Lagfarter Nsk

70-talshus på 105 kvadratmeter sålt i Tyringe

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Erik Hoang, 47 år, har tagit över fastigheten på Virvelvägen 8 i Tyringe från Karl-Inge Valdemar Bengtsson. Ägarbytet blev klart i december 2020 och köpesumman blev 2 100 000 kronor. Huset byggdes 1972 och har en boyta på 105 kvadratmeter.

Så sent som för tre månader sedan såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Sunnanväg 2. Där blev priset för det 149 kvadratmeter stora huset 2 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Försvaret: Attack på minkfarm inte extremism

De båda tilltalade poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallar en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes Ett attentat med grund i en våldsbejakande högerextrem ideologi – eller ungdomligt oförstånd som fick oanade proportioner?
De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019, nu är det upp till rätten att avgöra om åklagarens tes om ekofascistisk övertygelse håller.

20-åringen satt klädd i en grå huvtröja och lång lugg som ibland gled ned över ansiktet. 18-åringen var kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster. Båda följde huvudförhandlingen som inleddes under fredagen i Nacka tingsrätt under tystnad.

Via sina försvarare uppgav de att de medgav ansvar för grov skadegörelse men förnekade mordbrand, vilket åklagare Henrik Olin har åtalat dem för.

Enligt åklagaren agerade de utifrån en våldsbejakande, högerextrem ideologi när de den 30 oktober 2019 satte eld på en tom minkfarm i Sölvesborg.

Ville befria minkar

Försvaret menar att det snarare rör sig om ungdomlig omogenhet. De var inga extremister, utan de var sökare i sin politiska identitet, sade båda männens försvarare i tingsrätten.

– Det är två unga killar som har tagit sig ned till Blekinge för att befria minkar, det är syftet med resan. Det har sin grund i NN:s (18-åringens) övertygelse som går långt tillbaka gällande djurskydd och djurrätt, sade 18-åringens försvarare Ulrika Borg.

Men väl på plats insåg de att de inte fanns några minkar att befria, verksamheten var nedlagt och det hela slutade med att 18-åringen satte eld på en säck sågspån som senare spred sig och ödelade hela byggnaden.

– Idén blir att förstöra för att förhindra att det ska komma några minkar dit i framtiden, sade Borg.

Enligt åklagaren har dock männen haft samröre med de amerikanska grupperna The Base och The Green Brigade.

Grupperna kan kopplas till en form av extremism som kallas ekofascism, som i korthet kopplar samman miljöproblem med överbefolkning och pekar ut invandringen som drivande faktor – och där även många av nazismens idéer om vit överhöghet är framträdande.

Hårdare straff

Detta bör få avtryck i straffmätningen, anser Henrik Olin.

– Det är allvarligare, menar jag, att bränna ned en minkfarm som en del i något man gör i ett samhällsstörtande perspektiv av ideologisk övertygelse, än att göra det för att man är förbannad på ägaren.

I rätten visade åklagaren bilder på bland annat 18-åringen klädd i SS-uniform, och bilder där männen poserar framför uttryck kopplade till ekofascism, som "no policital solution" och "acceleratate the collapse".

– Accelarationism är ett viktigt begrepp i de här rörelserna. Det handlar om att påskynda samhällets förfall för att kunna bygga upp ett nytt och i deras ögon bättre samhälle, sade Olin.

Förnekar extremism

Förutom bilderna presenterade Henrik Olin chattar mellan 18-åringen och en man som pekas ut som ledare för en av rörelserna. Efter att 18-åringen skickat bilder som han tog på branden i Sölvesborg till mannen publicerade The Green Brigade filmen på internet, där man tackade sina "soldater som utfört en framgångsrik operation i Sverige".

18-åringens försvarare Ulrika Borg sade att hennes klient inte var någon extremist.

– För mig är det tydligt att det är en ung person som är sökande efter en tillhörighet.

– I dag har han mognat i sitt sökande, och nu i efterhand kan han se att vissa personer (som han haft kontakt med) har åsikter som är främmande för honom, och vissa var främmande redan då.

