Spanien lamslås av snöstormen Filomena

Publicerad 8 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Snöstormen Filomena lamslår Spaniens huvudstad Madrid.
Snöstormen Filomena lamslår Spaniens huvudstad Madrid.Foto: Paul White/AP/TT

Snöstormen Filomena drabbar Spanien med ett väder som landet inte varit med om på decennier.

Fredagens snöoväder väntas fortsätta under helgen. Läget är "exceptionellt och troligen historiskt" enligt vädermyndigheten Aemet.

För mer än halva Spanien hade varningar utfärdats, och huvudstaden Madrid överraskades av snömängden. Madrid, liksom Castilla La Mancha och Valencia, hörde till de regioner som drabbades hårdast. I vissa bergsområden uppgick snödjupet till 50 centimeter.

Flygplatsen i Madrid tvingades stänga under fredagen. På de två viktiga motorvägarna runt Madrid hade många bilar fastnat i snö och is, och ytterligare 400 vägar var drabbade. Även tågtrafiken drabbades svårt enligt järnvägsbolaget Renfe och myndigheter uppmanade människor att undvika resande.

Stormen Filomena hade dragit fram över Kanarieöarna och svept in regn över den Iberiska halvön innan den spred snö.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.