GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Berättar hur Peps blev Peps i bok

Med sin utpräglade skånska sång har Peps Persson gjort sig känd för de allra flesta. Han var först skeptisk till att medverka i en bok om sitt liv, men det hindrade inte författaren Göran Holmquist, som nu givit ut en bok om musikern.
Hässleholm/Helsingborg • Publicerad 4 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Peps Persson i hembygdsparken i Hässleholm, 2019, tillsammans med författaren och journalisten Göran Holmquist.
Peps Persson i hembygdsparken i Hässleholm, 2019, tillsammans med författaren och journalisten Göran Holmquist.
Foto: Rikard Arvidsson

Sedan 1960-talet har Peps, eller Per Åke Persson som han heter egentligen, verkat som artist. Senaste albumet kom 2005, och efter 2010 slutade han turnera. Hjärtflimmer gjorde att konserter fick ställas in.

– Man kan väl förstå att han inte har så mycket att säga om Peps längre. Han värnar om sitt privata jag, säger författaren bakom boken Spela för livet - Peps Persson, en skånsk speleman.

Peps Persson i hembygdsparken i Hässleholm, 2019.
Peps Persson i hembygdsparken i Hässleholm, 2019.
Foto: Rikard Arvidsson

Helsingborgaren Göran Holmquist har i sitt jobb som journalist följt Peps Perssons musikaliska resa. Boken släpptes i december, men det var till en början tveksamt om Peps ville medverka i boken.

– Peps var inte intresserad av att vara huvudperson. Men om det handlade om bandet och poptiderna i Göingebygden var det mer okej, berättar Göran Holmquist.

Så det arrangerades en träff med ungdomsbandet Down Beat Crowd. De bandmedlemmar som fortfarande var vid liv, fanklubbens president Eva Martelius, Peps och Göran Holmquist träffades i hembygdsparken i Hässleholm sommaren 2019.

Down Beat Crowd grundades 1965 och blev starten på Peps Perssons långa musikaliska karriär. De uppmärksammades tidigt i Norra Skåne i samband med framträdanden, då de fortfarande var relativt okända.

Ungdomsbandet Down Beat Crowd. (Peps Persson längst till vänster i bild)
Ungdomsbandet Down Beat Crowd. (Peps Persson längst till vänster i bild)
Foto: Bokpro förlag

Mötet gick bra och Göran Holmquist skickade ett första kapitel till Peps. Men det fanns fortfarande visst tvivel.

– Peps är inte jobbig att ha och göra med, utan han måste känna att han vill vara med på det han gör. Det var längesen han var Peps, säger Göran Holmquist.

Den egna motivationen till att skiva en bok om Peps var avgörande.

– När Peps tvekade gav jag mig inte. Hade jag lyssnat när han sa nja första gången, hade det inte blivit något.

Allt ifrån ungdomsåren, turnéerna, skånsk rockhistoria till kontroversiella debatter om droger behandlas i boken. Hur Peps blev Peps, fram till att han inte längre ville vara så mycket Peps.

Bokomslaget.
Bokomslaget.
Foto: Bokpro förlag

Varför ville du skriva en bok om honom?

– Det var det faktum att jag följt honom genom åren och att han inte fått nån riktigt dokumentation. Jag tyckte boken behövdes.

Under den långa musikaliska karriären har Per Åke Persson antagit många alias. Han har kallat sig Poppe, Linkin’ Louisiana Peps och Peps. Bandnamnen och bandkonstellationerna har skiftat. Genrerna har gått från pop till schlager till blues till reggae. Covers såväl som egna låtar.

– Det är väl ett tecken på att han aldrig stått stilla, utan spelat allt från Edvard Persson till Bob Marley, säger Göran Holmquist.

– Man kan inte placera honom i ett fack, utan han har varit nyfiken på olika sound. Och texterna har varit alltifrån humoristiska till samhällskritiska och ibland raka kärlekstexter.

Peps Persson i hembygdsparken i Hässleholm, 2019 under en återträff med bandet Down Beat Crowd.
Peps Persson i hembygdsparken i Hässleholm, 2019 under en återträff med bandet Down Beat Crowd.
Foto: Rikard Arvidsson

1972 besökte musikern Chicago för att spela in sitt album The week Peps came to Chicago, vilket släpptes samma år. Han möttes av viss skepticism av en del av den svarta befolkningen.

– Efter Chicago insåg han att han bara var en turist i deras värld. Det var då han började fundera på att sjunga på svenska istället, och då skånska. Han insåg att han inte var en svart musiker, och behövde hitta sin egen röst.

Besöket blev en vändpunkt i karriären. 1973 startade han Peps Blodsband, som 1974 släppte sitt första album. Nu sjöng han blues på skånska.

– Med bluesen började han få mer personlighet. Och med skånskan sen blev han den Peps som vi känner honom i dag.

Peps i Lund, 1971.
Peps i Lund, 1971.
Foto: Jan Boberg

Vad har Peps betytt för Musiksverige skulle du säga?

– Det är alltid svårt att fastställa vad en artist betytt. Men han har influerat andra artister, både direkt och indirekt, säger han.

– Men utan Peps tror jag inte reggae- och skascenen utvecklats på samma sätt.

Med honom lanserades även sång på skånska, menar Göran Holmquist.

– Den enda innan honom var Edvard Persson. Men han sjöng på fin ”salongsskånska”. Peps öppnade också för andra artister att sjunga på andra dialekter.

Om Peps Persson

Föddes 1946 och bodde då i Klippan. 1953 flyttade familjen till Tjörnarp i Sösdala kommun. Han var den yngste i familjen och hade fem syskon.

Var med i ungdomsbandet Down Beat Crowd som startades 1965 men lades ner 1966. Han började sin musikaliska bana främst inom pop och schlager, och fortsatte senare med blues och reggae/ska.

Kanske mest känd för den breda massan med sommardängan Oh boy!, men även låtar som Falsk matematik och Hög standard är välkända för många.

Albumet Hög standard släpptes av Peps Blodsband 1975 och benämns som Sveriges första reggaealbum, enligt Swedish music hall of fame där han blev invald 2015.

I Röinge utanför Hässleholm inrättade Peps det legendariska spelstället Ladan i mitten av 1960-talet.

Blev utsedd till Årets hässleholmare 2017.

Källa: Spela för livet, smhof.se, mfl.

Bella BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.