Drivande för honom har i stället varit ett djurrättsintresse, sade Borg.

Inte heller 20-åringen har varit anhängare av en högerextrem ideologi, sade hans försvarare Anders Björk.

– Han är inte medlem och har ingen avsikt att gå med i någon våldsbejakande extremiströrelse. Han har inte haft något djupare engagemang, utan hans agerande har präglats av ett ungdomligt oförstånd och en viss omogenhet i sitt agerande.

Huvudförhandlingen i Nacka tingsrätt fortsätter på måndag och avslutas tisdag 19 januari.

Marc Skogelin/TT

En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Skåne

Nu skickas första polisaspiranterna ut i Sverige

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Skåne
Malmö För två år sedan startades polisutbildningen i Malmö. Nu går de första polisstudenterna ut på sin aspiranttjänstgöring runtom i Sverige.

I mars 2020 ändrades utbildningen till att vara mestadels distans på grund av rådande pandemi.

– Vi tog igen det praktiska som studenterna missat under tre veckor i augusti. Men allt som går att digitalisera har skett på distans, säger Caroline Mellgren föreståndare för polisprogrammet vid Malmö universitet.

Bilkörning, vapenhantering, övningar för att leverera dödsbud och fysiska metoder att hantera folksamlingar är några av de moment som studenterna ändå fått göra på plats på universitetet.

Påverkan av färre fysiska lektioner

– Jag tror inte att studenterna kommer vara mindre förberedda inför aspiranten på grund av färre fysiska lektioner, vi har sett till att ge dem grunderna de behöver med sig, säger Caroline Mellgren.

Aspirantperioden är en 24 veckor lång praktisk tjänstgöring tillsammans med en instruktör där både yttre tjänst och administrativa sysslor ska genomföras. En godkänd aspirantperiod är det sista steget innan studenten blir färdig polis.

– Vi har stort förtroende för Malmö Universitet och är övertygade om att studenterna som kommer till oss kommer vara förberedda inför aspiranten, säger Nils Norling, presstalesperson för Polisen i Malmö.

Ska följa Polismyndighetens rekommendationer

Nu ska de ut på aspiranttjänstgöring, där det kan vara svårare att hålla restriktionerna. Studenterna lämnar då universitetet och blir istället Polismyndighetens ansvar. Därmed följer de polisens rekommendationer.

– Aspiranterna kommer till en verksamhet som har väl utarbetade rutiner för corona-anpassning. Vi har precis som många andra verksamheter en policy att man som polis stannar hemma vid minsta symptom och uppmanar alla att hålla avstånd i den mån det är möjligt, säger Nils Norling.

Han berättar vidare att i majoriteten av alla ingripanden polisen utför så går det att hålla avstånd, och första prioritet är alltid att prata med människor för att lösa en situation. Han berättar också att i arresten finns sedan länge utarbetade rutiner för att göra det corona-säkert.

– I yttre tjänst kan det självklart vara svårare att hålla avstånd i vissa situationer och ingripanden, men vi försöker i största möjliga mån att följa rekommendationerna även då, säger Nils Norling.

Kultur och nöje

Frida Hyvönen släpper nytt

Frida Hyvönen. Arkivbild.
Foto: Studio Biblom Hjelte
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Frida Hyvönen har släppt en ny singel. Den heter "A funeral in Banbridge" och är ett första smakprov från vårens album "Dream of independence".

"Berättelsen tar oss med till en väns begravning. Vännen har sedan länge lämnat sin uppväxtort, men är nu tillbaka – för att begravas. Vi som är där har rest dit från olika delar av Europa", säger hon i ett pressmeddelande.

Hyvönen debuterade med "Until death comes" 2005. 2016 gick hon över till svenska på albumet "Kvinnor och barn" och ny byter hon alltså tillbaka till engelska.

Utrikes

Mygel som inte var mygel fäller regering

Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Bild från i december.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Utrikes
Utrikes En skandal som inte var en skandal och därför blivit en skandal. Det är den snåriga historien bakom att Nederländernas regering nu faller.

