NSk:s pepparkakshus 2020

Tomtens eget utegym

Jag och mitt pepparkakshus

Här kommer Familjen Hansson, Nilsson och Bondesons bidrag.

Då familjens största hobby är träning blir givetvis deras bidrag ett pepparkakshus med ett utegym.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter Nsk

40-talshus på 83 kvadratmeter sålt i Vinslöv

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Jan Christoffer Madsen, 33, och Monika Critén, 31, har tagit över fastigheten på Götgatan 10 i Vinslöv från Anna Caroline Ahlfeldt och Lars Göran Runemyr. Ägarbytet blev klart i december 2020 och köpesumman blev 2 225 000 kronor. Huset är 83 kvadratmeter stort och byggdes 1947.

Nyligen såldes ett annat hus precis i närheten, på Sveagatan 16. Där landade priset på 1 700 000 kronor för det 103 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst 35 döda i jordskalv – sjukhus rasade

Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 6,2. Webbkarta.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Minst 35 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv på den indonesiska ön Sulawesi, enligt myndigheterna. Flera byggnader har kollapsat, däribland ett sjukhus, och människor har fastnat i rasmassorna.

Det kraftiga skalvet, med en magnitud på 6,2, inträffade natten mot fredagen lokal tid (i torsdags kväll svensk tid) strax utanför staden Majene, på omkring en mils djup. Hundratals personer skadades och minst 15 000 tvingades fly sina hem och bege sig mot mer höglänt terräng.

– Gudskelov är vi okej just nu, men vi kände nyss ännu ett efterskalv, säger Sukri Efendym, 27, som bor i området.

Kollapsat sjukhus

Skalvet, och flera efterskalv, har skadat fler än 300 bostadshus och två hotell. Ett sjukhus i Majene har också kollapsat, och det finns uppgifter om att såväl patienter som personal är instängda i rasmassorna.

Inledningsvis rapporterades att ett hotell hade kollapsat, men det ska endast delvis ha rasat. Även kontoret som tillhör regionens guvernör uppges ha skadats svårt.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, vittnar 28-årige Hendra.

Hittills har tiotals efterskalv registrerats. Indonesiens myndigheter befarar flera kraftiga skalv, och flaggar för att det kan innebära att tsunamier hotar kustområden. Någon formell tsunamivarning har dock inte utfärdats.

Framför kondoleanser

Bara några timmar före skalvet under natten mot fredagen hade ett annat skalv inträffat, med en magnitud på 5,9.

Indonesiens president Joko Widodo har framfört sina kondoleanser i ett videomeddelande till offer och anhöriga. Han uppmanar invånarna att behålla lugnet, och myndigheterna att intensifiera sökinsatserna.

Indonesien ligger i den så kallade Eldringen, ett hästskoformat bälte runt Stilla havet med omfattande seismisk aktivitet. Annandagen 2004 inträffade en mycket kraftig jordbävning med magnituden 9,1 utanför den indonesiska ön Sumatra, som utlöste den tsunami som dödade nära en kvarts miljon människor, däribland över 500 svenskar.

Inrikes

Två män anhållna för mordförsök

Två män har anhållits misstänkta för försök till mord alternativt grov misshandel mot en person i Örnsköldsvik. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män har anhållits misstänkta för försök till mord alternativt grov misshandel sedan en person skadats med ett tillhygge i Örnsköldsvik på torsdagskvällen.

Klockan 21.17 larmades polisen till en plats i Örnsköldsvik där en misshandel hade ägt rum utomhus. Två män i 25-årsåldern greps och anhölls senare av åklagare efter inledande förhör.

En person fördes till sjukvård, men polisen har ingen information om skadeläget.

Petronella Uebel/TT

Sport

Fransman tog hem dakarrallyt efter dödsolycka

Pierre Cherpin har avlidit efter en krasch under Dakar-rallyt. Arkivbild.
Foto: Bernat Armangue AP/TT
Sport
Sport Dakarrallyt i Saudiarabien fick ett tragiskt slut.
Strax innan franske Stephane Peterhanse vann tävlingen för 14:e gången kom beskedet att landsmannen Pierre Cherpin avlidit efter en krasch.

Cherpin körde i 178 kilometer i timmen när han kraschade på den sjunde etappen av dakarrallyt i Saudiarabien och slogs medvetslös.

52-åringen fick allvarliga huvudskador och fördes till sjukhus där han opererades och försattes i koma. Efter några dagar ansågs hans tillstånd vara tillräckligt stabilt för att han skulle kunna föras hem till Frankrike.

"Under hans förflyttning från Jeddah till Frankrike avled Pierre Cherpin av skadorna han ådrog sig vid fallet på den sjunde etappen", säger organisatören i ett uttalande.

Cherpin gjorde sitt fjärde dakarrally, men kände inget behov av att ta sig upp på pallen.

– Jag är en amatör och jag vill inte vinna, men jag vill upptäcka nya landskap som jag annars aldrig hade sett, sade han tidigare till dakarrallyts hemsida.

Tävlingen beskrivs ofta som ett av världens mest fruktade rallyn och ett 60-deltagare har dött sedan starten 1970.

Efter det tragiska beskedet kunde franske vetarenen Stephane Peterhansel ta sin 14:e seger genom att vinna bilklassen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

Tenta med 150 personer – trots pandemin

154 studenter vid Göteborgs universitet skrev på fredagen en tenta – trots covid-19-pandemin. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Kan man samla drygt 150 elever för en salstenta, mitt under pandemin?
Göteborgs universitet anser det och anordnade på fredagen en tenta för bland annat läkarstudenter.

Totalt var enligt Göteborgs-Posten 154 studenter anmälda i en sal som i normala fall har plats för upp till 414 personer.

