Annons

Fler smittade spelare inför Australian Open

Ytterligare fyra personer med koppling till Australian Open, varav två tennisspelare, har testats positivt för covid-19 i Australien. Sammanlagt har nu tio smittofall dykt upp inför turneringen.
Publicerad 20 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Spaniens Rafael Nadal, i mitten, anlände till flygplatsen i Adelaide i torsdags förra veckan, för att tillbringa två veckor i karantän inför Australian Open. Totalt tio personer med koppling till turneringen har testats positivt för covid-19. Rafael Nadal har inte namngetts som en av dem.
Spaniens Rafael Nadal, i mitten, anlände till flygplatsen i Adelaide i torsdags förra veckan, för att tillbringa två veckor i karantän inför Australian Open. Totalt tio personer med koppling till turneringen har testats positivt för covid-19. Rafael Nadal har inte namngetts som en av dem.Foto: Morgan Sette/AP/TT

"En av de smittade är en spelare som sitter i hård karantän, eftersom han anlände hit med ett av de flygplan där vi har haft positiva fall", säger Lisa Neville, delstaten Victorias polisminister.

Bland de nya konstaterat smittade finns ytterligare en tennisspelare och en person i dennes team.

Annons

Grand slam-turneringen i Melbourne startar den 8 februari och alla tennisspelare och ledare som ska delta måste tillbringa två veckor i hotellkarantän.

Fast på rummet

De flesta tillåts lämna hotellet och träna fem timmar om dagen, men ett 70-tal spelare som har flugit tillsammans med någon smittad, bland dem svenske Elias Ymer, har tvingats till hård karantän, vilket innebär att de inte får gå utanför sina hotellrum under två veckors tid.

Över 1 000 personer, spelare och deras personal, flög till Australien med 17 chartrade plan förra veckan. Arrangören har sedan dess fått många klagomål från spelare i karantän. Spanjoren Roberto Bautista Agut har kallat det för ett fängelse med wifi, ett uttalande som han senare har bett om ursäkt för, och världsettan Novak Djokovic har krävt att få avtjäna karantänperioden i privata hem med tennisbana, i stället för på hotell.

Borde få fördel

Tennistränaren Daniel Vallverdu har sagt att spelare som suttit i hård karantän i två veckor borde få fördelar för att jämna ut tävlingen. Exempelvis borde de få de bästa träningstiderna och få spela sina matcher när temperaturen är lite kyligare.

– Vi måste göra vad vi kan för att göra det rättvist, men det kommer aldrig att bli helt rättvist, säger han.

Vellverdu har tidigare tränat både Andy Murray och Juan Martin Del Potro, och numera tränar han trefaldiga grand slam-vinnaren Stan Wawrinka. Han menar att detta är åtgärder organisatörerna bör göra för tävlingens skull.

– När de kommer ur karantänen finns det en eller två dagar att komma ut på spelplanen före deras första match. Så alla extra lediga dagar de kan få, extra träningstider och lite fördelar med spelschemat, borde de få. Jag tycker att det är rättvist, och hoppas att de andra tävlande instämmer, säger han.

Susanna Persson Öste/TT

Ola Palmström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons