Kulturhusets Stadsteaterns vd slutar

Efter en turbulent tid lämnar Jesper Larsson sitt jobb som vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Publicerad 7 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Arkivbild.
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Larsson tillträdde i november 2019 och hans tid har varit turbulent, med coronapandemin, en stor ombyggnad med tillfälliga lokaler samt en omdebatterad ny organisation.

"Att leda verksamheten är i nuläget en mycket stor och utmanande uppgift som jag känner kräver annat än vad jag anser mig kunna leverera. Jag lämnar därför i samförstånd med min uppdragsgivare uppdraget och ger möjlighet för nya krafter att fortsatt leda Kulturhuset Stadsteaterns viktiga arbete", säger Jesper Larsson i ett pressmeddelande.

"Ganska odramatiskt"

Styrelseordförande Kerstin Brunnberg säger att hon är ense med Larsson om att beslutet är rätt.

– Det är en mycket stor och komplex verksamhet som kräver sin erfarenhet och sitt kunnande. Och jag kan inte uttrycka det bättre än vad Jesper gör själv. Det här har skett i största samförstånd. Så det är ganska odramatiskt.

TT: Har coronapandemin påverkat?

– Pandemin har inte underlättat men man kan inte bara skylla på den, det har i alla fall inte Jesper velat göra.

Under det senaste året har Larsson lett en omorganisation av Kulturhuset Stadsteatern, som har varit omstridd bland personalen. Omorganisationen skulle ha varit klar vid årsskiftet, men i december sköts planerna på framtiden, vilket Dagens Nyheter skrev om då. Förändringsarbetet planeras börja i april.

"Har lite tid på oss"

Från och med 15 januari tar vice vd Malin Dahlberg över som tillförordnad vd till dess att positionen tillsatts.

– Vi kommer att ta ganska lång tid på oss, för vi vet att vi har en säker ledning för bolaget just nu. Vi ska utforma en kravprofil som verkligen täcker upp allt så att vederbörande vet vad som väntar och vi ska veta vad vi kräver. Malin Dahlberg är förordnad till och med i sommar så vi har lite tid på oss. Man ska nog vara mer genomtänkt än snabb, säger Kerstin Brunnberg.

Elin Swedenmark/TT

Björn Berglund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.