Det handlar om barnbidrag till tusentals nederländska familjer, som betalades ut under ett antal av de senaste åren, men som sedan krävdes tillbaka på grund av misstankar om fusk och bedrägeri. Härvan knäckte mängder av familjer såväl känslomässigt som ekonomiskt.

– Med det här beslutet vill regeringen ge upprättelse till alla de föräldrar som blivit orättvist behandlade, säger premiärminister Mark Rutte vid en presskonferens.

Han lägger till att rättssäkerheten ska skydda medborgarna, men att det har gått hemskt fel i det här fallet.

Men en parlamentarisk utredning har nu visat att i många av fallen handlade det om banala småmissar, som att pappren inte var undertecknade på rätt sätt, snarare än mygel, rapporterar Politico.

Fuskskandalen blev en politisk skandal, och i torsdags avgick den socialdemokratiske ledaren Lodewijk Asscher, som varit ansvarig minister.

Hans parti PVDA ingår inte ens i den nuvarande regeringskoalitionen, känd i Nederländerna som "Kabinet Rutte III". Men väl i den förra, då bidragshärvan ägde rum. Därför faller skandalbilan även över premiärminister Mark Rutte, som enligt nederländska medier nu upplöser regeringen.

Turbulensen är ovälkommen i Nederländerna – som drabbats hårt av covid-pandemin – men behöver inte bli långvarig. Ordinarie parlamentsval är inplanerat om två månader, den 17 mars. Och enligt opinionsprognoserna väntas Rutte då få tillräckligt med stöd för att kunna bilda en ny styrande koalition.

Hässleholm

Spår en härlig helg på skidor

Rolf Rantzow, för dagen med hustrun Gun som hjälp, på skotern spårgruppen i friidrottsklubben SK 69 använder för att anlägga skidspår. Inför helgen strålande skidväder ska de vara klara.
Foto: Pernilla Ekdahl
Hässleholm
Tyringe Snö på marken och minusgrader i luften – mer krävs inte för spårgruppen i SK 69 ska lägga skidspår i Tyringe. – Sist vi lade spår kom folk från halva Skåne för de vet att vi har bra skidspår, säger Rolf Rantzow.

I en maskinhall utanför byn är han i full färd med att tanka snöskotern och koppla på spårkälken när tidningen kommer förbi. På åkern utanför är redan ett skidspår klart för de som inte vill åka i skog och backar, ”pensionärskörning” som Rolf Rantzow kallar det. Nu väntar ett par långa rundor i skogen, där fem-, sju- och tiokilometersspår ska läggas.

– Nu jädrar får man ligga på, säger Rolf Rantzow, väl medveten om att den som ägnar sig åt skidåkning i Skåne får ta vara på de tillfällen som ges.

Rolf Rantzow i spårartagen, i utkanten av Tyringe.
Foto: Pernilla Ekdahl

”Tre år sen sist”

Spåren som läggs följer de motionsslingor som faktiskt anlades som just skidspår en gång i tiden, innan intresset för att motionslöpa blev större och de snörika vintrarna färre.

– Vi har haft snö och spår öppna nästan fem månader som mest, men nu har det varit ett par år utan snö. Det är nog tre år sedan sist vi hade riktiga spår, säger Rolf Rantzow.

Så det är efterlängtat?

– Jadu, jag lade ut info på facebook och inom en timme hade vi 100 följare. Det riktigt exploderade.

”Skönt för själen”

Nu hoppas Rolf Rantzow att kylan håller i sig så det går att köra i en vecka. När jag frågar om det inte är mycket jobb att lägga spår för bara några dagar svarar han med en motfråga.

– Vad är värdet på att jobba ideellt?

– Dessutom är det jäkligt roligt att köra skoter, fortsätter han med ett skratt.

Om halva Skåne kommer att utnyttja spåren även denna gång är han inte säker på, numera läggs spår på fler ställen, men själv kommer han definitivt att dra nytta av dem. Men vad är då tjusningen med att åka skidor, tycker han?

– När man är uppe i skogen är det så tyst så man tror det är fel på öronen. Snön dämpar alla ljud. Det är skönt för själen.

Innan han gasar igång skotern för att ge sig iväg vill han bara komma med en förmaning.

– Folk tror de får göra vad fasen som helst enligt allemansrätten, men den handlar inte bara om rättigheter utan om skyldigheter också. Och enligt allemansrätten, och kommunens ordningsstadgar, får man inte gå i skidspår. Men annars är det bara för folk att komma hit och köra. På rätt håll, alltså motsols, säger Rolf Rantzow och drar iväg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Skåne

Mer än fördubbling av vaccindoser till Skåne

Karin Johannesson, 89, var först ut av alla skåningar att vaccinera sig den 27 december förra året. Nu går det undan och Karin får sällskap av 14 000 till bara i nästa vecka.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Covid-19 Region Skåne växlar upp vaccineringen efter att det står klart att man går från 6 000 doser förra veckan till 14 000 doser under nästa vecka.

Det är fortsatt vaccinering av äldre och personal på särskilda boenden som är prioriterade, men nu kan man börja skicka ut brev till alla som är 70 år och äldre om vaccination. Enligt Region Skåne är majoriteten som fått erbjudande om vaccinering positiva till att ta sprutan.

− Vi kan glädjande konstatera att vaccinationsviljan är mycket stor. Alla erbjuds sprutan. Bland de boende tackar nästan alla ja direkt. Bland medarbetarna är det mer än 60 procent. Och det är inte ovanligt att den som först uttrycker en viss tvekan hakar på när kollegorna vaccineras, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

I takt med att äldre och personal på särskilda boenden får sin första dos börjar även vaccinationen av personer med hemsjukvård samt närstående i samma hushåll. Parallellt fortsätter arbetet med att vaccinera vård- och omsorgspersonal på vaccinationsenheterna i anslutning till sjukhusen. Region Skåne räknar med att vid slutet av vecka 4 ska alla på särskilda boende ha fått erbjudanden om vaccin.

Polisen har vid upprepade tillfällen varnat för bedrägeriförsök från personer som ringer äldre och lurar till sig deras bank id med löfte om en vaccinbokning. Region Skåne har dock, trots upprepade frågor, inte kunnat ge några klara besked kring hur man ska kontakta de som ska vaccineras. Nu gör man det: Man kommer skicka ett brev.

”När det är dags kommer ett personligt brev med information om hur man bokar tid. Utskicken kommer från vårdcentralerna och sker i intervaller. Först ut är de som är 85 år och äldre. Sist ut är de yngsta.” lyder nu den officiella instruktionen från Region Skåne.

Inrikes

Sverige får färre vaccindoser kommande veckor

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att Sverige kommer att få färre vaccindoser de kommande veckorna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Läkemedelsbolaget Pfizer drar ner på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19.
För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser de kommande fyra veckorna, bekräftar vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att även Sverige kommer att få färre doser de kommande veckorna.

“Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka”, skriver han i ett sms.

15 procent färre

Totalt rör det sig om cirka 15 procent färre doser, enligt Richard Bergström.

Orsaken är att Pfizer ska öka produktionstakten till två miljarder vaccindoser per år, från tidigare 1,3 miljarder, och bolaget tillägger att leveranserna till alla länder i Europa påverkas. Det är oklart hur lång tid uppgraderingen av produktionsanläggningarna kommer att ta.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Försvårar vaccineringen

Anders Bergström, vårdkvalitetschef i region Norrbotten, säger till Aftonbladet att uteblivna leveranser kan komma att försvåra vaccineringen avsevärt.

– Om det blir 15 procent färre doser nästa vecka och framåt så kommer vaccinationstakten att sjunka. Vi kommer att klara kommande veckor genom att minska antal patienter som får dos ett, för att säkra klarvaccineringen av dos två, säger han till tidningen.

