PGA-mästerskapet flyttas från Trumps bana

Nästa års PGA-mästerskap i golf flyttas från den Donald Trump-ägda banan Bedminster.
"Ett genomförande av PGA-mästerskapet på Trump Bedminster skulle skada amerikanska PGA:s varumärke", säger PGA-ordföranden Jim Richerson.
Publicerad 11 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Donald Trump på en av sina golfbanor. Arkivbild.
Donald Trump på en av sina golfbanor. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Enligt Golfweek har det inom PGA debatterats i två år kring om tävlingen borde flyttas från Trumps bana i New Jersey, men det har funnits en rädsla för att hamna i konflikt med en "berömt hämndlysten man". Onsdagens händelser i Washington, då Trump-anhängare attackerade Kapitolium, tycks ha fått bägaren att rinna över för PGA som nu vill distansera sig från den avgående presidenten.

På söndagskvällen röstade styrelsen i amerikanska PGA för att bryta överenskommelsen om att spela PGA-mästerskapet 2022 på Trump Bedminster, men från Trump-håll menar man att PGA inte har rätt att bryta ett bindande kontrakt.

"Vi har haft ett vackert partnerskap med amerikanska PGA och är otroligt besvikna med deras beslut", säger en talesperson.

Damernas US Open spelades på samma bana 2017, trots att de redan då fanns krav på att tävlingen skulle flyttas efter Donald Trumps nedsättande kommentarer om kvinnor under sin valkampanj.

I förra veckan kritiserades golfgiganterna Annika Sörenstam och Gary Player från flera håll efter att ha träffat Donald Trump och tagit emot presidentens frihetsmedalj, dagen efter kaoset i Washington.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.