Utrikes

Svart låda funnen efter flygolycka

En av planets två svarta lådor återfanns på havsbotten efter olyckan.
Foto: Dita Alangkara/AP/TT
Utrikes
Utrikes En svart låda från olycksplanet som störtade i havet utanför Jakarta i lördags har återfunnits, meddelar landets transportminister Budi Karya Sumadi.
PREMIUM

Dykare hittade lådan på havsbotten strax utanför kusten. Det är en av två svarta lådor från planet, den andra letar man fortfarande efter. Den som ännu saknas innehåller inspelningar från cockpit och skulle, om och när den hittas, kanske kunna ge svaret på varför planet störtade.

Man tror att den andra lådan kommer att hittas i närheten av den första.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Biden räknar med flockimmunitet i sommar

USA:s President Joe Biden tror på flockimmunitet mot covid-19 i sommar.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s nytillträdde president Joe Biden tror att landet börjar nå flockimmunitet mot covid-19 den kommande sommaren.

Under våren räknar han med att massvaccinering i USA ska vara i gång.

– Jag är övertygad att vi i sommar kommer att vara på väg mot flockimmunitet, säger han på en presskonferens i Vita huset.

Presidenten förklarade också att han hoppas kunna öka sin plan om att 100 miljoner vaccinationer ska ha genomförts under hans första 100 ämbetsdagar, till 150 miljoner vaccinationer under samma period.

Biden manar också till fortsatt användande av munskydd.

– Om vi använder munskydd från nu och till slutet av april, så kan vi enligt experterna rädda 50 000 liv, säger han.

Utrikes

Danska minkuppfödare erbjuds 19 miljarder

Danska minkuppfödare kompenseras med upp emot 19 miljarder danska kronor. Arkivbild
Foto: Claus Bjoern Larsen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dansk minkuppfödning har gått i graven.
Nu kompenseras uppfödarna med upp emot 19 miljarder danska kronor.
– En rättvis och rimlig ersättning så att minkuppfödarna kan gå vidare, säger Morten Bødskov (S), tillförordnad finansminister.

Minkuppfödning var en exportindustri som omsatte 4,9 miljarder danska kronor per år. Danmark var världsledande på området, men nu är det ett minne blott. Regeringen har förbjudit minkavel och minkbeståndet håller på att avlivas.

Men helt lottlösa blir inte minkuppfödarna.

1 000 minkfarmar

Efter flera månaders förhandling har regeringen presenterat ett avtal där uppfödarna kompenseras med upp till 18,8 miljarder danska kronor, ungefär 26 miljarder svenska kronor. Den exakta summan är inte klar då det i landet fanns omkring 1 000 minkfarmar som kräver individuell bedömning.

I avtalet ingår en plan där uppfödare kan få ha mink igen när coronakrisen är över, om de så vill.

Tage Pedersen, ordförande i branschorganisationen Danske minkavlere, är glad över att avtalet är klart men vill granska det innan han bedömer det till fullo.

– Vi måste titta på alla enskilda delar först, säger han.

Ska godkännas av EU

Först ska minkavtalet godkännas av EU-kommissionen.

– Vi har en väldigt bra och tät dialog med EU-kommissionen och jag tror att vi får fram ett bra avtal med dem, säger livsmedelsministern Rasmus Prehn.

Det var i november förra året som Danmarks regering bestämde att avliva minkbeståndet i Danmark, omkring 17 miljoner djur, för att förhindra spridandet av en mutation av coronaviruset. Det visade sig sakna rättslig grund och ledde till en skandal där dåvarande livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick.

I december röstades ett lagförslag igenom som tillåter avlivningen.

Utrikes

Nya virusdrabbningar i Nederländerna

En utbränd covidtestanläggning på en parkeringsplats i Urk utanför Amsterdam efter helgens protester.
Foto: Pro News/AP/TT
Utrikes
Utrikes För tredje kvällen i rad har nederländsk polis drabbat samman med våldsamma demonstranter som protesterar mot landets nattliga utegångsförbud.
– Det här är inte Nederländerna. Det är helt oacceptabelt, säger premiärminister Mark Rutte.

Protesterna bröt ut i helgen, efter det att landet infört nattligt utegångsförbud mellan klockan 21 och 04.30.

Åtgärden införs för att hindra en ny våg av smitta, när nu den så kallade brittiska varianten gör att covid-19 sprider sig ännu lättare.

