Minst smitta i Sverige – "Folk sköter sig"

Under den senaste tiden har Norrbotten varit den region med minst antal smittade per invånare.
– Vi har försökt nå ut med ett enkelt budskap: Det räcker att hålla avstånd, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Publicerad 3 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Många i Norrbotten håller två meters avstånd till andra – även i Pajala 2016, när den här bilden är tagen.
Många i Norrbotten håller två meters avstånd till andra – även i Pajala 2016, när den här bilden är tagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med 407 bekräftat smittade per 100 000 invånare under de två senaste veckorna ligger Norrbotten klart under riksgenomsnittet på 872 smittade. Men tidigare i år var bilden en helt annan.

– Vi hade en riktig smäll i Gällivare i maj och juni. Det fick väldigt jobbiga konsekvenser, flera dödsfall. Ett tag låg vi ganska risigt till, säger Anders Nystedt.

Men smällen i Gällivare ledde också till bra saker, enligt smittskyddsläkaren.

– Det blev en väckarklocka. Många förstod att det här är på allvar, säger han.

Få folksamlingar

I oktober och början av november steg smittan ändå ganska kraftigt i Norrbotten. Men den 10 november fick regionen lokala allmänna råd.

– Då upplevde jag att norrbottningarna satte upp garden på ett väldigt bra sätt, och förstod att det går alldeles utmärkt att leva på avstånd, säger Anders Nystedt.

Även under jul- och nyårshelgerna har folksamlingarna i stort sett uteblivit. En förklaring tror Anders Nystedt är att regionen har fokuserat på ett enkelt budskap.

– Det har kommit många ändringar i de nationella råden, många har upplevt det som krångligt. Vi har sagt: Håll bara avståndet, två meter, så kommer det att bli bra.

"Lite tålmodigare"

Den glesa befolkningen i Norrbotten har så klart bidragit, länet är tillsammans med Jämtland Sveriges minst befolkningstäta. Men medborgarna har också agerat på ett annat sätt än i andra delar av Sverige, enligt Anders Nystedt.

– Man har varit lite tålmodigare i Norrbotten: "Det går väl bra att skippa den här festen".

I sjukvården är läget fortfarande ansträngt, även om behovet av vård för covid-19 var som störst i början av december.

– Julhelgen har varit uthärdlig, vi har kunnat ta emot enstaka intensivvårdspatienter från andra regioner, säger Anders Nystedt.

Henning Eklund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.