Anmälningar till ARN når rekordnivåer
I fjol ökade anmälningarna till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) till rekordnivåer. Totalt inkom 27 863 ärenden, en ökning med 35 procent mot föregående år, då 20 713 ärenden kom in. Bakom ökningen ligger, kanske inte så förvånande, restriktionerna till följd av coronapandemin som har satt käppar i hjulet för flera branscher.
– Restriktionerna från myndigheter både i Sverige och utomlands har gjort att mängder med konserter, sportevenemang och resor tvingats ställas in, som är de ärenden som har ökat absolut mest under förra året, säger Marcus Isgren, chef för ARN.
I ARN:s kategori allmänna ärenden – där bland annat konserter, teaterföreställningar och sportevenemang ingår – har anmälningarna ökat till 6 130 i fjol, jämfört med 3 371 året innan.
Frustration och uppgivenhet
Ärenden som gäller resor har ökat till 9 461, som kan jämföras med 5 346 året innan.
Många flygbolag har lovat betala tillbaka till kunder för inställda resor, vilket inte blivit av på grund av att bolagen inte haft pengar. Det har i sin tur gett upphov till tvister.
– Vanligtvis när personer hör av sig till oss är de irriterade över tvisten med företaget i fråga. Vad man kan se nu är att många kunder på resesidan upplever att de blivit lovade att få sina pengar tillbaka, men så får de ändå inte det. Det är en annan typ av frustration, med mer uppgivenhet, säger Marcus Isgren.
Han fortsätter:
– Många som hör av sig till oss ger också uttryck för att de känner att företagen åberopar att de inte är återbetalnings- eller ersättningsskyldiga för inställda eller framflyttade resor eller evenemang är till följd av en extraordinär situation. Men på samma sätt känner konsumenterna att det inte är en anledning för att de som kunder ska betala för en konsert som aldrig hände.
Konsumenterna fick rätt
I de ärenden som prövades i fjol fick konsumenten helt eller delvis rätt i 43 procent av fallen, motsvarande en ökning med tre procentenheter jämfört med året innan.
Hur konsumenterna kommer tycka och tänka i år återstår att se, enligt Isgren.
Många av de som 2020 drabbades av exempelvis inställda resor eller framflyttade konserter godtog att evenemangen istället flyttades, eller att resenärer som blivit utan sin resa fått en voucher för en annan resa inom ett år.
– Nu har det året snart gått. Kommer de här konsumenterna anmäla det? Och kommer de som blev lovade att den där konserten istället flyttades fram till 2021 godta om den flyttas fram igen? Det får vi se, säger Marcus Isgren.
Åsa Johansson/TT