Annons

Så kan vi resa 2021

Naturturism, bilresande, mer fokus på hållbarhet och säkerhet – och fortsatt hemester. Det är några av trenderna som ser ut att prägla reseåret 2021.
Publicerad 24 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Bornholm är ett av resmålen som kommer att trafikeras av Viking Line när rederiet styr om sin trafik nästa sommar.
Bornholm är ett av resmålen som kommer att trafikeras av Viking Line när rederiet styr om sin trafik nästa sommar.Foto: Annika Goldhammer

Vid den här tiden varje år brukar resemagasin runt om i världen lista nästa års hetaste resmål. Men i år är ingenting som det brukar. I stället för att utse de trendigaste länderna, regionerna och städerna har det inflytelserika guideboksförlaget Lonely Planet valt att lyfta fram besöksmål, personer och organisationer som bidrar till hållbarhet, gemenskap eller mångfald. På förlagets lista Best in travel 2021 finns bloggare som inspirerar till smarta val, reseföretag som hjälper funktionshindrade att upptäcka världen, ekoboenden och företag som involverar lokalsamhället.

Göteborg

En av städerna är Göteborg som lyfts fram som en föregångare när det gäller hållbarhet. Lonely Planet hyllar bland annat stadens mål att bli fossilfritt senast år 2030, att 97 procent av kollektivtrafiken går på förnybara drivmedel och att 95 procent av hotellen är ekocertifierade.

Annons

Det ansedda magasinet National Geographic Travel fokuserar också på hållbarhet när tidningen listar 25 ”tidlösa destinationer”, som ska ”påminna oss om varför vi älskar att resa”. På listan finns exempelvis den karibiska ön Dominica, som siktar på att bli världens första klimatresilienta land, och Lord Howe, en världsarvslistad ö i Tasmanhavet som begränsar antalet besökare och driver flera olika projekt för att skydda öns djur och natur. Tidningen lyfter även fram Köpenhamn som en pionjär och prisar bland annat stadens mål att bli koldioxidneutralt år 2025.

Vandring ser ut att bli en fortsatt populär semesteraktivitet 2021.
Vandring ser ut att bli en fortsatt populär semesteraktivitet 2021.Foto: Annika Goldhammer

Paradigmskifte

Det har länge talats om grön turism och att resebranschen behöver ställa om, men frågan är om 2021 blir året då pratet förvandlas till mer praktisk handling?

– Det finns forskare som menar att coronapandemin kan leda till det paradigmskifte för turismen som världen har väntat på, säger Robert Pettersson, verksamhetsledare vid turismforskningscentret Etour i Östersund.

Tillsammans med forskarkollegor runt om i världen undersöker han nu pandemins effekter på turismen.

– Inget tyder på att vi får en tillbakagång till det normala under 2021, utan hemestertrenden kommer sannolikt att hålla i sig och vi kommer att få se ännu mer naturturism.

– Många kommer nog att tänka annorlunda när det gäller säkerhet och trygghet. Pandemin har ökat vår riskmedvetenhet och satt fokus på reseförsäkringar, möjligheter till avbokning och liknande. Många har börjat läsa det där finstilta som ingen läste tidigare.

Sveriges vingårdar har blivit populära resmål bland mat- och vinintresserade. Arilds vingård på Kullahalvön är en av dem.
Sveriges vingårdar har blivit populära resmål bland mat- och vinintresserade. Arilds vingård på Kullahalvön är en av dem.Foto: Annika Goldhammer

Klimatavtryck

Människan har alltid har haft en väldigt stark drivkraft att resa och ett stort behov av miljöombyte. Den längtan finns kvar, men hur och var vi reser förändras – åtminstone kortsiktigt, menar Robert Petterson. Vi kommer att göra mer medvetna val när vi reser framöver, som till exempel att inte flyga långdistans lika lättvindigt som tidigare, inte bara på grund av oro för att bli sjuka.

– Många har blivit mer medvetna om vilket avtryck det gör på klimatet, så även om smittspridningen bromsar in och vi får resa fritt igen är det inte säkert att vi kommer att vilja resa på samma sätt som tidigare, säger Robert Petterson.

Bilsemester i Sverige kommer att bli ett vinnande koncept i pandemins spår, tror han.

– Bilen är en sorts familjekuvös som gör att vi kan hålla distans. Resande med husvagn och husbil kommer säkert också att öka, liksom cykel- och vandringsturismen. Det märkte vi redan i somras.

Hemestertrenden håller i sig och nästa år spås allt fler vilja hyra skärgårdshus eller andra lantliga semesterboenden och jobba på distans.
Hemestertrenden håller i sig och nästa år spås allt fler vilja hyra skärgårdshus eller andra lantliga semesterboenden och jobba på distans.Foto: Annika Goldhammer

Anstormning

Annons

Resebranschen har haft fullt upp med att anpassa sig efter de nya tiderna och måste sannolikt fortsätta att vara kreativ 2021. Ett exempel på företag som har tvingats tänka nytt är Viking Line, som har lanserat en rad nya kryssningar runt Östersjön nästa sommar. Bland annat till Visby, Höga kusten, Gdansk i Polen och den danska ön Bornholm.

Charterbolagen har det också tufft. I somras utökade Apollo sitt utbud med flera svenska hotellpaket och nästa år tillkommer fler hotell, bland annat ett i Åre.

– Vi tror att det finns kunder som vill stanna i Sverige även nästa år och kanske alla år framöver. Det kan vara på grund av corona, av miljöskäl eller för att det är härligt att vara i Sverige, säger Apollos Sverigechef Erika Butterworth.

Resebolaget har trots pandemin lanserat ett nytt resmål i Grekland – Ön Limnos i norra delen av Egeiska havet.

– Vi förväntar oss inte någon anstormning av bokningar just nu, men om några månader hoppas och tror jag att folk kommer att våga boka resor igen. Men det finns flera diskussioner på sociala medier som visar att det är många som längtar efter att ta tillbaka sina vanliga liv. Världen finns kvar och vi tror att vi kommer att kunna resa igen, även om det inte blir prick som förut, säger Erika Butterworth.

Annika Goldhammer/TT

5 restrender 2021

+Hemester

Lär hålla i sig även nästa år. Enligt undersökningen Resa i Sverige från nätverket Swedish Network of Destination Management Organisations (SNDMO) uppger fyra av fem tillfrågade att de vill se mer av Sverige framöver. Svenska Turistföreningen hade besöksrekord på sina fjällanläggningar i somras och många har säkert fått mersmak.

Ett annat tecken på trenden är att Visit Sweden, som tidigare har fokuserat på utländska turister, har fått ett utökat regeringsuppdrag för att återstarta den svenska besöksnäringen – vilket innebär att bolaget nu ska få fler svenskar att semestra i Sverige.

+Jobbsemester

Hemmaarbete har blivit det nya normala för många, vilket suddar ut gränserna mellan arbete och fritid. Distansarbetandet har också fått fler att upptäcka möjligheten att jobba från fjällstugan eller sommarhuset. Uthyrningsföretaget Airbnb har sett en större efterfrågan på långtidsboende i lantliga områden i exempelvis Åre, Sälen och Gotland och tror att jobbflexibiliteten kommer att få fler att vilja utforska nya sätt att leva och arbeta 2021.

+Natur och friluftsliv

Under året har många tagit sin tillflykt till skogar och fjäll. Att årets julklapp är stormköket är ytterligare ett tecken på att vi kommer att fortsätta vistas i naturen. Nästa år har utsetts till Friluftslivets år och på kampanjsidan Luften är fri finns mängder av tips på naturaktiviteter för kommande semestrar.

+Nya och kreativa hotellkoncept

Frånvaron av turister har tvingat hotellen att tänka nytt. Ett exempel är Hotel Malmö Live som har förvandlat ett av hotellrummen till ett konstgalleri som erbjuder ett nytt och unikt sätt att uppleva Malmö. Projektet kallas Gallery2408 och är bokningsbart fram till sista mars 2021. Många hotell erbjuder numera möjligheten att hyra rum över dagen, exempelvis Hotel Kungsträdgården i Stockholm som har lanserat ”daycation”, ett koncept som inkluderar lunch och tillgång till gym, bastu och ett hotellrum för en dag.

Glamping är en av semesterformerna som kan få ett uppsving 2021, Friluftslivets år.
Glamping är en av semesterformerna som kan få ett uppsving 2021, Friluftslivets år.Foto: Annika Goldhammer
Sverige har flera unika boenden som kan sätta guldkant på naturupplevelsen. Bergalivs lofthus i Orbaden är ett av dem.
Sverige har flera unika boenden som kan sätta guldkant på naturupplevelsen. Bergalivs lofthus i Orbaden är ett av dem.Foto: Bergaliv
Nyrups Naturhotell har fått ett uppsving när allt fler söker sig ut i den svenska naturen.
Nyrups Naturhotell har fått ett uppsving när allt fler söker sig ut i den svenska naturen.Foto: Malin Andersson
Göteborg har av Lonely Planet utsetts till världens mest hållbara stad att resa till 2021.
Göteborg har av Lonely Planet utsetts till världens mest hållbara stad att resa till 2021.Foto: Göteborg & Co
Bland alla miljövänliga turistattraktioner runt Göteborg – världens mest hållbara stad 2021 enligt Lonely Planet – finns Gotaleden. Den sträcker sig 71 kilometer mellan Göteborg och Alingsås.
Bland alla miljövänliga turistattraktioner runt Göteborg – världens mest hållbara stad 2021 enligt Lonely Planet – finns Gotaleden. Den sträcker sig 71 kilometer mellan Göteborg och Alingsås.Foto: Peter Kvarnström
Ön Limnos ligger i den norra delen av Egeiska havet och har fina stränder och flera historiska sevärdheter.
Ön Limnos ligger i den norra delen av Egeiska havet och har fina stränder och flera historiska sevärdheter.Foto: Apollo

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons