GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Wägners Stockholm är både bekant och nytt

För många blir det annorlunda jul- och nyårsfirande i år. I stället för att sörja uteblivna släktkalas, nyårskonserter och andra nöjen kan man passa på att unna sig extra lästid. Tidningens kulturredaktion har gett några av våra litteraturkritiker i uppdrag att läsa om en gammal favoritbok och hoppas att det inspirerar till mycket omläsning. I seriens andra del har Nora Wurtzel läst om Elin Wägners Norrtullsligan.
Omläsning, del 2 • Publicerad 25 december 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Elin Wägner.
Elin Wägner.
Foto: Pressens Bild

25-åriga Pegg kommer till Stockholm för att arbeta som kontorist. Att arbeta är en nödvändighet då hon efter föräldrarnas bortgång försörjer både sig själv och sin lillebror. Så långt låter Elin Wägners Norrtullsligan från 1908 som att den definitivt har över hundra år på nacken, men under ytan gömmer sig en sprakande berättelse som tåls att läsas igen och igen.

Pegg flyttar in tillsammans med Norrtullsligan, en grupp kvinnor som delar på två rum på Norrtullsgatan i Stockholm. Ligans medlemmar gör storartad entré när vi kliver in i vardagsmorgonens kökskaos. Kvinnorna häller i sig kaffet i all hast, samtidigt som det provas hattar och bres smörgåsar. Utan att hinna klä på sig helt ramlar de ner för trapporna, med bara ena armen i kappan. Vem hade kunnat ana att en stressig morgon sett likadan ut i över ett sekel?

Radikal gemenskap

Året är alltså 1908: kvinnan har ännu inte rösträtt i Sverige, hennes plats på arbetsmarknaden är omdiskuterad och hennes lön går inte att leva på. Istället väntas kvinnor försörjas av sina fäder och makar – och den egna lönen ska gå till parfymer och choklad. Men på Norrtullsgatan dricks det pilsner och tas en cigg efter maten. Wägner själv beskriver den på många sätt radikala gemenskapen som ”ett litet stöd mot världen, där den ena söker skydd mot ensamheten hos en ännu ensammare”.

Om man läst Ulrika Knutssons biografi om Wägner, som gavs ut tidigare i år, är det svårt att inte återvända till Norrtullsligan. Som Knutsson skriver i är det Wägners snabba dialoger, beska ironi och politiska kritik som gör henne till en av våra främsta författare. Men Knutson menar även att man inte läser henne för människoteckningarnas skull – och där har hon fel!

För när Wägner gestaltar ligans medlemmar genom att beskriva hur de har inrett sina rum är det en effektfull bild som målas upp. Vi möter den pigga Eva med bonaden som lyder: ”Män må icke under någon förevändning taga plats i damkupé!” Här finns också den redan uttröttade Emmy som utan ironi istället valt inskriptionen: ”Lär att lida utan att klaga”. Ligans tredje medlem Baby, som är både ung och naiv, har bidragit till hemmet med hyacinter och sirliga kuddar.

Tidens syn

Kvinnobilden och influenserna från Ellen Key är som alltid svåra att placera i en modern feminism, men genom Wägner får vi en inblick i den tidens syn på skillnaden mellan könen. Här är kvinnan stark, men samtidigt begränsad till hemmets sfär och med ett kall att vårda.

Norrtullsligan rymmer också en julskildring som är långt ifrån Astrid Lindgrens landsbygdsjular med egenhuggen gran, sylta och julkärve. När ligan lackar mot jul är det en grupp av ogifta, och i stor utsträckning ensamma, kvinnor som samlas. Det är inte julmat i överflöd eller kärnfamiljen som står i centrum, men mysfaktorn är hög när de ekonomiskt och politiskt pressade kvinnorna tränger ihop sig i de två rummen på Norrtullsgatan.

Elin Wägner, 1941.
Elin Wägner, 1941.
Foto: TT

Fiktivt hem

Det ska inte stickas under stol med att det tar ett tag att komma in i läsningen, när det rent språkligt är tydligt att texten har ett antal decennier på nacken. Det gäller både stavningen av hvad, af och gaf, och denna eviga satskommatering, som till en början försvårar, men som man, efter hand, kommer in i.

Wägners Stockholmsporträtt är både bekant och nytt. När Strindbergs och Söderbergs romankaraktärer går ut på krogar, barer och biografer så är ligans medlemmar på väg hem, dödströtta efter den långa sexdagarsarbetsveckan. Men eftersom ingenting känns som vanligt ute i världen blir sekelskiftets Stockholm till en varm filt som luktar hemma. Inte för att huvudstaden idag inger den känslan, utan för att författare som Wägner skapat ett fiktivt hem där man kan drömma om att det på något sätt var bättre förr.

Tips

Norrtullsligan finns, tillsammans med stora delar av den svenska litteraturens klassiker, tillgänglig gratis på Litteraturbankens hemsida.

Nora Wurtzel
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.