Annons

Funäsfjällen – för lugn och ro i backen

Genuin fjällkänsla och snälla backar utan liftköer. Tännäskröket i Funäsfjällen är doldisen där avstånden hålls naturligt.
Publicerad 10 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
I Tännäskrökets backar kan åkarna ta ut svängarna ordentligt.
I Tännäskrökets backar kan åkarna ta ut svängarna ordentligt.Foto: Kerstin Axelsson

Fjällkänslan är total. Utsikten sträcker sig över isfrusna sjöar, vitpudrade granskogar och kända fjälltoppar som Helags, Flatruet och Mittåkläppen. Vi har god tid på oss att njuta av panoramat. Den tvåsitsiga och närapå museala sittliften masar sig mycket sakta mot toppen av berget Hemkröket.

Liften byggdes på 1960-talet av byalaget, som därmed lade grunden för vinterturismen i Tännäs i västra Härjedalen. Fler backar och liftar tillkom och på 1980-talet hade Tännäskröket utvecklats till en populär skidort. Men området blev också omtalat bland tyska jägare och 1992 lades skidanläggningen ned efter att marken sålts till en tysk jägare som ville använda den till privat jakt. Tännäsborna saknade dock sin skidanläggning, började samla in pengar och med hjälp av en investerare väcktes det slumrande skidsystemet till liv igen i början av 2000-talet. Sedan dess har det satsats stort. I dag omfattar anläggningen 17 nedfarter, 20 off pist-repor, ett minifäbodland för barn och fina längdspår. De senare är en del av Nordic Ski Center, ett över 300 kilometer långt spårsystem som binder samman hela Funäsfjällen.

Fjällnäs sägs vara Sveriges äldsta fjällhotell och har utsetts till ett av världens mest romantiska resmål av resemagasinet Condé Nast Traveller.
Fjällnäs sägs vara Sveriges äldsta fjällhotell och har utsetts till ett av världens mest romantiska resmål av resemagasinet Condé Nast Traveller.Foto: Mikael Bertmar

En annan tid

Annons

Väl uppe på toppen av Hemkröket värmer vi oss i toppstugan, som är samtida med 1960-talsliften. I en tid då mycket i fjällvärlden har moderniserats och effektiviserats till max känns toppstugans rejäla furumöbler och sävliga betjäning som en inte helt oäven rest från en annan tid. Våfflorna tar tid, men vad gör väl det när man har halva Härjedalens fjällvärld utanför fönstren?

För den som föredrar lagad mat och moderna faciliteter finns restaurang Árran vid foten av berget. Här äter vi flera vällagade och prisvärda rätter under veckan och när liftarna har stängt återvänder vi för en hemma-afterski med sällskapsspel och kall hantverksöl från Härjebrygg nästgårds.

Aldrig trångt

Trots att Tännäskröket har storsatsat de senaste åren är det fortfarande en doldis som många bara passerar på vägen till de mer kända skidorterna i Funäsfjällen. Det gör att det aldrig blir trångt i backarna. Trots att allt boende är fullbokat behöver vi aldrig stå i kö, oftast kan vi susa rakt in i liften.

Kortspel är en populär afterski-aktivitet i coronatider.
Kortspel är en populär afterski-aktivitet i coronatider.Foto: Annika Goldhammer

Efter ett par dagar i Tännäs längtar vi efter omväxling och fortsätter till Funäsdalsberget, drygt 20 minuter bort. Här finns sedan några år en gondol som snabbt tar åkarna upp på toppen. Vissa tar sig upp utan skidor bara för att få njuta av 360-gradersvyn från toppstugan. Skidsystemet har över 300 meters fallhöjd, vilket är högst i området, och inkluderar en stor park med hopp och rails och flera pister som är betydligt mer utmanande än de i Tännäs.

"Bagar-Jonsson"

Efter en solig heldag på Funäsdalsberget tar vi igen oss på Nya Jonssons bageri & konditori nere i byn. Här drev Erik Jonsson, mer känd som ”Bagar-Jonsson”, ett populärt bageri under 16 år i mitten av 1900-talet. För tre år sedan tog barnbarnsbarnet Andrea Skott Dahlgren över verksamheten.

I konditoridisken finns chokladkakor bakade efter ”Bagar-Jonssons” recept, tjusiga citrontartletter, mintdammsugare och svartvinbärsbiskvier. Mycket är närproducerat. Bären kommer från Andreas föräldrars trädgård eller de omgivande skogarna, skinkan från Bruksvallarna, rensalamin från Hede och lingondrickan från Sveg.

– Jag försöker hitta råvaror så nära det går, säger Andrea. Finns det inte i närheten ska det åtminstone vara Kravmärkt.

Andrea Skott Dahlgren driver Nya Jonssons bageri & konditori i Funäsdalen.
Andrea Skott Dahlgren driver Nya Jonssons bageri & konditori i Funäsdalen.Foto: Annika Goldhammer

Kaféet är mysigt ombonat: På väggarna hänger gamla skolplanscher och svartvita fotografier på ”Bagar-Jonsson” och hans anställda. I ett brunt träskåp står omaka finkoppar och ovanpå skåpet tronar bagarens gamla tårtlåda. Från början var tanken att bageriet främst skulle leverera bröd till Funäsfjällens hotell och restauranger, men kafédelen blev betydligt populärare än Andrea hade kunnat ana.

– Det är jätteroligt. Tidigare var det nästan bara vinterturism här, men nu kommer det turister även sommar och höst. Samtidigt är det fler som flyttar hit.

Nya Jonssons bageri & konditori är en populär energidepå i Funäsdalen.
Nya Jonssons bageri & konditori är en populär energidepå i Funäsdalen.Foto: Annika Goldhammer

Svårt med plats

Från Funäsdalen är det ungefär lika nära till Tännäskröket som till skidsystemen i Ramundberget och Tänndalen. Vi hinner testa samtliga under veckan och blir extra förtjusta i skogsåkningen i Ramundberget och den uppvärmda sexstolsliften i Tänndalen. Men trängseln förtar lite av glädjen. Vi har till exempel stora problem att hitta lediga lunchbord i både Ramundberget och Tänndalen – något som kan bli svårt när antalet platser är mer begränsade.

Annons

Vi återvänder till Tännäs och konstaterar att ställets slogan, ”Ett eget ställe i fjällen”, stämmer rätt bra.

I Tänndalen finns chans till skogsåkning för både små och stora.
I Tänndalen finns chans till skogsåkning för både små och stora.Foto: Tänndalen

Annika Goldhammer/TT

Funäsfjällen

+Resa hit

Närmaste tågstation finns i Röros i Norge, härifrån kan man boka taxitransfer till Funäsfjällen. Närmaste svenska tågstationer är Sveg, Ljusdal och Östersund, och från dessa stationer kan man resa vidare med buss. Snälltåget erbjuder nattåg från Malmö, via bland annat Stockholm, till Röjan station och busstransfer till Ramundberget mellan den 19 december och 11 april 2021.

Bussen Härjedalingen trafikerar normalt Funäsdalen från bland annat Stockholm men har för närvarande ställt in alla avgångar på grund av pandemin.

+Bo

Tännäskröket

Välj mellan camping, stugor och lägenheter. I stugutbudet finns allt från en timrad ekostuga med utedass till nybyggda lyxvillor med bastu och kamin.

Läs mer på tannaskroket.se och svenskaturistforeningen.se

Funäsdalen

Här finns alltifrån privata stugor och lägenheter till vandrarhem, Hotell Funäsdalen, Funäs Ski Lodge och Skoogs Logi.

Läs mer på funasdalen.se

Ramundberget

I utbudet finns vandrarhem, camping, lägenheter, stugor och ett anrikt fjällhotell.

Läs mer på ramundberget.se

Tänndalen

Tänndalen har flera olika lägenheter och stugor att välja mellan, bland annat årets nytillskott Fjällöga, en by nära backarna.

Läs mer på tanndalen.com

Fjällnäs

Anrikt och lyxigt fjällhotell. Litet spa med behandlingar inspirerade av samiska traditioner och en restaurang som lockar med gourmetmiddagar av traktens råvaror.

Läs mer på fjallnas.se

+Äta och dricka

I Funäsdalsfjällen finns något för alla smaker och plånböcker. Här är fyra tips:

Tännäskrökets restaurang Árran serverar prisvärd lunch, middag och take away-pizzor.

Skoogs Krog & Logi serverar en fast fyrarättersmeny och enklare rätter, bland annat vedugnsbakad pizza. I delin kan man köpa kött från lokala gårdar och färsk fisk från Åre.

Nya Jonssons bageri & konditori ligger på huvudgatan i Funäsdalen. Här serveras frukost, lunch och smarriga bakverk som Jonssonbullar och mintdammsugare. Dessutom finns färdiga kassar för den som vill ta med sig godsakerna till fjällhemmet.

Buskvallen Inn är en backrestaurang i Tänndalen som drivs av ett sommelierpar med ett gediget matintresse. Här serveras råvaror från bygden, lokala ölsorter och andra spännande drycker.

White on the hill i Tänndalen är ett personligt minikafé mitt i backen i Svansjön.

+Se och göra

I Tännäs finns hantverksbryggeriet Härjebrygg där man kan ha ölprovning, de har också en enklare coronaanpassad afterski. Inte långt därifrån finns ett myskoxcentrum med guidade visningar. I området finns även skoterleder och goda möjligheter till vinterfiske. Falkboets våffelstuga är ett populärt utflyktsmål som kan nås med längdskidor, skoter eller bandvagnstolkning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons