Annons

Janne Josefsson gör upp med åldrandet i SVT

I SVT:s "Från Hisingen till Casablanca" syns Janne Josefsson i en ovan roll. Den rutinerade maktgranskarens livsåskådning hamnar under lupp när han beger sig på resa med taxichauffören Mohammad Lamari.
– Jag lämnar ut mig mer än vad jag någonsin har gjort. Jag avslöjar ju bland annat att jag är hypokondriker, säger Josefsson.
Publicerad 3 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Janne Josefsson och Mohammad Lamari dryftar livets stora frågor i "Från Hisingen till Casablanca". Pressbild.Foto: Janne Danielsson/SVT

I decennier har den grävande journalisten Janne Josefsson varit synonym med programmet "Uppdrag granskning". Men hur ska en arbetsnarkoman som Josefsson försonas med tanken på att han inte kommer kunna ställa makthavare mot väggen i all oändlighet?

– Jag inser väl att jag inte kan jobba för evigt. Men det blir svårt, jag kan nästan tycka det är lite tragiskt när man har den inställningen jag har, att jag inte kan sluta jobba. "Vad fan, sluta jobba och gör något kul i stället!", säger han.

Annons

– Men jag kan inte bara sitta på mitt ställe i Bohuslän och titta ut på båtarna.

Gubbar som grubblar

I "Från Hisingen till Casablanca" paras Josefsson ihop med den jämnårige taxichauffören Mohammad Lamari, en person som vid 65 års ålder konstaterar att "nu börjar livet" och som i många avseenden är fundamentalt olik sin motpart.

Tillsammans ger de sig ut på en resa där deras syn på livet, åldrandet och döden ska komma att stötas och blötas.

– Det har varit spännande att avhandla tankarna om det här med respekten för gamla. Han kommer ju från en kultur där släkten är allt. Det har varit en del av den svenska modellen, den svenska drömmen, att vi ska vara oberoende av varandra. Men det oberoendet har ju ett pris, vilket vi inte minst har märkt det senaste året, säger Josefsson.

– Därför blir det intressant med två män i den här åldern som möts och rådbråkar om livet, kärleken, framtiden, allt man gjort och inte gjort. Jag tror att det kan bli en serie som intresserar folk.

Granne med Olofsson

En annan person som syns i ett av avsnitten är Clark Olofsson, internationellt ökänd bland annat tack vare sin inblandning i Norrmalmstorgsdramat 1973. I mötet med Lamari och Josefsson får han ge sin syn på huruvida det finns en himmel som väntar honom när han lämnar jordelivet.

I tidernas begynnelse var Olofsson och Josefsson grannar på samma gata på Hisingen, vilket bland annat gav en tonårig Janne Josefsson ett bestående minne.

– Då ser jag för första gången poliser som ligger med k-pistar och hjälmar, och väntar på att han ska komma och hälsa på sin mamma. Sedan har jag naturligtvis följt honom, vi har träffats i olika sammanhang, och han har också hört av sig till mig vid några tillfällen när han ansett sig vara felaktigt dömd. Nu möts vi så småningom igen i det här programmet.

"Från Hisingen till Casablanca" har premiär i SVT1 den 12 januari.

Patrick Stanelius/TT

Fakta: Janne Josefsson

Fakta: Janne Josefsson

Född 1952 i Göteborg.

Inledde sin journalistiska karriär på Sveriges Radio i mitten på 1970-talet.

Tog klivet till tv i början på 1990-talet och gjorde program som "Striptease" och "Fittja paradiso" innan han anslöt sig till redaktionen på "Uppdrag granskning" 2001.

Har även varit programledare för "Debatt" i SVT 2008–2009.

Lämnade "Uppdrag granskning" 2018 och har sedan dess bland annat gjort reportageserien "Janne Josefsson" för SVT.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons