Annons

Eliasson tog inte ut semester – får ut 300 000

Trots att MSB:s avgångne generaldirektör Dan Eliasson gjorde flera resor till Kanarieöarna tog han inte ut någon semester förrän resorna uppmärksammades. När han slutar får han därför ut nästan 300 000 kronor i semesterersättning.
Publicerad 11 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Dan Eliasson avgick som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter en kritikstorm mot hans julresa till Kanarieöarna. Arkivbild.
Dan Eliasson avgick som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter en kritikstorm mot hans julresa till Kanarieöarna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan Dan Eliasson hade avgått som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter kritikstormen mot hans decemberresa till Kanarieöarna avslöjade DN att det inte var hans första resa dit under pandemin. Han var i Las Palmas på Kanarieöarna även i november.

Registrerades efteråt

Nu visar det sig att han varken tog ut semester eller utsåg någon ställföreträdande när han lämnade Sverige för sin privata novemberresa. Det visar en genomgång av hans lönebesked som DN gjort.

Annons

Granskningen visar också att han tog han ut fyra semesterdagar och var formellt i tjänst i två dagar under den två veckor långa julsemestern, men enligt dokument från MSB registrerades semesterdagarna först efter att resan uppmärksammats av medierna.

Till skillnad från resan tidigare under hösten hade han under hela jul- och nyårsresan tillförordnade beslutsfattare i Sverige.

Dan Eliasson hade också ersättare i somras under en period på fem veckor, men enligt lönebeskeden tog han inte ut semester för alla dagarna.

Runt 300 000 kronor

Enligt MSB har han totalt 36 innestående semesterdagar som han sparat under tiden på myndigheten och som han nu kommer att få när han lämnar sin tjänst, rapporterar DN.

Dan Eliasson har en lön på 162 500 kronor i månaden och 35 semesterdagar per år. Det innebär att de 36 sparade semesterdagarna motsvarar ett drygt års semester och är värda totalt runt 300 000 kronor.

”Sparad semester betalas ut i pengar med slutlönen som kommer i februari”, skriver MSB:s pressekreterare Josefin Morge i en kommentar till DN.

Petronella Uebel/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons