Brexit-problem för skotsk fisk till EU

Papperskrav och gränsbyråkrati efter brexit skapar krisläge för fiskare i Skottland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Publicerad 8 januari 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Fiskaren Andrew Gillie tar i land färska krabbor, hummer och makrill i hamnen i Eyemouth i Skottland. Arkivfoto.
Fiskaren Andrew Gillie tar i land färska krabbor, hummer och makrill i hamnen i Eyemouth i Skottland. Arkivfoto.Foto: Francois Mori/AP/TT

– Kunderna förväntar sig färskvaror, så de handlar inte. Det är en katastrof, säger Santiago Buesa vars företag SB Fish i skotska Troon tills vidare tvingats stoppa sin export till EU.

Orsaken är att leveranserna tar alldeles för lång tid på grund av det pappersarbete som krävs då Storbritannien inte längre ingår i EU:s inre marknad. Tulldeklarationer, hälsocertifikat och annat har gjort att leveranser som tidigare gått på en dag nu tagit minst tre dagar, om de över huvud taget kommer fram.

En stor del av inkomsterna för det skotska fisket härrör från skaldjur till den franska och spanska marknaden.

Fiskegrossisten David Noble i Ayr hävdar att det kostar honom upp till 6 000 kronor om dagen på att ordna alla nödvändiga papper.

– Jag är tveksam till om jag kan fortsätta. Om vår fisk är för dyr så kommer våra kunder att handla någon annanstans, säger Noble till Reuters.

Wiktor Nummelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.