Efterlyst kanon har hämtats hem

Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Polisen efterlyste ägaren till den antika kanonen, och det gav napp. Arkivbild.
Polisen efterlyste ägaren till den antika kanonen, och det gav napp. Arkivbild.Foto: Polisen

Den flera hundra år gamla kanon som Uppsalapolisen har haft i beslag under två år har nu hämtats ut av sin ägare, rapporterar Sveriges radio P4 Uppland.

– Det känns jätteskojigt förstås, och så blev det en liten rolig historia av det hela, säger ägaren Johan Wibom, som blev av med sin ståtliga kanon vid en stöld i mars 2016.

Han berättar att kanonen antagligen är en salutkanon från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal, och att den har en historia från Waxholms kastell.

Den har stått på Huvudsta gård tillsammans med flera andra kanoner, men stals 2016.

Polisen beslagtog kanonen i samband med ett stöldärende för två år sedan, men hade svårt att hitta dess ägare.

Det var ont om plats hos polisen, och om inte ägaren hade hittats hade polisen varit tvungen att skänka eller sälja kanonen, eller i värsta fall förstöra den.

I ett sista försök gick polisen ut och efterlyste kanonägaren, och det gav napp.

– Jag fick se en video, säger han, och berättar att han då hörde av sig till polisen och fick bevisa att han verkligen äger den.

Nu är kanonen återbördad till gården där den stod innan stölden.

Johanna Cederblad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.