Masslakt av fjäderfän efter smittolarm

Publicerad 8 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ankor avlivas i Frankrike för att få stopp på spridningen av en smittsam fågelinfluensa. Arkivbild från en fransk gård vid ett liknande utbrott år 2017.
Ankor avlivas i Frankrike för att få stopp på spridningen av en smittsam fågelinfluensa. Arkivbild från en fransk gård vid ett liknande utbrott år 2017.Foto: Bob Edme/AP/TT

Frankrike planerar att avliva mängder av ankor i förebyggande syfte, sedan fågelinfluensa spridit sig bland gårdar i landet och ankleverindustrin slagit larm.

Det särskilt smittsamma H5N8-viruset upptäcktes till en början på en gård på Korsika i november, men spreds sedan till det franska fastlandet i december. Utbrott har registrerats på 124 platser så här långt.

Sedan julafton har fler än 350 000 ankor slaktats i Frankrike och ytterligare 400 000 står på tur. Fjäderfän avlivas inom en radie på tre kilometer från drabbade gårdar.

– Viruset är oss övermäktigt, nya kluster dyker upp hela tiden, säger Marie-Pierre Pe, chef för en branschorganisation för Frankrikes foie gras-tillverkare.

H5N8 sprids på flera håll i Europa. Tidigare i veckan meddelade myndigheterna i tyska Niedersachsen att 62 000 kalkoner och ankor skulle avlivas. I Belgien har det kommit liknande besked och även Storbritannien är drabbat.

Fågelinfluensan bedöms inte utgöra någon risk för människor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.