Folkhälsomyndigheten upprepade senast i tisdags att regionerna inte ska spara doser.

– Vi är nu tydliga med att regionerna ska använda så många doser som möjligt och lita på att leveranserna kommer som de ska, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

"Blir riktigt besvärligt"

Anders Bergström i region Norrbotten säger nu till Aftonbladet att de kommer att behöva gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om Pfizer inte kan leverera så blir det riktigt besvärligt för de som inte har sparat doser.

Rickard Lundin, representant för den särskilda sjukvårdsledningen i region Östergötland, berättar för TT att han precis fått information om den uteblivna leveransen.

– Det ser inte ut som det primärt berör Östergötland. Vi hörde till de regioner som initialt sparade vaccin till dos två så vi är inte lika sårbara som vi kanske hade varit annars, säger han.

Även Norge får färre doser. För Norges del handlar det om en minskning av leveranserna till drygt 36 000 doser, från strax under 44 000 doser, enligt Folkehelseinstituttet.

Alice Nordevik/TT

Pfizer uppgraderar produktionsanläggningarna för att öka årstakten av vaccin mot covid-19 per år, vilket tillfälligt slår mot leveransvolymerna. Arkivbild.
Pfizer uppgraderar produktionsanläggningarna för att öka årstakten av vaccin mot covid-19 per år, vilket tillfälligt slår mot leveransvolymerna. Arkivbild.
Foto: Kelsey Brunner/AP/TT

Ekonomi

Reserven i beredskap – elpriser högsta på länge

Kylan lyfter elpriset. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Minusgrader i hela landet, lite vind och en kärnkraftsreaktor mindre. Då ställs den oljeeldade elreserven i beredskap och elpriserna rakar i höjden.

Det är slut på elrean, åtminstone för den här gången. Elpriset under innevarande vecka ser ut att landa på drygt 50 öre i snitt, före skatter och avgifter. Jämfört med fjolårets superlåga priser som ofta låg kring 10-20 öre, ibland ännu lägre och vid vissa tillfällen minuspriser, är ökningen kraftig eller snarare på väg att bli mera normal.

– Det som är lite unikt är de större skillnaderna i pris i landet, säger Christian Holtz, elanalytiker på konsultbolaget Sweco – en trend han tror kommer att hålla i sig som en effekt av mindre kärnkraft i syd, mer vindkraft i norr och fler kablar till kontinenten där priserna ofta ligger högre.

Två år sedan

Senast priserna var på den här nivån var vintern för två år sedan, i efterdyningarna av den extremt torra sommaren 2018. Annars får man backa bandet till vintern 2010/2011 för att hitta högre priser än nu, då vi hade en rejäl vinter i kombination med kärnkraftsstrul.

Nivån på vattenmagasinen är som vanligt väldigt avgörande för elpriset. I nuläget är det gott om vatten i dammarna.

– Hur mycket snö som kommer framöver avgör prisnivån resten av året, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia.

En från årsskiftet stängd kärnkraftsreaktor, Ringhals 1, spelar också in, speciellt när det är kallt då det gärna blåser mindre. Båda de faktorerna påverkar priset uppåt.

– Det påverkar absolut, säger Christian Holtz.

Oljeeldat i Karlshamn

En kärnkraftsreaktor färre i södra Sverige, parat med lite vind för närvarande, förklarar också till viss del varför två oljeeldade kraftverk i Karlshamn i Blekinge har satts på högsta beredskap för att kunna täcka upp för eventuella effekttoppar som kan uppstå i kylan, enligt Sigvardsson.

En titt i kristallkulan pekar på att högtrycket ligger kvar med fortsatt kallt väder som följd, åtminstone januari ut, vilket lär hålla elpriset uppe på dagens nivåer ett antal veckor till, enligt Christian Holtz. Framåt våren kan priserna falla tillbaka rejält igen eftersom nivåerna i kraftbolagens vattendammar ligger på hyfsat höga nivåer, resonerar han.

Olle Lindström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL