Regionerna slipper söka bidrag för covidvård

Publicerad 5 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
För att minska den administrativa bördan kommer regionerna inte längre behöva ansöka om statsbidrag för covidvård. Arkivbild.
För att minska den administrativa bördan kommer regionerna inte längre behöva ansöka om statsbidrag för covidvård. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regionerna kommer inte längre behöva ansöka om statsbidrag för de merkostnader som covidvården innebär, rapporterar Ekot.

I stället ska ett schablonbelopp delas ut per invånare i respektive region. Syftet är att förenkla för regionerna och minska den administrativa bördan, enligt civilminister Lena Micko (S).

– Med tanke på läget och att regionerna ska kunna känna sig säkra på att det här är någonting som staten garanterar har man fört fram frågan om att inte hela tiden behöva ansöka, säger Lena Micko till radion och tillägger:

– Men jag vill verkligen betona att självklart kommer vi från regeringens sida att följa upp hur det ser ut, om vi behöver göra justeringar.

Regeringen skjuter även till nya pengar för att regionerna ska klara covidvården. Det handlar om två miljarder som tidigare avsatts för uppskjuten vård, som nu flyttas till covidvården.

Ytterligare en miljard ska hjälpa regionerna att täcka merkostnader för december och 100 miljoner går till att täcka transport och personalkostnader när patienter behöver flyttas mellan olika regioner.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.