GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Forensiker blev cancerforskare

Susan Evans Axelsson hade påbörjat en utbildning till brottsplatsundersökare. Men nu är det andra gåtor hon försöker lösa - hur man ska hitta och behandla prostatacancer.
Publicerad 7 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Susan Evans Axelsson pendlar mellan Ystad och Malmö.
Susan Evans Axelsson pendlar mellan Ystad och Malmö.
Foto: Håkan Jacobsson

Nyligen kom Prostatacancerförbundet med sitt årliga besked om vilka forskare som de bistår med anslag. Det handlar om 23 forskare som sammanlagt fått över 10 miljoner kronor till sina projekt. En av dem är Susan Evans Axelsson, baserad på sjukhuset i Malmö, men just nu arbetande i hemmet i Ystad.

– Skönt, säger hon om de 385 000 kronor hon fått.

Dödar flest

Prostatacancer är den cancerform som är mest spridd och som tar flest mäns liv i Sverige. Över 120 000 har diagnosen, cirka 2 300 om året dör i sjukdomen. Ändå kan den botas - stora framsteg har gjorts de senaste åren - men då krävs att den upptäcks i tid. Har den hunnit sprida sig ut i kroppen blir saken mycket svårare.

Susan Evans Axelsson har som mål med sin forskning att finna metoder att hitta cancern när den spritt sig och sätt att ge träffsäker behandling som bara ger sig på tumören och inte medför besvärliga biverkningar.

– Än så länge kan vi förlänga livet för patienterna. Målet är att bota.

Verktygslåda

– Men alla människor är individer, varje cancer är individuell. Jag tror aldrig att vi får en medicin som hjälper mot allt, man behöver en hel verktygslåda.

Nu är det tolv år sedan Susan Evans Axelsson började arbeta med prostatacancer, i professor Anders Bjartells forskargrupp. Det var egentligen inte vad hon hade planerat.

Hon växte upp i USA.

– Jag kommer från Louisiana, från staden Shreveport.

– Jag var i det militära, arbetade med antiterrorism i flygvapnet, var sambandsofficer.

– Jag älskar Ystad! säger Susan Evans Axelsson.
– Jag älskar Ystad! säger Susan Evans Axelsson.
Foto: Håkan Jacobsson

Men hon övergav den militära banan och flyttade till Skottland, för att läsa till forensiker - en sådan arbetar med att samla in och analysera material på brottsplatser - vid universitetet Abertay i Dundee.

Där fanns också en student vid namn Axelsson från Sverige, fast han var inriktad på ekonomi.

Det resulterade i att Susan Evans Axelsson flyttade till Sverige och Malmö sommaren 2007.

– När jag kom hit insåg jag att jag inte hade tillräckliga språkkunskaper för att kunna arbeta som forensiker. Okej, tänkte jag - jag måste tillbaka till skolan.

Susan Evans Axelsson forskar om hur man lokaliserar cancer och dirigerar medicinen mot rätt mål.
Susan Evans Axelsson forskar om hur man lokaliserar cancer och dirigerar medicinen mot rätt mål.
Foto: Håkan Jacobsson

Slump

Hon kom att syssla med translationell medicin, en snabbt växande tvärvetenskaplig gren av medicinsk forskning.

Att det ledde henne mot prostatacancer var mest en slump, säger hon.

– Jag behövde ett mastersprojekt och tog kontakt med Anders Bjartell.

Han är internationellt uppmärksammad för sin forskning om prostatacancer och leder sin forskargrupp från Malmö. 2009 påbörjade hon doktorandstudier, handledd av honom. Med erhållen doktorsvärdighet tog hon 2015 familjen med sig till Los Angeles för två års forskning vid universitetet UCLA.

Åter till Ystad

– Sedan återvände vi till Ystad. Det är ett jättebra ställe för barn att växa upp. Det är enkelt att pendla till mitt jobb i Malmö; det var ett lätt beslut att flytta hit.

Fast i dessa dagar blir det inte så mycket pendlat. För Susan Evans Axelsson, som för så många andra, har hemmet blivit den dagliga arbetsplatsen.

Namn: Susan Evans Axelsson

Ålder: 43 år

Yrke: Doktor i klinisk medicin med inriktning på urologisk cancer, forskar om prostatacancer vid Lunds universitet, stationerad vid sjukhuset i Malmö.

Familj: Make, två barn, 5 och 8 år gamla

Bor: Ystad

Aktuell: En av de forskare som i år har fått anslag från Prostatacancerförbundet.

Hennes arbete har två delar. Förutom den forskning vi redan berättat om arbetar hon också med Pioneer, ett stort upplagt EU-finansierat projekt för datainsamling om - hittills - bortåt en halv miljon prostatacancerpatienter i 16 länder.

Meningen är att det materialet ska ge forskarna nya möjligheter att se nya mönster, dra slutsatser om diagnostik och behandling, liksom om genetisk risk. Och att göra att man får samma behandling, oberoende av var man råkar bo.

– Nu kan man få olika behandling om man bor i Malmö, Stockholm eller Göteborg, säger Susan Evans Axelsson.

Susan Evans Axelsson forskar om hur man lokaliserar cancer och dirigerar medicinen mot rätt mål.
Susan Evans Axelsson forskar om hur man lokaliserar cancer och dirigerar medicinen mot rätt mål.
Foto: Håkan Jacobsson

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.