OS-hjälten brottsmisstänkt efter stormningen

Publicerad 14 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Klete Keller, till höger, har identifierats efter stormningen av Kapitolium.
Klete Keller, till höger, har identifierats efter stormningen av Kapitolium.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Den förre simstjärnan Klete Keller, som tagit två OS-guld och ytterligare tre OS-medaljer, anklagas nu av USA:s justitiedepartement för att ha deltagit i stormningen av Kapitolium.

Keller identifierades som en av de Trump-supportrar som tog sig in i Kapitolium i förra veckan. Simsajten Swimswam skrev tidigare att minst ett dussintal personer hade kunnat identifiera Keller när han syntes på ett videoklipp inifrån Kapitolium.

Nu har även polis identifierat 38-åringen som ses bära en amerikansk OS-jacka i videoklippet. Keller är formellt misstänkt för sin medverkan i stormningen. Han misstänks bland annat för förargelseväckande beteende och förhindrande av rättvisa.

Keller deltog i tre OS, 2000, 2004 och 2008, och är mest känd för att ha besegrat australiern Ian Thorpe på sista sträckan i OS-stafetten 2004 vilket säkrade guldet till USA.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.