Hässleholm

Erkänner kokain – förnekar cannabis

Hässleholm
HÄSSLEHOLM/KRISTIANSTAD

Först stoppades mannen på Industrigatan i Hässleholm när han körde bil utan körkort – ett brott som han tidigare dömts för. Bara fem dagar senare stoppades mannen, som är i 20-årsåldern, med narkotika i Kristianstad.

Händelserna inträffade i november i fjol, och nu åtalas han för grov olovlig körning, samt ringa narkotikabrott. Mannen erkänner körningen och innehavet av 0,06 gram kokain, men nekar till att han skulle haft de 0,36 gram cannabisharts som åklagaren hävdar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Skottbullret vallas in

Bullervallarna höjs på jaktskyttebanan i Hässleholm. Vallarna längst bort ska upp i samma höjd som vallen till höger.
Foto: Carl Johan Bauler
Hässleholm
HÄSSLEHOLM I stundtals halsbrytande vinklar arbetar grävmaskinen för fullt med att höja bullervallarna på jaktskyttebanan i utkanten av industriområdet på Läreda.

– Vallarna höjs med mellan en och fem meter och för att hindra ljudet att nå till Stoby, berättar Anders Dicksson som är ordförande för Hässleholmsortens jaktskytteklubb med 650 medlemmar.

Anders Dicksson är ordförande i Hässleholmsortens jaktskytteklubb.
Foto: Carl Johan Bauler

Höjningen av vallarna görs efter en utförd bullerutredning. Den visade att bullret hölls sig inom gränserna för samtliga hagelbanor, däremot klarade inte kulbanorna bullerkraven. Vallarna byggs därför på för att få ner ljudet från inskjutningsbanan, älgbanan och grisbanan.

Här jobbas i djärv vinkel.
Foto: Carl Johan Bauler

– När jobbet är klart ska konsulten som gjort utredning komma och kontrollera. Vårt mål är att vi ska få tillbaka våra skjuttider för kulbanorna, förklarar Anders Dicksson.

Grävmaskinen jobber hårt med vallarna på jaktskyttebanan.
Foto: Carl Johan Bauler

Jaktskyttebanan är sedan i oktober 2019 belagd med en rad restriktioner beslutade av miljö-och stadsbyggnadsnämnden efter klagomål på bullret.

– Hagelskyttet förbjöds och våra skjuttider för kulskyttet halverades. Med de nya vallarna hoppas vi få tillbaka våra tidigare skjuttider, förklarar Anders Dicksson.

Anders Dicksson är mycket nöjd med satsningen som klubben gör.
Foto: Carl Johan Bauler

Hur det blir med hagelskyttets framtid hoppas klubben får besked om i mars.

Vallarna höjs med mellan en och fem heter.
Foto: Carl Johan Bauler

– Ärendet ligger hos länsstyrelsen och vi är lovade besked i mars, säger Anders Dicksson.

Satsningen på att höja vallarna bekostas av klubben.

– Det handlar om avsevärda kostnader och vi betalar med pengar vi sparat på vårt miljökonto som vi öppnade samma år som vi fick kommunens miljöpris, berättar Anders Dicksson.

Satsningen på bullervallarna är viktiga för klubbens framtid.

Anders Dicksson berättar att föreningen tappat ett 50-tal medlemmar sedan hagelförbudet infördes. Samtidigt har klubben tappat intäkter från exempelvis jaktlag sedan skjuttiderna begränsades.

– Jag skulle säga att vi tappat uppemot 500 000 kronor i intäkter till följd av de begränsade tiderna, de höjda vallarna är avgörande för klubbens framtid konstaterar han.

Arbetena på skjutbanan inleddes i förra veckan och ska vara klara till månadsskiftet.

Fakta: Hässleholmsortens jaktskytteklubb bildades 1948.

På sin nuvarande plats har banan funnits i drygt 20 år efter att väg 21 fick sin nya sträckning som invigdes 1995. Vägen var ett riksintresse och dåvarande jaktskyttebana låg i vägen. Därför gick kommunen in och bekostade flytten av och anläggandet av en den ny banan, ett litet stycke ifrån den gamla.

Banan ägs av Hässleholms kommun medan inventarierna och all utrustning tillhör och bekostats av klubbens medlemmar.

Hässleholm

Drömmar förverkligas i hans jättepussel

Quang Van Nguyen är en van pusslare. - Det är motivet som avgör hur svårt ett pussel är att lägga, inte antalet bitar, säger han.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm På det specialbyggda underlägget på soffbordet framför Quang Van Nguyen ligger en del av det snart 4000 bitar specialbyggda Disneypusslet på totalt 40320 bitar. - Jag ljuger inte om jag säger att jag är pusselberoende, säger han.

Han har hunnit med en del stora pussel genom åren. När han var sju år la han sitt första pussel och sedan var Quang Van Nguyen fast.

– Den stora utmaningen var ett pussel på 10 000 bitar som jag fick när jag var tio år. Sedan dess söker jag nya utmaningar hela tiden. Disneypusslet, som jag håller på med nu omfattar tio delar. Jag har lagt dryg 29 000 bitar och valde de svåraste delarna först.

Quang Van Nguyens nuvarande projekt: Ett pussel som består av tio delar med drygt 4000 bitar i respektive del.
Foto: Sofia Åström

Hobby

På bordet växer Snövit och de sju dvärgarna fram. Varje del om 4 000 bitar tar upp till två månader att lägga.

– I snitt avsätter jag åtta till nio timmar varje dag till pusslandet. Eftersom jag jobbar som montör får det bli på min lediga tid, berättar Quang Van Nguyen.

Han tror att han snittar mellan 200 och 300 pusselbitar om dagen. rekordet är 1 000 bitar på en dag. Det är motivet som avgör om det är lätt, eller svårt att lägga pusslet. Är det mycket himmel, skog, eller andra motiv med mycket av samma färg blir det genast svårare, eftersom det inte finns detaljer som man kan utgå från i planeringen.

– Jag börjar alltid med att plocka ihop kanterna. Sedan letar jag efter bitar med samma färg. Genom att titta på bilden av pusslet börjar jag sedan foga samman bitarna. Det är inte alltid så lätt att hitta färgerna.

Fingrarna rör sig vant över pusslet. Quang Van Nguyen sorterar färgerna.
Foto: Sofia Åström

Han brukar ha tv:n på när han lägger pussel. Den bildar en avstressande fond till pusslandet, som kräver stor koncentration. Men det får inte vara för spännande för då tar det fokus från pusslandet. Helst ska visas program som han redan har sett tidigare.

– Ibland försjunker jag i pusslandet att jag glömmer att både äta och sova. Det har hänt att jag har suttit och pusslat till klockan fyra på morgonen. Då blir man ju lite trött dagen därpå.

Sakta men säkert läggs pusselbitarna på plats. Snövit och de sju dvärgarna växer fram på bordet.
Foto: Sofia Åström

Tio delar

Ordspråket säger att ” det går fort när man har roligt”.

- För mig betyder det att tiden rusar iväg när jag pusslar, säger Quang Van Nguyen.

I lådan till det påbörjade pusslet fanns det tio påsar med de olika temana baserade på kända Disneyberättelser. Eftersom påsarna inte är märkta blir det slumpen som avgör vilken del av jättepusslet som Quang Van Nguyen tar fram.

– Jag tog den svåraste först, vilket i och för sig är rätt bra för då är de övriga delarna lättare, säger han.

– Tiden går snabbt när jag är fokuserad. Jag lägger pussel upp till nio timmar dagligen.
Foto: Sofia Åström

Slott

På väggen i vardagsrummet bildar ett stort pussel med slottet Neuschwanstein i bayerska alperna i Tyskland en iögonfallande fond. Slottet, som uppfördes på en bergstopp av kung Ludwig II av Bayern 1869 ses som förebilden för Disneys Törnrosaslott.

– Det är några år sedan jag la det pusslet, som innehåller 6 000 bitar. Det var ganska svårt, eftersom det innehåller stora ytor med samma färger, säger Quang Van Nguyen.

Quang Van Nguyen lägger nu ett pussel som sammanlagt består av 40 320 bitar.
Foto: Sofia Åström

På omsorgsförvaltningen på Garnisonen hänger tio inramade pusseltavlor, som han har gjort. Det var utrymmesbrist som ledde till att pusslen hamnade hos omsorgsförvaltningen.

– Jag frågade runt om det var någon som ville ha pusslen och då fick jag kontakt med omsorgsförvaltningen.

Han skulle gärna ställa ut sina pussel i en lokal i Hässleholm så att många fler kan ta del av dem.

– De är ju unika. Kanske finns det någon annan med samma intresse som hör av sig, säger Quang van Nguyen.

Skivan under pusslet var till en början för liten. Därför fick Quang Van Nguyen skaffa sig en större, som kunde rymma alla 4000 bitar.
Foto: Sofia Åström

Jobbet

Helst hade han velat avsätta mer tid till pusslandet, men jobbet kommer emellan.

– Å andra sidan är det trevligt med social gemenskap på jobbet, konstaterar han.

Han har hunnit med ett antal pussel genom åren och fler lär det bli. Det kommer nya pussel hela tiden och de blir större och större. Han känner ingen saknad när sista biten i ett pussel är lagd. Ett fenomen som kan uppstå när man varit engagerad i något under en längre tid.

– Det som oroar är om det fattas någon, eller några bitar. Jag brukar mest bli glad när pusslet är lagt. Det känns rätt skönt, men då måste jag ha ett nytt pussel på gång.

På frågan om vad som ska hända med det ikonostasliknande Disneypusslet när det är färdigt har Quang Van Nguyen inget annat svar än att han sparar det i delar i en låda.

– Det bästa hade varit om det kunde hänga på en plats där många kan se det.

Hässleholm

Furutorpshallen byggs ut

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Furutorpshallen i Vinslöv byggs till för att klara kravet för allsvensk handboll. Betala gör kommunen och Sparbanksstiftelsen i Vinslöv.

Det klubbade kommunfullmäktige på måndagskvällen med stor enighet.

Kommunen bidrar med drygt 4,4 miljoner kronor medan Sparbanksstiftelsen sätter in 6 miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Proteststorm mot ny padelhall

Nu går en granne till den blivande padelhallen till domstol för att stoppa bygget.
Foto: Erik Abel / TT
Hässleholm
Tyringe Kommunen gav klartecken till markförsäljning och bygglov till en padelhall nära Kurhotellet i Tyringe. Men projektet möter starkt motstånd och har överklagats till mark- och miljödomstolen. På facebook pågår ett upprop mot placeringen av hallen.

Formellt är det klappat och klart för trion Anders Hjärner, Peter Lundberg och Martin Rapp att bygga padelhallen i anslutning till Kurhotellet.

Padel är en relativt ny sport som fångat svenskarnas intresse på allvar med hallar som växer upp som svampar överallt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Brottsoffer överklagar friande dom

Hässleholm
Hässleholm En 16-årig pojke dömdes medan en medåtalad 27-åring frikändes från misshandeln på Nytorget i december. Nu har målsäganden överklagat domen till hovrätten.

I sitt överklagande yrkar målsägande dels på att även 27-åringen döms för misshandel, dels på att han ska tillerkännas hela det skadestånd han hade begärt, 20 950 kronor, för sveda och värk, kränkning samt förstörda kläder.

Misshandeln skedde den 4 december på Nytorget och enligt målsägande blev han slagen till marken och sparkad av både 16-åringen och 27-åringen. Under rättegången gick dock uppgifterna om vad som låg bakom bråket isär.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Hässleholm

Planerar för marknad – trots pandemi

Så här såg det ut i juli 2019, senast Hästveda marknad arrangerades. En trängsel av det här slaget lär knappast vara aktuell i sommar.
Foto: Stefan Sandström/arkiv
Hässleholm
Hästveda I fjol fick den ställas in, i år vet man inte hur det blir, men Hästveda marknad har ändå börjat sondera läget hos knallarna. – Det är ett jättesvårt läge, men vi jobbar på som om marknaden ska bli av, säger Kim Olsen, som är ordförande i marknadsrådet.

Med ett halvår kvar tills sommarens stora höjdpunkt i Hästveda har planeringen inför marknaden 2021 inletts. Men Kim Olsen konstaterar att osäkerheten är stor, inom många områden. Till exempel är det inte klart hur många av marknadens knallar som fortfarande är aktiva efter det år som gått.

– Vi är beroende av att knallarna finns. Finns inte de kan vi inte ha marknaden. Visst kan vi säkert bygga en marknad med nya knallar, men vi är också måna om ett brett sortiment – att alla säljer samma saker är inte besökarna intresserade av, säger Kim Olsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Ökade vattennivåer i Finjasjön

De höga nivåerna syns i Tormestorps båthamn.
Foto: Privat
Hässleholm
Hässleholm De senaste dagarna har vattnet i Finjasjön stigit, men ännu är nivåerna normala för årstiden.

Under helgen gav Hässleholms vattens mätare utslag att vattnet i Finjasjön stigit till plus 44 meter. Vid detta djup påminner mätaren Hässleholms vatten om att det börjar bli dags att förbereda för översvämning. Jan Sjöström, driftchef hos Hässleholms vatten, förklarar däremot att djupet är normalt för månaderna januari och februari.

– Larmet är mer en påminnelse till oss att det kan vara dags att höja beredskapen men ännu finns det inget obehag, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Snart presenteras ny räddningschef

Ny räddningschef presenteras inom kort.
Hässleholm
Hässleholm Ny räddningschef till Hässleholm och Osby är vald.

Den förra räddningschefen Emma Nordwall har lämnat sin post för nya uppdrag och sedan dess har Leif Staffansson varit tillförordnad räddningschef. Nu närmar det sig däremot att den nya chefen ska ta plats och enligt Maria Bengtsson som arbetar på kommunens HR-avdelning, släpps namnet inom kort.

– Allt är inte formellt klart än, vi väntar fortfarande på facket, men annars vet vi vem den nya räddningschefen är, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL