NSk:s pepparkakshus 2020

Hjälpt farmor med byn

Jag och mitt pepparkakshus

Här kommer Elise Newmans tävlingsbidrag. Hon har hjälpt farmor att skapa denna lilla pepparkaksby.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Motorsågsman attackerade bar

En man med motorsåg ska ha hotat gäster på en bar i Kungsbacka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Scener som hämtade ur en skräckfilm utspelade sig i Kungsbacka, när en man med en igångsatt motorsåg ska ha rusat in på en bar och hotat gästerna.

Enligt polisen blev ingen skadad.

– Det bröt ut panik bland gästerna, som tvingades fly ut bakvägen, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen, till Göteborgs-Posten.

Larmet kom in vid halv åtta på kvällen och först rådde det förvirring bland vittnena om det rörde sig om en motorsåg eller en lövblås. Nu är polisen övertygad om att det var en motorsåg.

Motivet är okänt, likaså om mannen var ute efter någon särskild person.

– Så har man inte uppfattat det, utan hotet riktades mot alla i lokalen, vilket skapade stor rädsla, säger Stefan Gustafsson.

Mannen ska sedan ha försvunnit i en bil som väntade utanför lokalen.

Under tidig natt har en misstänkt man frihetsberövats och ska förhöras. Händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp.

Ekonomi

Starkt slut på mörkt 2020 för Sydkorea

Sydkoreas starka export drar upp BNP-siffrorna för landet. Arkivbild.
Foto: Jo Jung-ho/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Förra årets sista kvartal var bättre än väntat för den sydkoreanska ekonomin – och analytiker spår ljusare tider framöver.

BNP växte 1,1 procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, framför allt till följd av starka exportsiffror, enligt data från landets centralbank.

Tillväxten var starkare än analytikernas medianuppskattning på 0,7 procent, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning. För helåret krympte Sydkoreas BNP med 1,0 procent, antagligen den lägsta tillbakagången bland OECD-länderna.

Lloyd Chan vid Oxford Economics tror att den sydkoreanska ekonomin får upp farten på allvar under det andra kvartalet i år, i takt med att den globala ekonomin återhämtar sig och att 5G-tekniken rullas ut.

– En vaccinstart runt februari borde också stimulera efterfrågan i landet, eftersom det borde minska behovet för stränga åtgärder för att minska spridningen (av coronaviruset), säger han.

Samtidigt var 2020 det sämsta tillväxtåret för världens tolfte största ekonomi sedan 1998, då landets ekonomi krympte 5,1 procent i spåren av den asiatiska finanskrisen.

Pandemin har bland annat slagit mot privatkonsumtionen och exporten i landet.

Utrikes

Covidsjuka gorillor på bättringsvägen

Silverryggen Winston (till vänster) blev sjuk i covid-19. Här tillsammans med Imani.
Foto: Ken Bohn/San Diego Zoo/TT
Utrikes
Utrikes En grupp gorillor på San Diego Zoo i USA som smittats av coronaviruset är på bättringsvägen.

Gorillorna bekräftades smittade med sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19, den 11 januari. Djuren drabbades av den virusvariant som den senaste tiden har fått stor spridning i Kalifornien, och som kan vara mer smittsam.

Ett omfattande arbete med en mängd aktörer från både människosjukhus och djurmyndigheter inblandade sattes i gång för att ge människoaporna den bästa tänkbara vården, uppger zoot i ett pressmeddelande.

Det gick särskilt illa för silverryggen Winston, som fick hosta och blev utmattad. Han fick sövas, och veterinärer kunde bekräfta lunginflammation och hjärtsjukdom.

Han fick en experimentell behandling med monoklonala (klonade) antikroppar, antibiotika och hjärtmedicin. Enligt zoot tror veterinärerna att antikropparna bidrog till att Winston nu är på bättringsvägen.

Winston och de sju andra gorillorna uppges nu äta, dricka och interagera med varandra och förväntas bli helt friska. Zoot hoppas att vården av gorillorna ska leda till en djupare förståelse för hur viruset påverkar djur och människor.

Gustav Sjöholm/TT

Ekonomi

Dystra utsikter för svensk sjöfart

Dystra utsikter för rederierna, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det ser mörkt ut på horisonten för de svenska rederierna. Enligt branschorganisationen Svensk sjöfarts nya rapport har coronapandemin slagit stenhårt mot branschen.

Samtliga rederier i rapporten minskade sin personal i fjol och 65 procent har även minskat sin omsättning – och i år väntas det bli ännu värre.

Rederierna spår att uppemot hälften av alla anställda kan bli av med jobbet 2021.

En avgörande anledning bakom nedgången är den stora minskningen av passagerare. Vanligtvis reser 30 miljoner passagerare per år till och från svenska hamnar. Det största tappet hittills skedde under perioden april–juni 2020, då antalet passagerare föll med 73 procent jämfört med samma period 2019.

"När intäkterna från passagerardelen försvinner leder det till en förlustverksamhet och ekonomiskt blödande verksamheter", säger Svensk sjöfarts vd Rikard Engström i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Sprutbrist slår mot vaccinering

Att kunna få ut sex doser, i stället för fem, från vialen (läkemedelsbehållaren) kan göra stor skillnad under en massvaccinering. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Brister på en speciell sorts sprutor påverkar den pågående massvaccineringen mot covid-19 i USA.

Sprutor med så kallat lågt dödutrymme kan användas för att få ut sex doser i stället för fem från Pfizer-Biontechs vialer (läkemedelsbehållare).

Men enligt tillverkaren Becton Dickinson är sprutorna en nischprodukt med låg efterfrågan, och det tar därför tid att öka produktionen. Företaget för dock diskussioner med USA:s regering om att öka kapaciteten.

Utrikes

USA:s senat godkänner Yellen som finansminister

Janet Yellen får grönt ljus av USA:s senat. Arkivbild.
Foto: Kevin Dietsch/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s senat har röstat för att godkänna Janet Yellen som USA:s nya finansminister.

Yellen blir landets första kvinna på posten.

Hon har tidigare även varit första kvinna att leda USA:s centralbank Federal Reserve, och förväntas spela en nyckelroll i att mejsla fram den ekonomiska politiken i president Joe Bidens nya regering.

Antony Blinken har samtidigt tagit ett steg närmare utrikesministerposten, genom att godkännas med röstsiffrorna 15–3 av senatens kommitté för internationella relationer.

Han förväntas få grönt ljus av senaten inom kort.

Inrikes

En person skjuten i Västerås

En person har förts till sjukhus i Västerås efter att ha skjutits. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person i Västerås har förts till sjukhus efter att ha skjutits i stadsdelen Önsta sent på måndagskvällen.

– Vi fick ett samtal klockan 22.23 om en händelse i det här området. Det är en person förd till sjukhus med ambulans, skadeläget är oklart. Vi har inlett en förundersökning och även spärrat av ett område, sade polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT vid halv tolv-tiden.

Under tidig natt gick polisen ut med att de har inlett en förundersökning om försök till mord och att en teknisk undersökning genomförs på platsen.

Ingen person var vid midnatt frihetsberövad.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL