Linn Svahn smittad av corona

Skidstjärnan Linn Svahn har testat positivt för covid-19 under Tour de Ski. Hon har därför isolerats i väntan på att få svar på ett andra test.
Flera andra personer i den svenska truppen har också isolerats.
Publicerad 7 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Linn Svahn under Tour de Ski
Linn Svahn under Tour de SkiFoto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Det var ett snabbtest som gjordes under onsdagen, innan åkarna kom till den nya tävlingsorten Val di Fiemme, som visade positivt.

– Hon tog i morse ett så kallat PCR-test för att verifiera om svaret vi fick stämmer eller om det eventuellt kan vara ett falskt positivt svar, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson på en presskonferens.

– Vi har sent i går kväll vidtagit åtgärder, vilket innebär att vi isolerat ett antal personer som befunnit sig i hennes närhet de senaste dagarna.

Andersson vill inte säga vilka eller hur många i den svenska truppen som isolerats. Han säger också att Linn Svahn är symtomfri och att hon tagit beskedet med fattning.

– Hon mår alldeles utmärkt och tyckte kroppen svarade bra i går på tävlingen. Det är en olyckligt situation, men hon har hanterat det föredömligt så här långt, säger han.

Svar på PCR-testet väntas komma under fredagsförmiddagen, strax före masstarten.

Sprintstjärnan Linn Svahn vann de två första etapperna i Tour de Ski och ligger på 16:e plats i sammanställningen, 3.28 efter ledande amerikanskan Jessica Diggins.

Hon är det första kända fallet bland åkare under touren. Tidigare har en fransk ledare smittats.

Marie Carlsson/TT

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.