– Vår roll är att tillhandahålla tentamen. Vi har en lokal och nu i coronatider har vi gjort det vi kan för att smittsäkra den, säger Karin Åström, enhetschef på universitetets utbildningsenhet, till GP.

– Vi har tagit de åtgärder vi kunnat och jag har rättat mig efter ett beslut att skrivsalen är öppen för tentamen.

Smittskyddsläkaren Leif Dotevall anser dock att universitetet är fel ute.

– Det är ju djupt olämpligt för det första. Universitetets verksamhet ska ske på distans, det är grundregeln, säger han.

– Det är otroligt viktigt att man verkligen tänker till här och kan undvika sånt som man kan göra på annat sätt. Men går det att göra på annat sätt? Två lokaler, tre? Detta är varje verksamhets ansvar.

Kultur och nöje

Ariel Pink "utblottad" efter kravallerna

Ariel Pink. Arkivbild.
Foto: Anders Jensen-Urstad/Wikimedia Commons
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske indiepopartisten Ariel Pink säger sig vara ett offer för så kallad "cancel culture" efter att han deltagit i protesterna i Washington, som slutade med att Trumpanhängare stormade Kapitolium.

Nyligen gästade Ariel Pink den konservative tyckaren Tucker Carlson på Fox News och blev då presenterad som "en skivartist, som inte får spela in skivor".

– Jag kan inte turnera heller. Så det här har gjort mig utblottad och utkastad på gatan. Jag känner mig helt nedtryckt nu och jag vet inte vad jag ska göra, sade Pink i intervjun och fick sympatier av Carlson.

Det var förra veckan som Ariel Pink dumpades av indiebolaget Mexican Summer sedan bilder på honom och artistkollegan John Maus vid protesterna börjat cirkulera i musikintresserade kretsar.

Det något oväntade mötet mellan Pink och Carlson har fått stor uppmärksamhet, och på sociala medier sprids skämt på bekostnad av Trumpanhängare och hur det kan tänkas se ut när de för första gången försöker lyssna på skramlig pop av en obskyr indieartist.

Inrikes

Rättegång om "ekofascistisk" attack på minkfarm

De båda tilltalade poserade med ett leksaksvapen under vad de själva kallar en fyllefest. Bilden ska tolkas skämtsamt, enligt männen.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019. Enligt åklagaren gjordes det i ekofascismens tecken, en högerextrem ideologi som binder samman inslag av nynazism och klimataktivism.
– Jag yrkar ansvar för mordbrand, säger åklagaren när rättegången inleds i Nacka tingsrätt under fredagen.

– Vad jag menar har hänt är att två tonåringar har tagit sig ned från Stockholmsområdet till Blekinge för ett attentat mot en minkfarm, säger åklagare Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, när han inleder sin sakframställan i Nacka tingsrätt under fredagsförmiddagen.

Branden i Sölvesborg bröt ut i en byggnad vid minkfarmen den 30 oktober 2019. Den brann ned och intilliggande byggnader skadades i mindre utsträckning, men inga minkar fanns på plats vid brandtillfället.

De misstänka männen, i dag 18 och 20 år gamla, uppger i tingsrätten via sina försvarare att de förnekar mordbrand med medger ansvar för grov skadegörelse.

20-åringen, klädd i en grå hoodie, har lång lugg som ibland glider ned över ansiktet. 18-åringen är kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster.

Säpo har utrett

Den svenska utredningen kring branden lades först ned, men efter att åklagaren kontaktades av säkerhetspolisen som hade fått upp ögonen för misstänkt aktivitet på ett chattforum återupptogs den.

Den första person man intresserade sig för var 18-åringen, som är bosatt i ett annat EU-land, men strax därpå blev även den andre mannen misstänkt.

I chattar som hittades framgick tydligt hur de hade planerat attacken mot minkfarmen. Misstankarna stärktes ytterligare när man såg att kortköp som de genomfört tydligt sammanföll med branden i Sölvesborg.

Därefter hittades även de misstänktas egna bilder från händelsen. De hade bland annat dokumenterat skadegörelse som de genomförde vid minkfarmen och tog även bilder på branden som de anlade.

18-åringen är även misstänkt för annan brottslighet utanför Sverige och den utredningen pågår ännu i det land där han bor.

– Anledningen till att Säpo och jag som åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål har bedrivit utredningen är kopplingen till våldsbejakande ideologier, samt samverkan med utredning i ett annat land, säger Olin.

Ekofascism

Kopplingarna som de båda har till våldsbejakande högerextremism gäller specifikt till grupperna The Base och The Green Brigade, enligt Olin.

– Det är relativt nya grupperingar som emanerar från USA men som haft sin huvudsakliga spridning, verksamhet och även radikalisering av människor via nätet, sade Olin till TT i samband med åtalet.

I grupperna finns inslag av nynazism, men det finns även, i vart fall inom The Green Brigade, något som kallas ekofascism.

– Det är ett slags miljötänk där man vill göra attentat för att på något sätt förhindra de miljöproblem och djurhållningsproblem som finns, sade Olin.

Männen själv förnekar att de har haft något ideologiskt motiv, men den ena av dem beskrev det som en form av klimataktivism i polisförhör.

– Metoderna som de använder där är rätt brutala mot minkarna, de har dessutom förbjudits i många länder, sade han i polisförhör när han fick en fråga om vad han tycker om minkfarmar.

Marc Skogelin/TT

En av de tilltalade tog bilder av branden som de har erkänt att de anlade på minkfarmen. Arkivbild.
En av de tilltalade tog bilder av branden som de har erkänt att de anlade på minkfarmen. Arkivbild.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL