Tusentals vill skriva om Chiles grundlag

Publicerad 12 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Firande på Plaza Italia i Chiles huvudstad Santiago den 25 oktober, efter folkomröstningen om att skriva om landets konstitution.
Firande på Plaza Italia i Chiles huvudstad Santiago den 25 oktober, efter folkomröstningen om att skriva om landets konstitution.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Över 3 300 personer har anmält sig som kandidater till det råd som ska skriva om Chiles grundlag, och därmed skrota det konstitutionella arvet från Pinochetdiktaturen.

Ansökningstiden löpte ut vid midnatt och valkommissionen väntas inom kort offentliggöra listan över godkända kandidater.

Chilenerna får sedan, i val den 11 april, rösta fram de 155 medlemmar som den konstituerande församlingen ska bestå av.

Omkring 900 av de anmälda kandidaterna är representanter för olika partier. Bland resten av de omkring 2 400 oberoende kandidaterna är 185 representanter för ursprungsbefolkningen, som har 17 reserverade platser.

Rådet kommer att bestå av hälften män och hälften kvinnor.

Det var i en folkomröstning i oktober i fjol som en förkrossande majoritet röstade för att riva upp den grundlag som skrevs under Augusto Pinochets diktatur, som varade 1973–90.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.