GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eliassons sista resa

Opinion • Publicerad 6 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var ett rimligt beslut av Dan Eliasson att lämna sin post. Att som medansvarig för Sveriges krisberedskap åka iväg på solsemester över julen var ett svårt och genant övertramp. Det finns flera problem med Eliassons agerande: han borde ha varit på plats ifall något inträffade som förvärrade situationen i Sverige, det var hyckleri att riskera en längre resa när regeringen Löfven och svenska myndigheter tryck så hårt på eget ansvar genom hålla avstånd och hålla sig hemma och risken att smitta någon på vägen finns, oavsett hur många munskydd man bär och hur många hostningar som sker i armvecket.

Standardfrasen att förtroendet är förbrukat stämmer ovanligt bra här. Dessutom ifrågasätter man Eliassons omdöme, eftersom han inte verkade vara medveten om hur arrogant det framstod för gemene man att han inte tyckte att reglerna gällde honom. Snarare var det så att reglerna i extra hög grad gällde honom, eftersom han behövde agera förebild på grund av att han ledde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Man kan undra om Eliasson har förstått sitt uppdrag helt och fullt. Är det någon förutom statsministern som inte kan unna sig semesterresor är det chefen för MSB. Vill eller kan man inte vara på plats i Sverige under en kris kan man inte sitta på den posten.

När Eliasson satt på flyget till solen satt andra svenskar ensamma hemma och tänkte på en jul utan fest och anhöriga, eftersom de avsåg att följa myndigheternas och regeringens uppmaning till försiktighet.

Efter pudlarna från politiker som unnat sig semesterresor under julen är det många i det offentliga livet som bör ta sig en rejäl funderare på vad ordet ”nödvändigt” betyder. Solresor är till exempel inte nödvändiga ens om din familj bor på en semesterö.

Sveriges strategi för att tackla coronaviruset vilar på eget ansvar. Det är sorgligt att generaldirektörer och riksdagspolitiker inte tagit något sådant eget ansvar under julen.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.