NSk:s pepparkakshus 2020

Huvet före i skorstenen

Jag och mitt pepparkakshus

Här kommer ett bidrag till pepparkakshus-tävlingen; Klara Rietz ”Tomtehuset”!

Obs; Tomtefar har ramlat ner i skorstenen, hoppas han kommer loss till jul!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

TÄVLING

Alla tävlingsbidragen

Foto: Jessica Gow/TT
TÄVLING Vem av Norra Skånes läsare bygger det snyggaste pepparkakshuset? Och vem bygger det mest kreativa? Här publiceras löpande bidragen som skickats in till tävlingen ”Jag och mitt pepparkakshus”.

Hus 1-10:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Lät arbetsgivaren betala privat byggmaterial

Hässleholm
Hässleholm

En man i 40-årsåldern är misstänkt för trolöshet mot huvudman efter att det uppdagats att firman han arbetade på har stått för kostnaden för byggmaterial som han egentligen skulle ha betalat för själv.

– Man har varit i en sådan position att man haft rätt att fakturera, säger Magnus Vendler vid Hässleholmspolisen.

Brottet uppdagades när firman, en tjänsteleverantör i byggbranschen, upptäckte fakturor som inte stämde. Hur mycket pengar det handlar om framgår inte av anmälan till polisen men brottstiden löper från den 1 januari till den 1 december 2020.

Inrikes

Ekofascism – nazistiska idéer i klimatskrud

Blommor vid en minnesplats för terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland 2019, då 51 människor mördades av en terrorist som kallade sig själv för ekofascist. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Inrikes
Inrikes Attacken mot en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019 kan enligt åklagaren spåras till den så kallade ekofascismen. Begreppet är för många nytt – men idéerna i stort är gamla. Mycket av inspirationen hämtas från Nazityskland.
– Det har återfunnits av en ny generation högerextrema som ett svar på klimatkrisen, säger forskaren Maria Darwish.

Två unga män står åtalade för att ha bränt ned en minkfarm i oktober 2019. Under fredagen inleds huvudförhandlingen i målet i Nacka tingsrätt, och enligt både åklagaren och Säpo som utrett händelsen är åtalet det första i sitt slag där ekofascism pekas ut som ideologiskt motiv.

– Det är många som hajar till när de hör begreppet ekofascism, för man tänker ofta att det är kopplat till den autonoma vänstern, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism.

– Men det är en ideologi som kännetecknas av en samhällskritik och naturromantik, och att drastiska lösningar behövs för problem med överbefolkningen. Här finns även rasbiologi och ett nationalsocialistiskt arv.

Blod och jord

Maria Darwish är doktorand i genusvetenskap vid Örebro universitet och har skrivit en avhandling om ekofascismens förhållande till bland annat genus och klimatförnekelse. Hon säger att det framför allt går att koppla ekofascismen till det nazistiska begreppet blod och jord (blut und boden).

– Blod och jord bygger på att rasidentitet är tätt sammankopplat med jorden eller landet, det vill säga området som man menar tillhör "sin ras", säger hon.

– Och kommer någon utifrån som inte tillhör den tilltänkta "rasen" anser man att det ödelägger ekosystemet.

Det hänger samman med att nazister hävdar att det precis som i djurriket finns olika raser av människor, säger Darwish.

– Människan är ju så klart en art, inte flera. Men nazister vill inte att människor från olika delar av världen ska få barn tillsammans, för då blandas gener från olika arter, enligt dem.

Vit stat

Målet för anhängarna är därmed att skapa ett vitt samhälle, där människor är separerade – och att var och en ska vara "där de hör hemma", säger Jonas Trolle.

– Man vill ha gränser både för ekologin, naturen och mänskligheten, säger han.

Det är dock tydligt att man inte anser att alla människor är lika mycket värda. Kvar finns idén om den vita överhöghetens förträfflighet, säger Trolle.

Innebär då allt detta att ekofascister delar syn på klimatet med vetenskapen — vill de exempelvis att Parisavtalet uppfylls?

Nja, svarar Maria Darwish.

– Inom ekofascismen är man mer intresserad av den närmare miljön, som avskogning och ren luft. De är väldigt emot allt som har med globala avtal att göra, de är ju anti-intellektuella och litar inte på vetenskapen.

Sådan skepsis bygger på antisemitiska konspirationsteorier om att judar och en "global elit" styr världen med målet att utradera den vita människan, säger Darwish.

– Så vad gäller Parisavtalet anser man nog att sådana avtal ska brytas och att varje område eller folkslag tar hand om sitt.

Risk för ökning

Gällande det aktuella fallet i Sölvesborg är det enligt Jonas Trolle uppenbart att de misstänkta hade inspirerats på internet, vilket är vanligt när det kommer till dagens radikaliseringsprocesser.

Gemensamt för många av de extremiströrelser som i dag får fäste är att de saknar tydlig struktur och ledare. I stället diskuteras det fritt på nätet, där tankarna snabbt kan få spridning.

