NSk:s pepparkakshus 2020

En hel liten pepparkaksby

Jag och mitt pepparkakshus

Vi gjorde inte bara ett hus, utan en hel by, konstaterar Margreth Segerstein.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Två till sjukhus efter biljakt i Torsby

Två personer fördes till sjukhus sedan deras bil voltat under en biljakt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer fick föras till sjukhus efter det att en bil voltat av vägen i Torsby kommun under måndagskvällen. Olyckan skedde under en kortare biljakt, som inleddes när polisen försökte få stopp på bilen, rapporterar lokala medier.

En av personerna i bilen var enligt P4 Värmland efterlyst för vapenbrott.

Olyckan inträffade norr om Torsby, efter en dryg kilometer, när föraren tappade kontrollen över fordonet.

– När polispatrullen kommer fram anträffar man en till synes medvetslös person på passagerarsidan. Föraren var inte kvar, men anträffas sedan i anslutning till bilen, säger Kenneth Johannesson, polisens presstalesperson i region Bergslagen, till Nya Wermlands-Tidningen.

De båda personerna i bilen fördes till sjukhus med ambulans med allvarliga skador.

Utrikes

Riksrättsåtalet mot Trump inlett

Riksrättsåtalet överlämnas till senaten.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s representanthus har formellt lämnat över riksrättsåtalet mot tidigare president Donald Trump till senaten.
Därmed skriver den kontroversielle ex-presidenten återigen historia, som den förste att ställas inför riksrätt två gånger, och den förste som gör det efter att han har lämnat posten.

För andra gången på drygt ett år marscherade ledamöter för representanthuset till senaten med ett riksrättsåtal mot Donald Trump. Det är första gången i landets historia som en president eller ex-president åtalas två gånger.

Den här gången lyder åtalspunkten anstiftan till uppror, där Trump anklagas för att ha fått en ilsken mobb att storma landets kongress den 6 januari i år.

Biden skeptisk

För att fälla den före detta presidenten krävs att minst 17 av 50 republikaner i den 100 ledamöter starka senaten vänder honom ryggen och röstar för en fällande dom.

Den nytillträdde presidenten Joe Biden tror att den kommande riksrättsrättegången är nödvändig, trots att den kan komma att påverka hans arbete med att få igenom sin politiska agenda. Däremot tror han inte att Trump kommer att fällas.

– Senaten har förändrats sedan jag var där, men den har inte förändrats så mycket, säger han till CNN.

Till skillnad från det förra åtalet finns det den här gången fler republikaner som åtminstone inte utesluter att fälla Trump. Inte minst har partiets minoritetsledare Mitch McConnell signalerat det, men trots det ser det inledningsvis inte ut att räcka till ett fällande.

Enligt en sammanställning av The New York Times är 27 republikanska senatorer emot att fälla Trump, 16 har ännu inte bestämt sig och de sista 7 har inte uppgett hur de ser på saken.

Leds av 80-åring

Ytterligare en skillnad jämfört med den förra rättegången mot Trump är att den som leder processen den här gången inte blir högsta domstolens chefsdomare John Roberts – som hade varit fallet om det hade rört sig om en sittande president – utan den demokratiske senatorn Patrick J Leahy.

Leahy axlar manteln som senatens president pro tempore, tillförordnad ordförande, i och med att han är den senator som har suttit längst på posten hos kammarens största parti. 80-årige Leahy från Vermont har suttit i senaten sedan 1974.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Så här väntas processen fortsätta

Rättegången väntas komma i gång inom två veckor. Här är stegen fram tills dess:

• Natten till tisdagen: Riksrättsåtalet lämnades formellt till senaten.

• Tisdag: Senatorer svärs in till riksrättsdomstolen. En rättslig kallelse skickas till den förre presidenten Trump.

• Den 2 februari: Deadline för Trump att svara på kallelsen. Nu ska även representanthuset ha lämnat in sin "förundersökning".

• Den 8 februari: Deadline för Trump att lämna skriftligt material. Nu ska också representanthuset svara på eventuella frågor från Trumpsidan.

• Den 9 februari: Sista datum för representanthuset att inkomma med eventuella motbevis. Närhelst efter det kan rättegången börja.

Innan dess måste dock frågor som till exempel huruvida en redan avgången president verkligen kan fällas, få ett svar.

Källa: USA Today.

Inrikes

Motorsågsman attackerade bar

En man med motorsåg ska ha hotat gäster på en bar i Kungsbacka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Scener som hämtade ur en skräckfilm utspelade sig i Kungsbacka, när en man med en igångsatt motorsåg ska ha rusat in på en bar och hotat gästerna.

Enligt polisen blev ingen skadad.

– Det bröt ut panik bland gästerna, som tvingades fly ut bakvägen, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen, till Göteborgs-Posten.

Larmet kom in vid halv åtta på kvällen och först rådde det förvirring bland vittnena om det rörde sig om en motorsåg eller en lövblås. Nu är polisen övertygad om att det var en motorsåg.

Motivet är okänt, likaså om mannen var ute efter någon särskild person.

– Så har man inte uppfattat det, utan hotet riktades mot alla i lokalen, vilket skapade stor rädsla, säger Stefan Gustafsson.

Mannen ska sedan ha försvunnit i en bil som väntade utanför lokalen.

Under tidig natt har en misstänkt man frihetsberövats och ska förhöras. Händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp.

Ekonomi

Starkt slut på mörkt 2020 för Sydkorea

Sydkoreas starka export drar upp BNP-siffrorna för landet. Arkivbild.
Foto: Jo Jung-ho/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Förra årets sista kvartal var bättre än väntat för den sydkoreanska ekonomin – och analytiker spår ljusare tider framöver.

BNP växte 1,1 procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, framför allt till följd av starka exportsiffror, enligt data från landets centralbank.

Tillväxten var starkare än analytikernas medianuppskattning på 0,7 procent, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning. För helåret krympte Sydkoreas BNP med 1,0 procent, antagligen den lägsta tillbakagången bland OECD-länderna.

Lloyd Chan vid Oxford Economics tror att den sydkoreanska ekonomin får upp farten på allvar under det andra kvartalet i år, i takt med att den globala ekonomin återhämtar sig och att 5G-tekniken rullas ut.

– En vaccinstart runt februari borde också stimulera efterfrågan i landet, eftersom det borde minska behovet för stränga åtgärder för att minska spridningen (av coronaviruset), säger han.

Samtidigt var 2020 det sämsta tillväxtåret för världens tolfte största ekonomi sedan 1998, då landets ekonomi krympte 5,1 procent i spåren av den asiatiska finanskrisen.

Pandemin har bland annat slagit mot privatkonsumtionen och exporten i landet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Utrikes

Covidsjuka gorillor på bättringsvägen

Silverryggen Winston (till vänster) blev sjuk i covid-19. Här tillsammans med Imani.
Foto: Ken Bohn/San Diego Zoo/TT
Utrikes
Utrikes En grupp gorillor på San Diego Zoo i USA som smittats av coronaviruset är på bättringsvägen.

Gorillorna bekräftades smittade med sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19, den 11 januari. Djuren drabbades av den virusvariant som den senaste tiden har fått stor spridning i Kalifornien, och som kan vara mer smittsam.

Ett omfattande arbete med en mängd aktörer från både människosjukhus och djurmyndigheter inblandade sattes i gång för att ge människoaporna den bästa tänkbara vården, uppger zoot i ett pressmeddelande.

Det gick särskilt illa för silverryggen Winston, som fick hosta och blev utmattad. Han fick sövas, och veterinärer kunde bekräfta lunginflammation och hjärtsjukdom.

Han fick en experimentell behandling med monoklonala (klonade) antikroppar, antibiotika och hjärtmedicin. Enligt zoot tror veterinärerna att antikropparna bidrog till att Winston nu är på bättringsvägen.

Winston och de sju andra gorillorna uppges nu äta, dricka och interagera med varandra och förväntas bli helt friska. Zoot hoppas att vården av gorillorna ska leda till en djupare förståelse för hur viruset påverkar djur och människor.

Gustav Sjöholm/TT

Ekonomi

Dystra utsikter för svensk sjöfart

Dystra utsikter för rederierna, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det ser mörkt ut på horisonten för de svenska rederierna. Enligt branschorganisationen Svensk sjöfarts nya rapport har coronapandemin slagit stenhårt mot branschen.

Samtliga rederier i rapporten minskade sin personal i fjol och 65 procent har även minskat sin omsättning – och i år väntas det bli ännu värre.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sprutbrist slår mot vaccinering

Att kunna få ut sex doser, i stället för fem, från vialen (läkemedelsbehållaren) kan göra stor skillnad under en massvaccinering. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Brister på en speciell sorts sprutor påverkar den pågående massvaccineringen mot covid-19 i USA.

Sprutor med så kallat lågt dödutrymme kan användas för att få ut sex doser i stället för fem från Pfizer-Biontechs vialer (läkemedelsbehållare).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL