Offentlig ursäkt för barnhemsoffer i Irland

Den irländska regeringen ber nu om ursäkt för ett fruktansvärt kapitel i landets moderna historia.
Publicerad 12 januari 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Irlands premiärminister Micheál Martin. Arkivbild.
Irlands premiärminister Micheál Martin. Arkivbild.Foto: John Thys/AP/TT

Premiärminister Micheál Martin utfärdar en offentlig ursäkt på onsdagen till de offer, barn och mödrar, som drabbades på irländska barnhem under 1900-talet. Omkring 9 000 barn, många i späd ålder, dog på hemmen under trekvarts sekel, konstaterar en statlig utredning som presenterade sitt slutresultat på tisdagen.

Många ensamstående mödrar tvingades till hemmen, och ofta togs barnen ifrån mödrarna. Uppemot 15 procent av barnen dog i barnhemmen.

Barnhemmen sköttes antingen av kyrkliga organisationer eller av staten.

– Rapporten öppnar ett fönster till ett kvinnohat som existerade flera årtionden i Irland. Vi hade en fullständigt sned bild av sexualitet och intimitet. Unga mödrar och deras barn tvingades betala ett fruktansvärt pris för denna dysfunktionalitet, säger Martin.

Enligt rapporten togs omkring 56 000 ogifta mödrar och 57 000 barn in på institutionerna under 76 år fram till 1998.

Katolska kyrkan och påven har redan bett om ursäkt.

Den fasansfulla historien nystades upp av en amatörhistoriker, som 2015 hittade spår av en massgrav med små barn i staden Tuam i västra Irland. Upptäckten ledde till den utredning som nu står klar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.