NSk:s pepparkakshus 2020

Fullt med godis på taket

Jag och mitt pepparkakshus

Casper Dahl, Valentin Braman och Alicia Gustavsson byggde ett Pippipepparkakshus med mycket godis på och belysning i.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Många döda i jordskalv – sjukhus kollapsade

Boende inspekterar ett raserat hus i Mamuju på västra Sulawesi i Indonesien.
Foto: Rudy Akdyaksyah/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftiga jordskalv har skakat den indonesiska ön Sulawesi. Flera byggnader har kollapsat, däribland ett sjukhus i staden Mamuju.

– Enligt de senaste uppgifterna har 26 människor mist livet i Mamuju, säger Ali Rahman, chef på det lokala räddningsverket, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbyrån rapporterar också om ytterligare minst åtta döda utanför staden.

– Antalet kan växa, men vi hoppas inte det. Många av de döda ligger begravda under rasmassor, säger Ali Rahman.

Det finns uppgifter om att såväl patienter som personal är instängda på det raserade sjukhuset i Mamuju, på västra Sulawesi.

Antalet skadade anges till minst 600, samtidigt som tusentals har tvingats fly, enligt myndigheterna.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, säger 28-årige Hendra, som bor i Mamuju, till AFP.

Det kraftigaste skalvet inträffade tidigt på fredagsmorgonen och hade en magnitud på 6,2. Det var centrerat sex kilometer nordöst om Majene på västra Sulawesi, mer än en mil under markytan, meddelar landets katastrofmyndighet.

Hittills har tiotals efterskalv registrerats. Indonesiens myndigheter befarar flera kraftiga sådana, och varnar att det kan innebära att tsunamier hotar kustområden.

Till en början rapporterades det att ett hotell hade kollapsat, men det ska endast delvis ha raserats. Även kontoret som tillhör regionens guvernör uppges ha skadats svårt.

Hässleholm

Frossa i tulpaner på tulpanens dag

Många vill ha tulpaner inför tulpanens dag. Nilla Haure slår in en lila bukett till en kund.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Vinslöv I dag är det tulpanens dag. Det är det alltid den 15 januari. Folk köper tulpaner i massor nu för få in lite färg och grönska i vintermörkret. Och varför inte prova en sallad med tulpan på lökväxtens bemärkelsedag.

Dofter och färgprakt fyller Blomsterdesign i Vinslöv. Maria Troberg-Linde har fyllt sin blomsterbutik med tulpaner med alla möjliga kulörer. bakom disken binder Nilla Haure en vacker bukett med vita tulpaner och ranunklar.

– Tulpanförsäljningen börjar ta fart veckan före jul. Nyårsveckan drar försäljningen i gång på allvar. Egentligen är det säsong för tulpaner nästan hela året. Just nu är det högsäsong, säger Maria Troberg-Lind, som driver Blomsterdesign vid torget i Vinslöv sedan fyra år.

Nilla Haure plockar fram de finaste tulpanerna från kylen.
Foto: Sofia Åström

Holland

Hon köper nästan uteslutande tulpaner från Holland, som är Europas största odlare och exportör av den populära lökväxten.

– Under pandemin har vi märkt en ökad försäljning både med bud och över disk. Kunder köper blommor till jämna födelsedagar och begravningar. Vi som har butiker utanför städerna har nog haft lite tur. Det verkar som om kunderna väljer att handla lokalt istället för att köpa tulpaner i varuhusen och de stora butikerna i stan, säger Maria Troberg-Linde.

Tulpanens dag den 15 januari.
Foto: Sofia Åström

Många kunder betalar med swish och behöver därmed inte befinna sig inne i butiken och trängas med andra kunder, berättar Maria Troberg-Linde.

– Folk är förstående. Bara två gånger före jul fick vi säga till kunder att vänta utanför till de kunde gå in i butiken.

Blomförsäljningen har ökat under pandemin.
Foto: Sofia Åström

Skötsel

De holländska tulpanerna är lite större än de svenska. Maria Troberg - Linde håller de holländska för lite finare än de svenskodlade.

– Det finns svenska superfina tulpaner och de kostar lite mer. Jag säljer en del svenska tulpaner också.

Många har uppfattningen att tulpaner vissnar snabbt, vilket de inte alls behöver göra om de sköts på rätt sätt. De klarar sig även utmärkt ner till minus fem grader utomhus också.

– Vill man behålla sina tulpaner ska man skära stjälken i botten, ställa dem i lite kallt vatten och fylla på efterhand, säger Nilla Haure.

Maria Troberg Linde driver Blomster och Design i Vinslöv. Här med en pampig bukett tulpaner, vaxblommor och ranunkler i en spektakulär vas.
Foto: Sofia Åström

Ätbara

Vill man sätta lite extra guldkant på tulpanens dag kan man plocka blombladen, som passar perfekt att användas i sallader. Det blir både vackert och gott. Man kan även frysa in blomblad i iskuber och använda i bålen. Löken ska man däremot inte stoppa i munnen. Den innehåller tulipin som har irriterande egenskaper. På internet finns det gott om recept om hur man kan använda tulpaner i maten.

Nilla Haure har fullt upp med att binda buketter.
Foto: Sofia Åström

Ekonomi

Skatteverket snuvas på bitcoinvinster

Det är lite si och så med att deklarera skatt på kryptovalutorna. Arkivbild
Foto: Gillian Flaccus/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Jätterusning och därmed vinster på flera gånger insatsen. Men att deklarera skatt på kryptovalutorna är det lite si och så med, konstaterar Skatteverket.
– Mörkertalet är sannolikt ganska stort, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på myndigheten.

Värdet på en bitcoin trefaldigades i fjol, från knappt 80 000 kronor till cirka 240 000 kronor. En bit in på det nya året fortsatte kryptovalutan till nya rekordnivån över 300 000 kronor för att sedan falla tillbaka. Svängningarna är häftiga och möjligheter till stora vinster, men även förluster, är goda.

Och precis som all annan kapitalvinst ska den deklareras. Men Skatteverket har väldigt klent med kontrollmöjligheter. Aktie- och fondvinster går inte att mörka, i alla fall inte lika lätt, annat är det med kryptovalutorna.

– Det finns inga kontrollinstanser. Det bygger på att man frivilligt redovisar, på samma vis som uthyrning av privatbostäder, säger Henrik Kisterud.

3000 per år

Visserligen måste en bank fråga kunden om det dyker upp en miljon på kontot helt plötsligt.

– Men det är inga uppgifter som kommer till Skatteverket, säger Kisterud.

De senaste åren är det i storleksordningen 3 000 personer per år som redovisar sina vinster från affärer med kryptovalutor, mestadels bitcoin, alltifrån mindre summor till miljonbelopp, enligt Skatteverket. Men det verkliga antalet är sannolikt mycket högre, enligt Kisterud.

Reglering i framtiden?

Men bitcoinhandlarna som vill gå under skatteradarn ska inte känna sig säkra.

– Vi har möjlighet att göra kontroller baserat på uppgifter vi får från tredje man. Och det även flera år efteråt, säger Henrik Kisterud och tillägger att det är ett område som Skatteverket vill och måste ha koll på.

I framtiden ser han framför sig att det kommer att komma någon slags reglering även på detta område i takt med att den här typen av affärer blir vanligare.

– Vi måste vara med på banan.

Olle Lindström/TT

Kultur och nöje

Shima Niavarani om flykten och räddningen

Det är dags för Shima Niavaranis dag i 'Stjärnorna på slottet'. Arkivbild.
Foto: Oskar Sandström
Kultur och nöje
Kultur och nöje Shima Niavarani tvekade inför att delta i "Stjärnorna på slottet", men tackade ja för att bidra med nya perspektiv.
I SVT-programmet berättar hon om den traumatiska flykten och om den röda tråden i sitt liv.

När Shima Niavarani bjuder de andra "Stjärnorna på slottet"-deltagarna på frukost är temat "Alice i Underlandet". Den röda tråden genom hennes dag är berättandets kraft – något som skådespelaren själv upplever har räddat henne genom livet. Men Lewis Carrolls klassiska barnboksberättelse symboliserar även ett av Niavaranis tidiga år i livet.

– Jag levde under jord ett år med min pappa när jag var barn, då använde jag "Alice i Underlandet" som en metafor. Det kan vara en tung och tragisk upplevelse att återberätta, men man kan också skifta perspektiv och se det som att jag berättar ett slags erfarenhet som ofta inte blir berättad, säger Shima Niavarani.

Flydde till Sverige

Hon föddes i Teheran 1985, mitt under Iran-Irak-kriget. Familjen flydde och hamnade slutligen i Upplands Väsby.

– Jag har rört mig på många olika kontinenter och kanske upplevt mina största tragedier väldigt tidigt i livet. Jag ville berätta om det från mitt håll. Det finns så många idéer och föreställningar om vem man är om man inte föds här. Eller vem man är om man växer upp utanför innerstan, eller vad klass är för någonting, säger hon.

Under gruppaktiviteten får Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Ola Rapace och Charlotte Perrelli djupdyka i ballroomscenen, en subkultur som uppstod i USA där utsatta hbtq-personer skapade egna scener med modevisningar och dragshow-tävlingar.

– Voguing-kulturen representerar så mycket känslan jag vill ge under dagen. De som levde i den var fattiga och utblottade och ofta övergivna på grund av sin sexuella läggning, klass och identitet. Men de skapade ballroomkulturen och ägde den. De var queens, säger hon.

Håller tillbaka

Samtidigt som Shima Niavarani berättar om traumatiska händelser från sitt liv, vill hon inte "gegga" för mycket i det privata.

– Mitt bagage är som att ha ett kapital att hämta ur när man sedan gör det man ska göra, nämligen uppträda eller skriva. Jag använder det hellre till det. Det hade förstås varit lättare att berätta om hjärtesorg eller liknande, men vad händer då med berättelserna som ingen någonsin får höra? säger Shima Niavarani.

Avsnittet med Shima Niavaranis dag sänds den 16 januari i SVT.

Sofia Sundström/TT

Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i 'Stjärnorna på slottet'. Pressbild.
Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i "Stjärnorna på slottet". Pressbild.
Foto: Niklas Kristensson/SVT

FAKTA

Fakta: Shima Niavarani

Shima Niavarani är född 1985 i Teheran, Iran men är uppvuxen i Upplands Väsby.

Hon arbetar som skådespelare, dramatiker, regissör och sångerska, och har synts i flera tv-, film- och teaterproduktioner.

Nu är hon aktuell i "Stjärnorna på slottet" och under våren leder hon en av deltävlingarna i Melodifestivalen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Utrikes

Männen som slåss om makten – i Merkels skugga

De tre kandidaterna i CDU:s ledarstrid: Norbert Röttgen (t v), Armin Laschet (mitten), Friedrich Merz (t h).
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Medan världen är upptagen av de senaste turerna kring Donald Trump pågår ett val som kan påverka oss svenskar mer än frågan om vem som styr i Washington.
Ledarstriden i tyska CDU står mellan tre män som alla försöker sälja in sig själva som både landsfäder och förnyare – en grannlaga uppgift i svallvågorna efter den politiska giganten Merkel.

Några regelrätta debatter har det inte blivit under den utdragna kampen om ledarposten i Europas kanske mäktigaste politiska parti.

De tre männen som slåss om att ta över tyska Kristdemokraterna (CDU) är alla medelålders jurister från Nordrhein-Westfalen – men med viktiga skillnader i synen på vägen framåt. Stämningen har ändå varit småputtrig under de två direktsända samtalsrundorna, trots anklagelser i pressen från en av kandidaterna om ett fientligt partietablissemang och kartellbildning från de medtävlande.

Tronföljaren misslyckades

Den nuvarande ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer sågs tidigare som en naturlig tronföljare till Angela Merkel, som meddelade sin avgång från ordförandeposten 2018 men sitter kvar som förbundskansler. Efter ett turbulent drygt år i toppen tvingades "AKK", i dag närmast bortglömd utanför Tyskland, erkänna sig oförmögen att leda partiet och utlysa ett nytt ledarval.

Sedan kom pandemin, som har skjutit upp partistämman flera gånger, och när 1 001 delegater under fredagen och lördagen sammanträder för att välja sin nya ledare sker det för första gången i digital form.

Medan ministerpresidenten i Nordrhein-Westfalen Armin Laschet och utrikespolitikern Norbert Röttgen båda profilerar sig som mittenmän i Merkels anda, vill Friedrich Merz se en konservativ nystart för CDU. Den tidigare gruppledaren Merz, som i början av 2000-talet manövrerades ut av Merkel och sedan dess gjort karriär i näringslivet, tillskrivs än i dag revanschlusta mot den snart avgående kanslern.

Konservatism eller mittenpolitik

Han är också den som tydligast sticker ut både vad gäller sakfrågor och stil, enligt Wolfgang Schroeder, professor i statsvetenskap på universitetet i Kassel.

– Merz företräder ett liberalkonservativt koncept, som ska vinna tillbaka väljare från (liberala) FDP och (främlingsfientliga) AFD. Om han väljs skulle det leda till starkare polarisering i den politiska mitten, i stället för som nu, med en stark konsensus i mitten och polarisering mot ytterkanterna, säger han till TT.

Laschet, som styr en delstat med nästan dubbelt så många invånare som hela Sverige, har regeringserfarenhet i bagaget, och säljer gärna in sig själv som en valvinnare. Inom partiorganisationen är stödet för ministerpresidenten stort, medan de vanliga väljarna har strömmat till först på senare tid, i takt med att Merz tappat i popularitet.

Stabil regeringsposition

Förklaringen till den förändrade spelplanen är dels ett antal medieuttalanden från Merz som stärkt bilden av honom som en smula inbilsk, bland annat påståendet att partietablissemanget svurit sig samman för att hålla honom borta från makten.

– Många av Merz anhängare anser att han inte har levererat. Laschet, däremot, leder ett viktigt förbundsland och har en väldigt stabil regeringsposition, säger Schroeder.

Röttgen förde länge en tynande tillvaro i opinionsmätningarna bland CDU-väljare, men har på senare tid seglat upp jämsides med Laschet, hack i häl på Merz. Han har framför allt två äss i rockärmen – dels sin vurm för mer mångfald, fler kvinnor och unga i partiet, dels sitt mångåriga engagemang för en koalition med De gröna, som ter sig som ett allt mer sannolikt alternativ efter förbundsdagsvalet i höst.

Spahn "mörk häst"

Den som vinner kan inte räkna med någon smekmånad. Med bara åtta månader kvar till valet är det hög tid för CDU och dess bayerska systerparti CSU att börja diskutera sin gemensamma kanslerkandidat. Utöver den omtyckte CSU-ledaren Markus Söder, vars stöd både bland kristdemokrater och den tyska allmänheten är mycket högre än vad som är fallet för någon av de tre CDU-kandidaterna, hägrar även hälsoministern Jens Spahn som en "mörk häst".

Den relativt konservative Spahn – också han från Nordrhein-Westfalen – anslöt sig tidigt till Laschets lag, men spås av vissa ha planer på att bryta sig loss och själv försöka bli kansler.

I slutändan kommer partiledningarna i Berlin och München lägga stoltheten åt sidan och välja den kandidat som rent krasst ser ut att ha störst chanser att vinna, tror Uwe Jun, professor i statsvetenskap vid universitetet i Trier.

Åtminstone om vinnaren inte heter Friedrich Merz.

Statsvetare: Riskabelt val

– För Merz skulle det här vara den stora chansen. Han har ingen annan upphöjd position att falla tillbaka på. Så samtalen mellan Merz och Söder vore de svåraste, vilket gör honom till det mest riskabla valet, säger han.

Delegaternas omröstning sker vid lunchtid på lördagen, i två omgångar såvida ingen av kandidaterna får egen majoritet. Eftersom Tysklands partilagar kräver att ett ledarval sker skriftligt hålls även ett brevval, som dock bara är tänkt att bekräfta resultatet.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Stort parti med kristen grundsyn

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti. Partiet är ett av Tysklands traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Utrikes

Exguvernör riskerar fängelse efter blyskandal

Michigans före detta guvernör Rick Snyder följs av medier i centrala Flint, efter det att han framträtt i domstol via videolänk på torsdagen.
Foto: Cody Scanlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dricksvattnet i Flint i delstaten Michigan, USA, blev förorenat av bly efter det att staden 2014 bytte dricksvattentäkt.
Nu ställs den före detta guvernören Rick Snyder inför rätta.

Nästan sju år efter skandalen ställs nu Michigans dåvarande guvernör Rick Snyder inför rätta, anklagad för att medvetet ha försummat invånarna i den förfallna industristaden. Snyder misstänks för två olika brott, som kan ge ett års fängelse vardera. Han anser sig vara oskyldig.

Ytterligare åtta tjänstemän i den pågående rättsprocessen misstänks för att ha vållat skandalen, som har blivit en symbol för de sociala orättvisorna i USA. Flint har till stor del en svart befolkning och många lever under fattigdomsstrecket.

Den nya rättsprocessen är den senaste i en lång rad juridiska strider som har följt efter blyvattenskandalen. Redan 2016 ställdes flera tjänstemän inför rätt.

Michigan har gått med på att betala motsvarande fem miljarder kronor till offren. Den största delen av pengarna ska gå till de drabbade barnen och är den största förlikningen i delstatens historia, enligt demokraten Dana Nessel, Michigans högste juridiskt ansvariga politiker.

Flint bytte vattensystem 2014, från Detroits kommunala system till floden Flint River, för att spara pengar, men flodvattnet visade sig vara mer frätande, vilket ledde till att mer bly frigjordes från stadens gamla vattenledningsrör och läckte ut i dricksvattnet. Omkring 25 000 människor drabbades, varav över 5 000 barn under tolv år. 2015 byttes vattnet tillbaka igen, men trots det var blyhalterna 2016 fortfarande oacceptabelt höga.

Inrikes

Olika beslut om distanslektioner – "skapar oro"

Beslutet att en skola ska övergå till distansundervisning bör inte landa på rektorer, tycker Lärarförbundet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Lärarförbundet vill att smittskyddets rekommendationer om distansundervisning för högstadiet ska vara tvingande. I dag gör skolor inom samma region olika val.
Men skolhuvudmän ser fördelar med att få fatta egna beslut.

Inför vårterminens start meddelade regeringen att högstadieskolorna får möjlighet att gå över till fjärr- eller distansundervisning för att förhindra smittspridning av covid-19.

I flera regioner, bland annat Skåne, Västra Götaland och Sörmland, har smittskyddet rekommenderat distansundervisning för högstadieeleverna, vilket kommunerna överlag tycks ha hörsammat.

Men det finns också län där bedömningarna skiftar. Ett exempel är Region Stockholm, som inte har någon generell rekommendation om distansundervisning, och där skolor inom samma kommun valt olika vägar. I Stockholms stad planerar exempelvis ett 20-tal högstadier att delvis övergå till distansundervisning, medan övriga tills vidare fortsätter att undervisa på plats, enligt utbildningsdirektören.

Bindande regler

I Gävleborg rekommenderade smittskyddet inför vårterminen att högstadierna skulle införa distansundervisning, men flera kommuner gjorde en annan bedömning och fortsatte med lektioner i skolans lokaler.

De här skillnaderna skapar en oro bland både rektorer, lärare och elever, enligt Lärarförbundet.

– Att skolor inom samma region, och därmed i samma smittskyddskontext, inte behöver hörsamma regionens smittskydd är enormt problematiskt, för det spär på den oro och frustration som lärarna redan känner, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Nu kräver Lärarförbundet att smittskyddets rekommendationer om att övergå till distansundervisning ska vara bindande för alla skolor i regionen, och inte upp till enskilda huvudmän.

– Vi vänder oss emot att kommuner kan överpröva smittskyddsexperternas bedömningar. Det finns inga huvudmän, rektorer eller lärare som är experter på smittspridning. Vi är experter på lärande och måste få ägna oss åt det, säger hon.

Egen bedömning

Nordanstig i Gävleborg var en av de kommuner som trots smittskyddsläkarens rekommendation fortsatte med undervisning på plats när vårterminen startade.

Utbildningschef Thomas Larsson förklarar att ett av skälen till beslutet var att smittan i kommunen kraftigt gick ner under jullovet.

– Det i kombination med att vi inte sett eleverna på fyra veckor gjorde att vi ville se dem och ha dem i undervisning på plats, säger han.

Från och med måndag kommer dock Nordanstig att ha delvis distansundervisning för sjuorna och åttorna. Thomas Larsson betonar att det beslutet fattats i nära dialog med smittskyddsläkaren i regionen.

Smittskyddet i Gävleborg anser att varje kommun – trots den generella rekommendationen – måste få göra sin egen bedömning.

– Skolhuvudmän kan fatta sina egna beslut utifrån lokala förutsättningar, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Stora skillnader

Thomas Larsson ser det som en tillgång att olika kommuner har möjlighet att göra olika val, eftersom de lokala variationerna är väldigt stora.

– Jag har skolor i Gnarp som ligger 17 mil från Gävle, det kan vara en enormt stor skillnad på hur smittsituationen ser ut där, säger han.

Tanken är inte att det ska vara lika överallt, men lärare måste kunna lita på att smittskyddets bedömningar efterlevs, säger Johanna Jaara Åstrand.

TT : Kan du se några nackdelar med att det skulle bli bindande för alla skolhuvudmän?

– Under hela pandemin ser vi att när smittan redan är utbredd, då fungerar systemet. Då har man i samråd med smittskyddet stängt ner och vidtagit de åtgärder man ska för att få stopp på smittspridningen. Men det som inte fungerat är det förebyggande arbetet att faktiskt säkerställa att man inte hamnar i att skolor måste stänga för att det inte finns några friska lärare, säger hon.

"Leva med oron"

Utbildningschef Thomas Larsson är medveten om den oro som lärare känner.

– Det finns en stor oro i hela samhället över att bli smittad, eller att vara smittad utan att veta om det och därmed utsätta andra för det. Det måste vi nog leva med tills vi besegrat pandemin. Vad gäller oron över att olika skolor gör olika – då måste vi vara pedagogiska och förklara varför vi gör olika, och vi försöker att vara tydliga med våra ställningstaganden i det.

Av stor vikt är också information till eleverna och vårdnadshavarna om de här frågorna, säger han.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Distansundervisning

Regeringen har beslutat att högstadieskolor ska få möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att undvika trängsel.

Skolorna ska inte använda sig av fjärr- eller distansundervisning förrän övriga åtgärder är uttömda.

I första hand måste skolorna överväga andra möjligheter för att se till att eleverna håller tillräckligt avstånd, exempelvis genom att:

– anpassa schemaläggningen

– tillfälligt använda andra lokaler som är lediga

– förlänga skoldagen på så sätt att vissa elever får undervisning i skolans lokaler på förmiddagen och andra elever får undervisning i skolans lokaler på eftermiddagen.

Källa: Regeringen

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL