Annons

Misstro hotar världens vaccinationskampanjer

Vaccinen lyfts fram som ljuset i tunneln, som motkraften till liemannen, som räddaren av liv och ekonomier världen över. Men en ny opinionsmätning visar att många människor i världen är skeptiska till att spruta in medlet i kroppen.
Publicerad 30 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En sjukvårdsanställd i Pennsylvania i USA förbereder en spruta med vaccin på tisdagen.
En sjukvårdsanställd i Pennsylvania i USA förbereder en spruta med vaccin på tisdagen.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Breda vaccinationskampanjer har inletts runt om på jorden för att lätta på det dödliga strupgrepp coronaviruset tagit på liv, säkerhet och ekonomier.

Det som länderna siktar på är att få en hög andel vaccinerade i sina befolkningar och därmed uppnå kriterierna för det heliga tillståndet: flockimmunitet.

Annons

Men en opinions- och attitydundersökning gjord av Ipsos Global Advisor tillsammans med organisationen World Economic Forum kan mycket väl ge epidemiologer, politiker och ekonomer runt om i världen skrämselhicka av helt nya orsaker.

Exempelvis svarar bara fyra av tio tillfrågade i Frankrike att de vill bli vaccinerade mot covid-19, sjukdomen som coronaviruset orsakar. Därmed ökar också farhågorna för att landets vaccinationskampanj ska tappa fart.

Fruktar bieffekter

Inte ser det mycket bättre ut i Ryssland eller Sydafrika heller, där 43 respektive 53 procent av de tillfrågade är positiva till att låta ett vaccin injiceras i kroppen.

I USA, det värst drabbade landet i världen när det gäller döda, är nu 69 procent positiva till vaccinering – vilket är en ökning jämfört med en undersökning i oktober.

I exempelvis Storbritannien och Kina finns större tilltro till injektionerna. Där är 80 respektive 77 procent av de svarande positiva.

Många som misstror vaccinet motiverar det med rädsla för oönskade bieffekter.

I den aktuella webbundersökningen har 13 500 vuxna i 15 länder svarat. Av dessa fanns cirka 1 000 i Frankrike.

"Mycket stark skepticism"

Den franska vaccinationskampanjen har – jämfört med exempelvis Storbritannien, Tyskland och USA – haft en mycket långsam start. Under de första tre dygnen injicerades bara cirka 100 människor i landet.

Det franska hälsovårdsdepartementet har försvarat sig mot kritik för den sega starten och sagt att "vi har inte gett oss ut på en 100-meterssprint utan ett maraton".

En talesperson för departementet säger att det inte råder brist på vaccin och att även om "starten är försiktig" ska farten öka och vaccineringar ske i "mycket bred skala".

Samtidigt, noterar talespersonen, står myndigheterna inför en "mycket stark skepticism från den franska befolkningens sida".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons