Ny SVT-serie testar fördomar och magkänsla

Man brukar säga att man inte ska döma hunden efter håren – men det är just vad deltagarna måste göra i SVT:s nya underhållningsprogram "Vem kan vad".
– Många av gästerna kunde tycka att det var lite jobbigt att säga exakt vad de tyckte, säger programledaren Clara Henry till TT.
Publicerad 11 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Clara Henry är programledare för SVT:s nya underhållningsprogram "Vem kan vad".
Clara Henry är programledare för SVT:s nya underhållningsprogram "Vem kan vad".Foto: Pillan Thelaus/SVT

I SVT:s nya underhållningssatsning "Vem kan vad" ska två lag med kända profiler gissa vilka specialtalanger åtta helt främmande människor har – baserat på sina första intryck och genom ett par kluriga ledtrådar.

Clara Henry är programledare, medan Farah Adabi och Erik Ekstrand agerar lagledare och så kallade "fördomsciceroner" under de åtta avsnitten.

Och enligt programledaren är både Adabi och Ekstrand perfekta i sina roller, då de inte har några som helst problem med att komma med spontana kommentarer under gissandet.

– De är båda väldigt öppna människor som säger precis vad det tycker, och de köpte konceptet totalt. Varken Farah eller Erik är någonsin elak, men de är helt fantastiska på att måla upp bilder av personligheter bara genom att ha personen framför sig, säger hon till TT.

Bland de tävlande i "Vem kan vad" finns bland andra skådespelaren Ellen Bergström, komikern David Sundin, influeraren Margaux Dietz och komikern och skådespelaren Özz Nujen.

"Ofta rätt magkänsla"

Den samling personer med dolda talanger och förmågor som samlats i programmet är minst sagt brokig. Här finns trädklättrare, en kanindressör, olika illusionister – och en person som ägnar sig åt cosplay.

Och trots att ingen av deltagarna har någon förhandsinformation lyckas de förvånansvärt ofta pricka rätt när de gissar, berättar Clara Henry.

– Även om jag som programledare så klart vet vilket svar som är rätt så kan jag bli förvånad över hur snabba de kan vara. Deras magkänsla är ofta helt rätt – trots att de har åtta alternativ att välja mellan.

I programmet prövas deltagarnas fördomar – men att verkligen säga det som spontant dyker upp i huvudet när man möter en person för första gången visade sig inte alltid vara helt lätt, enligt Clara Henry.

– För en del av deltagarna kunde det vara lite jobbigt att säga exakt vad de tyckte när de skulle gissa. I ett avsnitt började David Sundin med att säga: "Jag vill inte vara elak, men..." när Farah direkt tog över och sa att personen i fråga såg ut som att han hade sökt till "Paradise hotel" fyra gånger.

Ifrågasätter fördomar

Programmet är först och främst ett underhållningsprogram, men kanske börjar man även som tittare att fundera på hur man själv skulle ha gissat – och varför, säger Clara Henry.

TT: Fanns det någon fördom som var speciellt vanlig bland deltagarna?

– Absolut. Det var mycket snack om vem som såg sportig ut. Till exempel fanns det en del dansare med bland personerna som lagen skulle gissa på – och de som såg lite mindre sportiga ut hade de ofta svårt att gissa rätt på, säger Clara Henry.

Det första av åtta avsnitt av "Vem kan vad" har premiär på SVT Play den 15 januari och på SVT 1 den 17 januari.

Anna Grönberg/TT

Fakta: "Vem kan vad?"

Fakta: "Vem kan vad?"

Tävlande profiler är:

Ellen Bergström och David Sundin

Klas Eriksson och Alfred Svensson (kända som Leif & Billy)

Nassim Al Fakir och Lina Hedlund

Margaux Dietz och Anis Don Demina

Özz Nujen och Måns Möller

Ola Forssmed och Doreen Månsson

Emma Molin och Hanna Dorsin

Keyyo och Ahmed Berhan

Tittarna kan också vara med under programmet och själva gissa via Duo-appen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.