Men det utlöste sådant missnöje att kravallpolis i söndags kväll sattes in i minst tio städer. Även sjukhus och test- och vaccineringsanläggningar har blivit måltavla för demonstranters vrede.

Vattenkanoner i Rotterdam

Också under måndagskvällen ryckte polisen ut och använde vattenkanoner mot våldsamma demonstranter i Rotterdam. Även i den mindre staden Geleen nära Maastricht pågick våldsamma protester på måndagskvällen, rapporterar nederländska medier.

Rutte vill inte ens benämna händelserna som protester, utan betecknar det som rent kriminellt våld. Han underströk på en direktsänd pressträff på måndagen att de nya restriktionerna blir kvar.

Men Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, säger att reglerna uppenbarligen splittrar Nederländerna, såväl bland toppolitiker som ute i samhället.

"Jobbiga konnotationer"

– Senaste gången man införde utegångsförbud var under andra världskriget, så det ger lite jobbiga konnotationer på det viset, säger Blombäck till TT.

Mark Ruttes regering avgick häromveckan på grund av en helt annan skandal, så han sitter bara tillfälligt kvar i väntan på nyval i vår. Och det kan ha färgat av sig på politikernas agerande. Mindre partier, såväl den kända extremhögern som ute på andra politiska kanter, har i hög utsträckning sagt nej till utegångsförbudet.

– De som mer traditionellt brukar ingå i regeringskoalitioner har varit för, eller röstade inte aktivt emot i alla fall, säger Sofie Blombäck.

Gripna i Amsterdam

Men dilemmat illustreras av det lilla liberala regeringspartiet D66 som, efter uppenbarligen stor vånda, lade ner sina röster.

– Man vill inte inskränka människors friheter, samtidigt som man ser detta som nödvändigt.

I Amsterdam greps flera hundra personer. Angreppet mot sjukhuset skedde i Enschede, där våldsverkare försökte slå sönder akutmottagningens fönster.

Rachel Denneboom, lokalpolitiker för Ruttes parti VVD, har lagt ut klipp från sjukhuset och skriver på Twitter att det är "fruktansvärt" att vårdpersonalen, som slitit hårt under coronakrisen, nu blir till måltavlor.

"Jag vet inte vad jag ska säga längre", fortsätter hon.

"Jordens avskum"

Eindhovens borgmästare John Jorritsma säger å ena sidan att de skyldiga är "anarkister" och "stenade", men varnar samtidigt för att om detta fortsätter kan det till och med finnas risk för inbördeskrig.

– Det var jordens avskum som försökte ställa till det, säger Jorritsma till nederländska medier.

Han är känd för frispråkiga och ibland kontroversiella uttalanden, men tillhör även han Ruttes liberalkonservativa parti VVD.

Enligt Sofie Blombäck återstår det att se hur helgens tumult tolkas – och tas med in i valrörelsen.

– Var det ett antal bråkmakare som man duktigt stod emot eller var det politiskt motiverat övervåld mot demonstranter som stod upp för sin frihet?

Henrik Samuelsson/TT

Mark Rutte sitter kvar fram till nyvalet den 17 mars. Bild från i december.
Mark Rutte sitter kvar fram till nyvalet den 17 mars. Bild från i december.
Foto: Johanna Geron/AP/TT

FAKTA

Fakta: Nederländerna och pandemin

Nederländerna är EU:s till ytan femte minsta land, större än Belgien men snäppet mindre än Danmark. Landet har dock en befolkning på 17,5 miljoner, sjunde störst i unionen, och är ekonomiskt och politiskt en stor aktör i Europa.

Tidvis har Nederländerna varit mycket hårt drabbat av covid-19. Våren 2020 uppmärksammades landet för höga dödssiffror. Under hösten var det smittspridningen som sköt i höjden, men relativt sett gick inte lika många liv förlorade.

Med siffran 775 per miljon ligger Nederländerna nu 34:a i världen i den dystra statistiken över antalet covid-döda i relation till befolkningen. Motsvarande siffra i Sverige är 1 070, medan Nederländernas granne Belgien ligger allra högst i världen med 1 810.

Utrikes

Isländsk man har fått två nya armar

En skärmdump från den film som Felix Grétarsson spelade in för att visa alla islänningar sina nya armar.
Foto: Bellota Films/Felix Gretarsson/Hospices Civils de Lyon via AFP/TT
Utrikes
Utrikes En isländsk man som blev av med sina armar i en olycka för 22 år sedan har fått två nya. Operationen är den första som genomförts där två armar och ett axelparti har transplanterats på en person.

Felix Grétarsson genomgick transplantationen i Lyon, Frankrike, och visar upp sina nya kroppsdelar i ett inspelat meddelande som han riktar till sina landsmän via public service-bolaget RÚV.

– Det ser riktigt bra ut, men det säger inte allt. Jag kommer inte veta hur framgångsrik den här operationen var förrän om omkring tre år, då jag nu går in i tre års rehabilitering. Mina nerver behöver växa ut, in i armarna. Det är inte säkert att jag kommer att kunna använda dem fullt ut, säger Grétarsson i klippet.

Till en början kändes de som dockarmar med hår på som man inte kände igen, säger han vid en videopresskonferens med isländska medier. Men sedan har det känts allt bättre.

– Det konstiga är att jag tycker att de känns lite som mina gamla, säger Grétarsson.

Hittills går allt enligt plan, då händerna har full blodtillförsel. Han säger sig också kunna känna svag beröring och kunna röra överarmarna. Fantomsmärtor som han länge lidit av har dock förstärkts efter operationen.

Islänningen var med om en arbetsplatsolycka i januari 1998 där han fick en elstöt på 11 000 volt som brände genom armarna på honom. Han hamnade i koma och när han vaknade upp var armarna amputerade.

Ett läkarlag med 50 personer deltog vid transplantationen, som tog 15 timmar.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Utrikes

Många döda i bussolycka i Brasilien

En dödlig bussolycka har inträffat nära den brasilianska staden Balneário Camboriú söder om storstaden São Paulo.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 19 människor miste livet och över 30 skadades när en buss välte i södra Brasilien tidigt på måndagsmorgonen.

Två förare och 53 passagerare befann sig ombord när bussen närmade sig sitt mål turistorten Balneário Camboriú och tragedin inträffade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Barn kidnappade från barnhem utanför Abuja

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Sju barn och en vuxen person har blivit kidnappade vid ett barnhem utanför Nigerias huvudstad Abuja, meddelar landets polismyndighet.

Barnen uppges vara mellan 9 och 14 år gamla och fördes bort av en stor grupp män under natten till lördag, skriver Rachel Alaje, barnhemmets föreståndare, i ett sms till AFP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Italiens Conte avgår – för att ta nya tag

Italiens premiärminister Giuseppe Conte är på väg att avgå. Bilden är tagen den 19 januari.
Foto: Roberto Monaldo/Lapresse via AP/TT
Utrikes
Utrikes Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer att avgå. Han har inte hittat någon lösning på den rådande regeringskrisen, men kan på så vis få mer tid på sig.
PREMIUM

Conte kallar regeringens medlemmar till sammanträde på tisdagsmorgonen för att meddela sitt beslut. Sedan går han till president Sergio Mattarella för att lämna in sin avskedsansökan.

Italienska medier och Reuters har källuppgifter om att målet är att söka ett nytt mandat hos Mattarella för att göra ett nytt försök att bilda regering. Det skulle bli den tredje konstellationen som leds av den partilöse Conte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fritt fram för tuppar att gala i gryningen

Nu har franska tuppar lagen på sin sida när de gal i gryningen. Arkivbild.
Foto: Bullit Marquez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Galande tuppar och den omisskännliga doften av ladugård. Det ses nu som en del av Frankrikes naturarv – i en juridisk följetong som har ställt stad mot landsbygd och gjort tuppen Maurice världskänd.
PREMIUM

Kväkande grodor, bräkande får och sjungande cikador. Traktorer som ljudligt inleder sin arbetsdag ungefär samtidigt som kyrkklockorna ringer i gryningen. Och den skarpa doften av gödsel som sänker sig över vidsträckta fält. Den typen av ljud och lukter skyddas nu av fransk lag – sedan senaten i förra veckan antog ett förslag i syfte att bevara det "sensoriska arvet" på landsbygden.

– Att bo på landsbygden innebär att man får acceptera vissa olägenheter, sade Joël Giraud, minister med ansvar för landsbygdsfrågor, till ledamöterna i parlamentets första kammare, enligt nyhetsbyrån AFP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL