GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konsthistorikern Jan Torsten Ahlstrand, bland annat tidigare chef för Ystad museum och Skissernas museum i Lund, har avlidit, 82 år gammal.
Publicerad 22 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jan Torsten Ahlstrand fungerade ibland som guide, i olika sammanhang.
Jan Torsten Ahlstrand fungerade ibland som guide, i olika sammanhang.
Foto: Håkan Jacobsson

Jan Torsten Ahlstrand död

Han växte upp i Borås. Hans far var präst och mycket konstintresserad, något han förde vidare till sin son.

Jan Torsten Ahlstrand hade först dock inga tankar på att konst skulle bli hans yrke; han inledde arbetslivet med att bege sig till Paris, där han arbetade på en speditionsfirma, för att lära sig franska.

I Paris blev han god vän med en svensk utrikeskorrespondent och fick smak för journalistik. Han fick rådet att börja med att studera samhällsvetenskapliga ämnen och flyttade till Lund och gjorde så.

Museichef

Så småningom började han dock dra över åt konst och arkitektur, och det ledde till en tjänst som forskare.

Han hade i åtta år tjänsten som chef för Ystad museum, vilket också innefattade Klostermuseet och Charlotte Berlins museum.

Han var i ett år biträdande chef för Malmö konsthall och svarade för dess invigningsutställning.

Därefter påbörjade han en 16 år lång period som chef för Skissernas museum i Lund.

Skrev i Skånskan

När Jan Torsten Ahlstrand pensionerades 2005 enrollerades han av Skånska Dagbladet, och här skrev han krönikor om konst i åtta år.

Förutom en mängd artiklar i tidningar och tidskrifter skrev Jan Torsten Ahlstrand också flera böcker. När SkD intervjuade honom inför 80-årsdagen berättade han att han höll på med ett större verk om konstnären GAN, Gösta Adrian Nilsson.

Han engagerades också som guide på kost- och kulturresor. Hans speciella favoritresmål var Paris och Berlin.

Han var också ledamot av kyrkofullmäktige i Lund.

Jan Torsten Ahlstrand efterlämnar tre barn och barnbarn.

Jan Torsten Ahlstrand.
Jan Torsten Ahlstrand.
Foto: Håkan Jacobsson
Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.