Spänt i Peru efter dödliga protester

Publicerad 1 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Jordbruksarbetare blockerar en bit av den panamerikanska landsvägen i höjd med Virú i norra Peru. Bilden är från den 30 december.
Jordbruksarbetare blockerar en bit av den panamerikanska landsvägen i höjd med Virú i norra Peru. Bilden är från den 30 december.Foto: Elmer Caceres/AP/TT

Hundratals jordbruksarbetare fortsätter att blockera en motorväg i norra Peru i protest mot att tre demonstranter dött i sammandrabbningar med polis.

Utöver de döda har 28 demonstranter och 36 poliser skadats.

Arbetarna kräver en höjning av sina dagliga löner från motsvarande runt 90 kronor till 150 kronor. Ett lagförslag som röstades igenom i kongressen i tisdags ger dock bara en höjning till 48 soles, knappt 110 kronor.

I ett försök att lugna ner situationen har president Francisco Sagasti försäkrat att poliser som använt skjutvapen mot demonstranterna kommer att straffas.

Han lovar även att bjuda in till dialog om kommande åtgärder inom jordbrukssektorn och medger att den klubbade lagen "inte gjort någon av parterna nöjda".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.