Febril kamp för instängda i gruva – en död

Instängda en halv kilometer under jord – med sakta stigande vattennivåer.
Sedan tio dagar tillbaka är det ödet för de kinesiska gruvarbetare som stängdes in efter ett förödande ras.
Publicerad 20 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Räddningsarbetare vid gruvan i Qixia i kinesiska Shandongprovinsen.
Räddningsarbetare vid gruvan i Qixia i kinesiska Shandongprovinsen.Foto: Wang Kai/Nya Kina/AP/TT

Raset ägde rum i en guldgruva i Shandongprovinsen i den östra delen av landet – och kampen att få ut överlevare pågår med oförminskad styrka. Tiden att få upp instängda gruvarbetare är nu knapp, eftersom vattennivån sakta men säkert stiger i schakten.

Under onsdagen bekräftades en man omkommen i olyckan. Raset, som skedde den 10 januari, drog med sig 20 gruvarbetare. Hopp finns ännu om att hitta de övriga vid liv.

Handskriven lapp

I söndags fick räddningsarbetarna ett första livstecken från gruvarbetarna. Då firades en handskriven lapp upp med en metallvajer som skickats ned av manskapet på markytan. På lappen vädjade elva av männen om mat och mediciner.

De elva befinner sig i ett hålrum 540 meter under jord, och ytterligare en ensam person har lokaliserats cirka 100 meter längre ned. Läget för den ensamme mannen befaras vara särskilt allvarligt eftersom han tros befinna sig i en del av gruvan där vattennivån stiger som snabbast.

En av de elva män som kontaktades avled under onsdagen till följd av skallskador han ådragit sig i raset.

Kritiskt för två

Enligt de kinesiska medier som närvarar vid räddningsarbetet är tillståndet kritiskt för ytterligare två av männen, medan de övriga mår efter omständigheterna bra.

Var de övriga gruvarbetarna som drogs med i raset befinner sig är oklart.

I försöken att undsätta männen har flera tunnlar grävts, bland annat två för att forsla ner förnödenheter och två för att pumpa ut det stigande vattnet.

Tidigare breddades ett redan befintligt kommunikationsschakt i förhoppningen att gruvarbetarna kunde ta sig upp därigenom. Denna plan har nu övergetts på grund av vattenmassorna i schaktet.

Gruvolyckor förekommer ofta i Kina, bland annat på grund av bristande efterlevnad av arbetsmiljöregler.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.