställd på Malmö stadsteater och under våren spelar hon i Kejsarens nya kläder.

Gjort tidigare (i urval): Uppsättningarna Sidonie & Nathalie, De skyddssökande kvinnorna, Ett självmords anatomi, Fly me to the moon, Blod och Eld, Karl-Bertil Jonssons julafton med flera på Malmö stadsteater. Har även varit med i tv-serierna Top Dog, Bron och Wallander och i långfilmen Hotell av Lisa Langseth.

Filmfredag

Serie med äkthet som kännemärke

Leah (Gizem Erdogan) och Jesse (Per Lasson).
Foto: Foto: Håkan Schüler /Anagram
Kultur och nöje
Tv/Recension Gunilla Wedding har sett den Malmöbaserade tv-serien Tunna blå linjen och längtar redan efter en andra säsong.

Mitt i Malmö, mitt i polisvardagen och på många sätt mitt i allas våra liv. Där landar SVT:s nya dramaserie Tunna blå linjen med efterlängtad tyngd. I tio avsnitt får vi följa en grupp poliser i en yrkesvardag som kan gå från lugnt patrullerande till livsfara på två minuter och i ett privatliv som naturligtvis påverkas starkt av jobbet.

Störst fokus läggs på infödda Malmöbon Magnus och Umeåinflyttade Sara som delar polisbil och trots stora olikheter dras till varandra. Bland deras närmaste kollegor finns Leah som brinner för att göra skillnad som polis och känner ett stort ansvar för sin besvärliga morfar, Dani och Faye som delar mycket mer än bara polisbil och så Jesse som tar sin chefsroll på lika djupt allvar som den som trebarnspappa.

Skådespelarinsatserna från samtliga är rakt igenom övertygande - inte minst Oscar Töringe som Magnus som verkligen växer med serien och i serien, Per Lassens ständigt omtänksamma Jesse och Gizem Erdoghans rastlösa Leah.

Inget är enkelt och inget slätas heller över.

Inspelad på plats

Lika viktig som karaktärerna i poliskollektivet är staden Malmö. Till skillnad från till exempel höstens Unge Wallander är Tunna blå linjen inspelad på plats och miljön i varenda scen går att känna igen för den som kan Malmö någorlunda. Här finns havet, Möllan, villaområdena, miljonprogrammen, pubarna, falalfelkioskerna och så Malmöbor i rörelse överallt.

Malmöbornas röster dyker också upp i de twitterkommentarer som fyller bildrutan efter varje större polisinsats - kärlek, hat, hot, rasism, medmänsklighet, rykten och fördomar i en salig och igenkännbar blandning som tagen direkt ur sociala medier-bruset. Det gör också att alla polisinsatser - från knarkspaning till larm om kvinnomisshandel, gängskjutningar eller våldtäkt - ses ur fler perspektiv än polisernas.

All musik till Tunna blå linjen är specialskriven, till största delen av Irya Gmeyner och Martin Hederos men här finns också gästinhopp av Familjen, Mikael Wiehe, Joy och andra. Det blir också en avgörande bit när det kommer till den äkthet som är seriens signum.

Verkligheten är heller aldrig svart eller vit. Här finns kritik mot ett samhälle där psykvården inte räcker till, moraliska frågeställningar kring till vilket pris yttrandefriheten ska försvaras och diskussioner kring olika medborgarprojekt i utsatta områden. Inget är enkelt och inget slätas över.

Sara och Magnus utanför Jureks butik (Amanda Jansson och Oscar Töringe).
Foto: Foto: Håkan Schüler /Anagram

Långbänk i slutet

Min enda invändning är att relationsproblem och familjestrul i polisernas privatliv, speciellt Sara och Magnus, dras väl mycket i långbänk mot slutet.

Men efter tio avsnitt är saknaden stor efter Tunna blå linjens Malmöbild, efter den kantstötta mjukisen Magnus, den godhjärtade och trasiga Sara och inte minst Dani och Faye som jag gärna hade lärt känna närmre. Kanske får jag chansen i en andra säsong?

FAKTA

Tv-recension

Tv-serie

Tunna blå linjen

Skapare, huvudförfattare: Cilla Jackert

Avsnittsförfattare: Malin Marmgren, Erik Ahrnbom.

Huvudregi: Sanna Lenken

Avsnittsregi: Anders Hazelius, Mikael Hansson

Medverkande: Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson, Sandra Stojiljkovic, Anna Sise med flera

Dramaserie i tio delar, premiär på SVT1 17/1

Betyg: 4

Kultur och nöje

Idé född ur dödsbud och twitterkonto

Cilla Jackert är huvudförfattare till Tunna blå linjen, en serie som hon inspirerades till att skapa bland annat efter att ha följt ett par yttre befäl inom Södermalmspolisen på twitter.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tunna blå linjen följer livet för sex personer i Malmö, som jobbar som poliser. För huvudförfattaren Cilla Jackert innebär premiären på söndag att en resa som började med ett dödsbud och tog vägen via ett twitterkonto, nu nått sitt mål.

För det är som en resa, eller snarare seglats, Cilla Jackert, beskriver vägen från idé till det som nu är en färdig tv-serie.

– Att jobba med tio timmar tv-drama är som en pansarkryssare som ska fram och det är en jäkla sträcka, det är Stilla havet och det blåser upp till storm överallt hela tiden. Då gäller det att hålla fokus och nu är vi väldigt, väldigt nära hamn, säger hon.

Dödsbud och twitterkonto

Idén till Tunna blå linjen har funnits uttalad sedan 2014, men embryot uppstod långt tidigare – när Cilla Jackert plötsligt fick besök av ett par poliser som kom med bud om att hennes mamma gått bort utomlands.

– Jag kan inte säga att jag i den, mycket chockartade och omtumlande, situationen tänkte, aha, det här ska jag skriva om. Men det är en situation i mitt liv jag burit med mig. För mig var inte poliserna så viktiga, men på något sätt har jag tänkt på att det är märkligt att ha som del av sitt arbete att åka hem till folk och berätta en av de mest sorgliga saker man kan vara med om, förklarar hon.

När hon började följa ett par yttre befäl inom Södermalmspolisen, som delade med sig av både arbetet och glimtar ur vardagen, på twitter föll ytterligare en bit till det pussel som bildade idén till serien på plats.

Cilla Jackert, som tidigare skrivit manus till bland annat SVT:s kultförklarade ungdomsserie Spung och långfilmen Känn ingen sorg, utanför sitt kontor i Stockholm. Det är på kammaren med att skriva hon trivs allra bäst.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Flyttade till Malmö

Cilla Jackert, som tidigare skrivit serier som Spung och Molanders, sammanfattade sina tankar om en polisserie som istället för att vara spänning eller kriminaldrama följde polisernas vardag till en presentation för SVT, som bad henne utveckla dem vidare.

– Då skrev jag 30-40 sidor om hur man skulle kunna angripa det här, för det är komplicerat. Hur berättar man i en serie om några som hela tiden möter nya grejer, som inte följer och utreder så vi kommer inte få reda på hur det går för dem vi möter?

När SVT var fortsatt positivt var det dags för Cilla Jackert att hitta ett produktionsbolag. Valet föll på Anagram i Lund och med det följde att serien flyttades från Stockholm till Malmö.

”Aktiv i fler delar”

– Till skillnad från Stockholm och Göteborg, där de så kallade utanförskapsområdena ligger mil utanför stan, är Malmö en mer koncentrerad stad. Det skulle ge mer variation i den typ av polisproblematik karaktärerna möter. Plus att det är en spännande stad - allt från hur den ser ut till bakgrunden och det liv och den energi som finns där. Det fanns enormt mycket fördelar med Malmö.

Magnus (Oscar Töringe) i full aktion. Tunna blå linjen följer sex poliser i både arbete och vardag.
Foto: Linus Eklund/Anagram

Hur involverad har du varit i själva produktionen?

– Jag har jobbat som huvudförfattare ett antal gånger tidigare och mer på det sätt man gjorde förr, att man skriver manus, sitter i regimöten och sen i stort sett säger tack och hej till serien. Så ville jag inte jobba nu. Jag tycker det är dags att huvudförfattarna får ta det utrymme som är självklart i andra länder så tidigt bestämde jag mig för att jag ville vara aktiv i fler delar av processen. Det betyder inte att jag hovrat över alla utan att man ser till att det kommer in folk som vill produktionen väl och som också kan bidra med mycket mer än jag skulle kunna, säger hon.

Bortsprungna hundvalpar

I serien tacklas allt från främlingsfientlighet och gängkriminalitet till kvinnomisshandel och våldtäkter.

Fanns det ämnen som var för svåra att tackla, eller extra svåra att skildra?

– Det är alltid svårt. Men i mitt skrivande vill jag vara där det är svårt och där det finns ett motstånd. Det är det som är fascinerande. Så tyvärr har jag inte undvikit speciellt mycket. Nu efteråt, när jag får alla frågor, kan jag tänka, herregud, varför var det inte bara hundvalpar som sprang bort, säger hon och skrattar.

– Folk kommer alltid ha åsikter när det är så laddade ämnen, men vi kommer inte med svar. Däremot öppnar vi förhoppningsvis för en diskussion.

Fler säsonger?

Om det blir en fortsättning är inte bestämt, men Cilla Jackert skulle inte ha någon svårighet att skriva fler avsnitt.

– Det här en typ av serie som skulle kunna hålla på hur länge som helst. Det var ett av de stora problemen, att det finns så fruktansvärt mycket att berätta.

Oavsett hur det blir har hon fullt upp med andra projekt.

– Jag försöker alltid hålla igång en bok, en tv-serie och en långfilm. Det jag tycker allra mest om är att sitta på min kammare och skriva.

Inrikes

Död man hittad – två män anhållna för mord

Två personer har gripits misstänkta för mord mot en person i Högdalen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En död man hittades utomhus i Högdalen i södra Stockholm på fredagen. Två män som var på platsen har gripits och anhållits, på sannolika skäl misstänkta för mord.

– En förundersökning om mord har inletts eftersom en avliden person anträffats. Vi ska försöka reda ut vilken relation de gripna personerna har till den avlidne, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Polisen spärrade av platsen där den döde mannen hittades och en brottsplatsundersökning har genomförts av kriminaltekniker.

De två gripna förhördes och anhölls sedan av åklagare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Kultur och nöje

Underhållaren Hans "Hatte" Furuhagen är död

Hans 'Hatte' Furuhagen har avlidit vid 90 års ålder. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Underhållaren och historikern Hans "Hatte" Furuhagen har avlidit, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Furuhagen var en del av "Mosebacke monarki" och gjorde studentspex i Uppsala tillsammans med Tage Danielsson redan på 1950-talet.

Han studerade klassisk fornkunskap, som i dag heter antikens kultur- och samhällsliv och var sedan lärare vid institutionen i Uppsala. Han anställdes på Sveriges Radio 1963, blev chef för kulturredaktionen 1967 och senare programchef för TV2 på SVT.

Satirprogrammet "Mosebacke monarki" började sändas i Sveriges Radio 1958 och fortsatte i omgångar ända fram till 1983. 1968 blev det även tv-program. Förutom Hasse Alfredson och Tage Danielsson medverkade Hatte Furuhagen, Carl-Uno Sjöblom, Moltas Eriksson, Olle Pahlin och Gunnar Svensson under pseudonymen Helmer Bryd.

Furuhagen gjorde flera folkbildande program om antikens historia. I "Pompeji bakom ruinerna" från 1980 vandrade han runt bland ruinerna i Pompeji och berättade om fynden som gjorts i staden som begravts i aska. Han belönades med att bli hedersdoktor vid Uppsala universitet och fick professors titel av regeringen.

Hans "Hatte" Furuhagen blev 90 år.

Kultur och nöje

Underhållaren Hans "Hatte" Furuhagen är död

Hans 'Hatte' Furuhagen har avlidit vid 90 års ålder. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Underhållaren och historikern Hans "Hatte" Furuhagen har avlidit, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Furuhagen var en del av "Mosebacke monarki" och gjorde studentspex i Uppsala tillsammans med Tage Danielsson redan på 1950-talet.

Han studerade klassisk fornkunskap, som i dag heter antikens kultur- och samhällsliv och var sedan lärare vid institutionen i Uppsala. Han anställdes på Sveriges Radio 1963, blev chef för kulturredaktionen 1967 och senare programchef för TV2 på SVT.

Satirprogrammet "Mosebacke monarki" började sändas i Sveriges Radio 1958 och fortsatte i omgångar ända fram till 1983. 1968 blev det även tv-program. Förutom Hasse Alfredson och Tage Danielsson medverkade Hatte Furuhagen, Carl-Uno Sjöblom, Moltas Eriksson, Olle Pahlin och Gunnar Svensson under pseudonymen Helmer Bryd.

Furuhagen gjorde flera folkbildande program om antikens historia. I "Pompeji bakom ruinerna" från 1980 vandrade han runt bland ruinerna i Pompeji och berättade om fynden som gjorts i staden som begravts i aska. Han belönades med att bli hedersdoktor vid Uppsala universitet och fick professors titel av regeringen.

Hans "Hatte" Furuhagen blev 90 år.

Inrikes

Läkare bakom coronabluff stängs av

Läkaren stängs av från sitt jobb på Södra Älvsborgs sjukhus. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En läkare som arbetat på en klinik som erbjudit coronatester i Västsverige har stängts av från sitt jobb på Södra Älvsborgs sjukhus, rapporterar Göteborgs-Posten.

Kliniken som läkaren ansvarade för och sitter som styrelseledamot i erbjuder PCR-tester med svar på två timmar. Kostnaden är 2 690 kronor.

Kliniken har hävdat att testresultaten analyserats av Unilabs, Sahlgrenska universitetssjukhuset och ett annat privat laboratorium. Men ingen av dessa aktörer säger att de analyserat företagets tester. Kliniken har även erbjudit reseintyg med provsvaren.

Nu stängs läkaren av från sitt jobb på sjukhuset.

– Dels för att detta är väldigt allvarligt ur ett förtroendeperspektiv, rent generellt. Och dels har han inte anmält den här bisysslan som verkar vara väldigt omfattande, säger Karin Hederstierna, verksamhetschef på Södra Älvsborgs sjukhus, till GP.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL