40 testade positivt i Premier League

Totalt 40 spelare och ledare i fotbollsligan Premier League testade positivt för covid-19 den föregående veckan.
Det är den högsta noteringen sedan matcherna återupptogs i somras.
Publicerad 5 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Fotbollsmålen rengörs, men smittan sprids i Premier League ändå. Arkivbild.
Fotbollsmålen rengörs, men smittan sprids i Premier League ändå. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Storbritannien är hårt drabbat av covid-19 och Premier League är inget undantag. Men siffran på 40 är hög, då den tidigare högstanoteringen var 18 positiva fall på 1 479 testade personer under julveckan 21-27 december.

Den senaste veckan gjorde ligan testerna i två omgångar i stället för en och totalt genomfördes 2 295 tester mellan 28 december och 3 januari.

Siffrorna kommer samtidigt som resten England har gått in i en ny nedstängning, med hårdare restriktioner för att stoppa smittspridningen, fram till i mitten av februari. Men till skillnad från hur det var i våras kommer elitidrotten att fortsätta – bland annat de professionella fotbollsligorna.

"Med ett lågt antal positiva test i den överväldigande majoriteten av klubbar har ligan fortsatt tillit för att de regler som finns för covid-19, med regeringens fulla stöd, möjliggör att matcherna kan spelas som planerat", skriver Premier League på sin hemsida.

Den som testar positivt sätts i ensam karantän i tio dagar, enligt ligans regler.

Under den föregående veckan fick tre Premier League-matcher skjutas upp på grund av smittspridning och flera klubbar har tagit sina spelare i örat för att ha brutit mot reglerna. Tottenham har inlett en intern utredning efter att tre av klubbens spelare gick på julfest med en West Ham-spelare. Manchester Citys vänsterback Benjamin Mendy är också under lupp efter att ha arrangerat en nyårsfest i hemmet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.