Vad gäller just ekofascismen ser han en risk, även om han inte vill förstora den, i att människor kan lockas av vad som först framstår som ett harmlöst värnande om miljön.

– Och att det där sedan finns insmuget ett budskap som är ett radikaliserande extremistmoment. Det är ju problematiskt.

Även Maria Darwish tror att ideologier som ekofascism kan få fäste på ett annat sätt nu än tidigare.

– Det finns i dag ett starkt krisnarrativ i världen generellt, och fascism trivs i samhällen i kris.

Dessutom pekar allt åt fel håll vad gäller klimatkrisen, säger hon. När det då finns gammalt nazistiskt tankegods som hanterar sådana frågor, och där en tydlig lösning pekas ut, blir det tacksamt för nutida extremister att anamma de idéerna, vilket nu verkar ske, säger Maria Darwish.

– Det har återfunnits av en ny generation högerextrema som ett svar på klimatkrisen.

Marc Skogelin/TT

Jonas Trolle, chef för Centret mot våldsbejakande extremism (CVE). Arkivbild.
Jonas Trolle, chef för Centret mot våldsbejakande extremism (CVE). Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Bilder med koppling till ekofascism och ekoterrorism hittades på en dator hos en av de män som åtalats för mordbranden i Sölvesborg.
Bilder med koppling till ekofascism och ekoterrorism hittades på en dator hos en av de män som åtalats för mordbranden i Sölvesborg.
Foto: Polisen

FAKTA

Fakta: Ekofascistisk terror

Den högerextrema terroristen Brenton Tarrant som sköt ihjäl 51 människor i två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars 2019 kallade sig själv för ekofascist.

I det manifest som han publicerade i samband med massmordet uttryckte han hat mot invandrare och skrev att offren var "en stor grupp inkräktare" som ville "ockupera mitt folks land och genomföra ett etniskt utbyte av mitt folk".

Patrick Crusius som den 3 augusti 2019 mördade 22 personer i en Walmartbutik i El Paso, Texas, sade sig vara inspirerad av Tarrant.

Crusius skrev bland annat i sitt manifest att "miljöförstöringen skapar en allvarlig börda för framtida generationer", och att "om vi kan göra oss av med tillräckligt många människor så kan vårt liv bli mer hållbart".

Utrikes

Nordkorea skryter med ny ubåtsrobot

Vid den stora militärparaden i Pyongyang visades bland annat vad som uppges vara nya robotar upp. Bilden kommer från diktaturens nyhetsbyrå KCNA.
Foto: KCNA/AP/TT
Utrikes
Utrikes I ännu en propagandauppvisning försöker Nordkorea sätta press på omvärlden. Vid en militärparad i huvudstaden Pyongyang har en ny kortdistansrobot, som kan avfyras från en ubåt, visats upp.

Militärparaden avslutade det styrande Arbetarpartiets kongress. Där sade landets diktator Kim Jong-Un att han vill utöka landets kärnvapenarsenal och han beskrev USA som Nordkoreas främsta fiende.

Uppvisningen av den nya roboten ses därför av analytiker som ett sätt att visa militär styrka inför maktskiftet i USA nästa vecka.

Minst fyra robotar

"Världens kraftfullaste vapen, ubåtsbaserade ballistiska robotar, visades upp på torget en efter en och demonstrerade effektivt kraften hos de revolutionära väpnade styrkorna," skriver landets statliga nyhetsbyrå KCNA om militärparaden.

Till skillnad från kryssningsrobotar kan ballistiska robotar endast styras i själva avfyrningsfasen.

Kim Jong-Un övervakade uppvisningen.

På bilder syns minst fyra robotar som körs förbi en flaggviftande publik. Enligt vapenexperten Ankit Panda vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace handlar det om en ny kortdistansrobot, som inte tidigare har visats upp, och som är rörligare och som kan avfyras snabbare jämfört med tidigare robotar

Komplicerat med Trump

Kim Jong-Uns förhållande till den nu avgående presidenten i USA, Donald Trump, har varit minst sagt tumultartat – till en början förolämpade de varandra och hotade med krig, innan en överraskande unik diplomatisk vänskap tycktes växa fram.

De båda träffades och kom överens om nedrustning, men överenskommelsen visade sig snart sakna substans och sedan toppmötet i Hanoi i februari 2019 råder dödläge i förhandlingarna mellan länderna.

Nordkorea har flera internationella sanktionsprogram emot sig på grund av sina kärnvapen- och robotprogram.

Ekonomi

Bakslag för Huawei i 5G-tvisten

Nytt domstolsbakslag för Huawei. Arkivbild
Foto: Mark Schiefelbein AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Det blev ett nytt bakslag för Huawei i Högsta förvaltningsdomstolen.
Post- och telestyrelsen (PTS) drar slutsatsen att 5G-auktionen kan inledas som planerat 19 januari.

Domstolens beslut innebär att Kammarrättens dom gäller. Det betyder att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gäller tills vidare och PTS kan genomföra 5G-auktionen som är planerad till kommande vecka.

– Vi har sedan tidigare aviserat att auktionen inleds den 19 januari, så det gör den, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS.

TT: Så det här beskedet från domstolen förändrar ingenting?

– Nej.

Flera processer

Flera rättsprocesser kopplat till PTS beslut gällande Huawei pågår och Huawei anser att det är fel att PTS planerar att gå vidare med 5G-autkionen.

"Det leder till allvarliga konsekvenser att hålla 5G-auktionen medan villkoren för PTS beslut är föremål för rättslig prövning", skriver Huawei i en kommentar till TT, via sin pressansvarige Henrik Devell.

Huawei lämnade också i förra veckan in en överklagan av beslutet om att hålla 5G-auktionen 19 januari. Huawei påpekar i en kommentar till TT att Förvaltningsrätten ännu inte tagit ställning till begäran om inhibition i det överklagandet.

När det gäller huvudmålen väntar sig Huawei domstolsbeslut i april, enligt bolaget.

Avvisar överklagan

Det nu avgjorda ärendet avser Kammarrättens dom som innebar att PTS inte behövde pausa sin auktionsprocess i väntan på beslut i huvudmålen.

Rätten har alltså inte funnit något hinder för att ändå genomföra den planerade auktionen.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att avvisa överklagandet av Kammarrättens dom grundar sig på att lagen om elektronisk kommunikation inte gör det möjligt att överklaga ärenden till högsta instans.

"Huaweis förhoppning var att domstolen skulle ta ett bredare grepp om rättsfrågan och beakta överklagandet på andra grunder, något som vi framförde i vårt överklagande", skriver Huawei.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Hässleholm

Stal varor och bar kniv

Hässleholm
Hässleholm

När en kvinna i 40-årsåldern passerade kassan utan att ha betalat för de matvaror, till ett värde av 213 kronor, hon hade stoppat på sig ingrep en väktare och kontaktade polis.

När patrullen kom till platsen visiterades kvinnan och det visade sig då att hon bar kniv. Kvinnan är nu misstänkt för såväl ringa stöld som brott mot knivlagen.

Händelsen inträffade på Ica Kvantum vid 14-tiden på torsdagen.

Lagfarter Nsk

40-talshus på 83 kvadratmeter sålt i Vinslöv

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Jan Christoffer Madsen, 33, och Monika Critén, 31, har tagit över fastigheten på Götgatan 10 i Vinslöv från Anna Caroline Ahlfeldt och Lars Göran Runemyr. Ägarbytet blev klart i december 2020 och köpesumman blev 2 225 000 kronor. Huset är 83 kvadratmeter stort och byggdes 1947.

Nyligen såldes ett annat hus precis i närheten, på Sveagatan 16. Där landade priset på 1 700 000 kronor för det 103 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst 35 döda i jordskalv – sjukhus rasade

Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 6,2. Webbkarta.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Minst 35 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv på den indonesiska ön Sulawesi, enligt myndigheterna. Flera byggnader har kollapsat, däribland ett sjukhus, och människor har fastnat i rasmassorna.

Det kraftiga skalvet, med en magnitud på 6,2, inträffade natten mot fredagen lokal tid (i torsdags kväll svensk tid) strax utanför staden Majene, på omkring en mils djup. Hundratals personer skadades och minst 15 000 tvingades fly sina hem och bege sig mot mer höglänt terräng.

– Gudskelov är vi okej just nu, men vi kände nyss ännu ett efterskalv, säger Sukri Efendym, 27, som bor i området.

Kollapsat sjukhus

Skalvet, och flera efterskalv, har skadat fler än 300 bostadshus och två hotell. Ett sjukhus i Majene har också kollapsat, och det finns uppgifter om att såväl patienter som personal är instängda i rasmassorna.

Inledningsvis rapporterades att ett hotell hade kollapsat, men det ska endast delvis ha rasat. Även kontoret som tillhör regionens guvernör uppges ha skadats svårt.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, vittnar 28-årige Hendra.

Hittills har tiotals efterskalv registrerats. Indonesiens myndigheter befarar flera kraftiga skalv, och flaggar för att det kan innebära att tsunamier hotar kustområden. Någon formell tsunamivarning har dock inte utfärdats.

Framför kondoleanser

Bara några timmar före skalvet under natten mot fredagen hade ett annat skalv inträffat, med en magnitud på 5,9.

Indonesiens president Joko Widodo har framfört sina kondoleanser i ett videomeddelande till offer och anhöriga. Han uppmanar invånarna att behålla lugnet, och myndigheterna att intensifiera sökinsatserna.

Indonesien ligger i den så kallade Eldringen, ett hästskoformat bälte runt Stilla havet med omfattande seismisk aktivitet. Annandagen 2004 inträffade en mycket kraftig jordbävning med magnituden 9,1 utanför den indonesiska ön Sumatra, som utlöste den tsunami som dödade nära en kvarts miljon människor, däribland över 500 svenskar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL