Svårt att välja vem som är viktigast att vaccinera

Debatten om vaccinet ska prioriteras till vårdpersonal eller riskgrupper har blossat upp. Men det är tveksamt om hälso- och sjukvårdslagen egentligen tillåter att en viss yrkesgrupp prioriteras, enligt professor Lars Sandman.
Publicerad 2 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En spruta med covid-19 vaccin från Pfizer/Biontech förbereds. Arkivbild.
En spruta med covid-19 vaccin från Pfizer/Biontech förbereds. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Drygt 100 000 vaccindoser har anlänt till Sverige och de har gått till äldre i riskgrupper. Men frågan har lyfts om det inte vore bättre att vaccinera personalen inom hälso- och sjukvården först.

Att prioritera dem som löper störst risk att drabbas allvarligt av covid-19 är att följa den etiska grund för hur vården ska bedrivas, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Han har dock samtidigt öppnat för att det kan omprövas.

Avsteg från praxis

Men hälso- och sjukvårdslagen säger att man inte får ta ställning till social ställning och position när det gäller vårdprioriteringar, enligt Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdetik vid Linköpings universitet.

– Enligt lagen ska den som har ett samhällsviktigt arbete inte prioriteras högre än den hemlösa alkoholisten. Att fokusera på vårdpersonalen är med tanke på det inte helt okontroversiellt, säger han, och utvecklar:

– Men i den här väldigt speciella situationen, när påfrestningen på vården är så stor, finns det skäl att göra ett visst avsteg från praxis.

Geografisk aspekt

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har tagit fram riktlinjerna för vaccinationerna. Motsvarigheten i Norge har tillsatt ett etiskt råd som tagit fram principer för vaccinationerna. I stora drag liknar slutsatserna de svenska, och lyfter personer med medicinsk risk och vårdpersonal som två av tre prioriterade grupper.

– Men intressant nog lyfter man även den geografiska aspekten. Om vissa områden är värre drabbade än andra kan det finnas skäl att skicka vaccin dit. Det är en debatt som inte förts så mycket i Sverige, säger Lars Sandman.

Svårbedömt

Det etiska rådet har också fört en diskussion om personer med samhällsviktiga jobb ska prioriteras. Frågan är vilka som då skulle omfattas.

– Är det kanske blåljuspersonal, skol- och barnomsorgspersonal, de som jobbar i kollektivtrafiken? Viktiga jobb där det är svårt att hålla avstånd. Men det är svårt att dra gränsen, vem som har ett tillräckligt viktigt yrke.

Henning Eklund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.