Lagfarter Nsk

Huset på Hagegatan 14 i Bjärnum sålt för andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Jonas Nilsson, 33 år, är ny ägare till fastigheten på Hagegatan 14 i Bjärnum. Ägarbytet blev klart i november 2020 och köpesumman blev 2 176 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som december 2018 för 600 000 kronor. Huset har en boyta på 138 kvadratmeter.

För bara två månader sedan såldes ett annat hus knappt en kilometer därifrån, på Bokgatan 32. Där blev priset för det 93 kvadratmeter stora huset 600 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Här är Göteborg FC:s scenarion

För två månader sedan lyfte Göteborg FC-spelarna Emma Kullberg, Stina Blackstenius och Filippa Angedal SM-pokalen för första gången i föreningens historia. Frågan är under vilket namn klubben kommer att spela 2021?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Juridiskt sett kommer Göteborg FC att spela i damallsvenskan även i år.
Men ett eventuellt samarbete med BK Häcken kan resultera i ett namnbyte.
TT frågade Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg om andra möjliga scenarion kring mästarlaget.

Den 29 december meddelade Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman att det damallsvenska mästarlaget lägger ned sin elitverksamheten. Beskedet skakade om Fotbollssverige och skapade både sportsliga och juridiska frågetecken som kvarstår än i dag.

På nyårsafton, bara två dagar efter den omvälvande beskedet, kom en vändning då GFC gav beskedet att föreningen lever vidare över säsongen 2021, men meddelade också att man långsiktigt vill ha en sammanslagning, eller ett övertagande, av en större Göteborgsklubb.

BK Häcken rapporteras nu vara närmast ett samarbete. Men för det krävs ett godkännande av klubbens medlemmar på ett extrainstatt årsmöte den 27 januari.

TT ringde Svenska fotbollförbundets (SvFF) förbundsjurist Christine Stridsberg för att höra hur landet ligger kring några nyckelpunkter.

– Vi har inte fått någon formell begäran från varken Göteborg eller Häcken om någon form av överlåtelse av serieplats, någon namnändring eller liknande. Däremot ser vi vad som händer i media och har haft vissa kontakter med Kopparbergs/Göteborg, säger hon.

– Det vi generellt kan säga, och som de (Kopparbergs/Göteborg FC) har kommunicerat, är att de inför den här säsongen inte kommer att göra någon formell överlåtelse av den serieplats som de har i damallsvenskan, för den är kopplad just till föreningen, med organisationsnummer och juridisk person.

– En förening som är medlem inom Riksidrottsförbundet (RF), och därigenom Svenska fotbollförbundet (SvFF), kan välja vilket tillfälle de vill ansöka om namnändring. Det förutsätter att Göteborgs medlemmar, på ett årsmöte, beslutar om ett sådant och det är också något som kräver ett godkännande från RF, som då också tar in yttranden från SvFF – vad vi tycker om det föreslagna namnet.

– Är det så att man vill ansöka om ett namnbyte på en förening. Till exempel att Kopparbergs står som juridisk person, ska finnas kvar och spela vidare men vill byta namn till något annat. Då kan man också ge in en sådan ansökan när man vill under året. Däremot har vi den praxisen att mellan perioden 1 april och 14 november, typiskt sett den period då vi har i gång seriespelet, då godkänner vi på SvFF bara namnbytet om det finns synnerliga skäl för det.

– Man kan bedriva samarbeten även om man är olika föreningar juridiskt sett. Om man till exempel vill dela träningsanläggning eller så finns det inget som förhindrar det.

– Samgående och sammanslagning av förening kan man egentligen göra när man vill i tiden. Det är ett sådant beslut som ska tas på ordinarie eller extrainsatt årsmöte.

– Den föreningen, i juridisk mening med organisationsnummer och så som de har i dag... Ja, det tror jag att vi kan vara rätt säkra på att de nog, som det ser just nu i alla fall, kommer att finnas kvar.

– Men sedan är allt beroende av vad deras egna medlemmar beslutar. Just nu är det mycket förslag som kommit från styrelser och liknande. Jag tror inte att de själva ens, till hundra procent, kan säga exakt var de kommer att landa. Däremot hur de förhåller sig till ett namnbyte, där får du nästan fråga föreningen själv hur de tänker. Jag kan tänka mig att det skulle kunna komma in en ansökan, beroende på vad medlemmarna säger.

Göteborg FC inledde 2021 med att träna hemma på Valhalla IP under torsdagen, spelar sin första träningsmatch i början av februari, i Svenska cupen i mars och i damallsvenskan i april.

David Hjorter/TT

FAKTA

Bakgrund: Turerna kring mästarklubben

7 november: Göteborgs första SM-guld säkras den 25:e säsongen av damallsvenskan. Det blir 7–0 mot Linköping i den näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborg ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

29 december: Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan. Som skäl anges att det inte finns ekonomi att satsa på den nivån som krävs för att lyckas internationellt. Klubbledningen önskar att en stor herrklubb i Göteborg tar över och driver en damallsvensk klubb. Advokaten Carl Fhager uppger att han har i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar, alternativt få en annan klubb att ta över Göteborg.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben.

31 december: Klubben meddelar att att man spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över elitverksamheten. Det sägs att Häcken, som har en stark ekonomi tack vare ungdomsturneringen Gothia Cup, är nära ett övertagande.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte för att ta beslut om ett övertagande.

Kultur och nöje

Hanna Hellquist pratar hemligheter på helgen

P3-programledarna Samir Yosufi, Hanna Hellquist, Emma Molin, Christopher Garplind och Jörgen Lötgård. Pressbild.
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Hanna Hellquist återvänder till morgonradion på P3. På lördagar ska hon nämligen leda nya "P3 Hemligheter" tillsammans med P3:s Samir Yosufi.

Programmet är inriktat på relationer, där programledarna med hjälp av psykologer och beteendevetare reder ut varför människor gör som de gör i relationer med andra.

"Det ska bli så himla roligt att få ta del av P3-lyssnarnas hemligheter, både stora och små. Som programledare för 'Morgonpasset' i över tio år så vet jag vilka otroliga historier som finns därute", säger Hanna Hellquist i ett pressmeddelande.

Nytt i tablån är även det nya musikkrysset "P3 Krysset", som sänds på söndagar med Jörgen Lötgård vid spakarna.

Utrikes

Många döda i jordskalv – sjukhus kollapsade

Boende inspekterar ett raserat hus i Mamuju på västra Sulawesi i Indonesien.
Foto: Rudy Akdyaksyah/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftiga jordskalv har skakat den indonesiska ön Sulawesi. Flera byggnader har kollapsat, däribland ett sjukhus i staden Mamuju.

– Enligt de senaste uppgifterna har 26 människor mist livet i Mamuju, säger Ali Rahman, chef på det lokala räddningsverket, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbyrån rapporterar också om ytterligare minst åtta döda utanför staden.

– Antalet kan växa, men vi hoppas inte det. Många av de döda ligger begravda under rasmassor, säger Ali Rahman.

Det finns uppgifter om att såväl patienter som personal är instängda på det raserade sjukhuset i Mamuju, på västra Sulawesi.

Antalet skadade anges till minst 600, samtidigt som tusentals har tvingats fly, enligt myndigheterna.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, säger 28-årige Hendra, som bor i Mamuju, till AFP.

Det kraftigaste skalvet inträffade tidigt på fredagsmorgonen och hade en magnitud på 6,2. Det var centrerat sex kilometer nordöst om Majene på västra Sulawesi, mer än en mil under markytan, meddelar landets katastrofmyndighet.

Hittills har tiotals efterskalv registrerats. Indonesiens myndigheter befarar flera kraftiga sådana, och varnar att det kan innebära att tsunamier hotar kustområden.

Till en början rapporterades det att ett hotell hade kollapsat, men det ska endast delvis ha raserats. Även kontoret som tillhör regionens guvernör uppges ha skadats svårt.

Hässleholm

Frossa i tulpaner på tulpanens dag

Många vill ha tulpaner inför tulpanens dag. Nilla Haure slår in en lila bukett till en kund.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Vinslöv I dag är det tulpanens dag. Det är det alltid den 15 januari. Folk köper tulpaner i massor nu för få in lite färg och grönska i vintermörkret. Och varför inte prova en sallad med tulpan på lökväxtens bemärkelsedag.

Dofter och färgprakt fyller Blomsterdesign i Vinslöv. Maria Troberg-Linde har fyllt sin blomsterbutik med tulpaner med alla möjliga kulörer. bakom disken binder Nilla Haure en vacker bukett med vita tulpaner och ranunklar.

– Tulpanförsäljningen börjar ta fart veckan före jul. Nyårsveckan drar försäljningen i gång på allvar. Egentligen är det säsong för tulpaner nästan hela året. Just nu är det högsäsong, säger Maria Troberg-Lind, som driver Blomsterdesign vid torget i Vinslöv sedan fyra år.

Nilla Haure plockar fram de finaste tulpanerna från kylen.
Foto: Sofia Åström

Holland

Hon köper nästan uteslutande tulpaner från Holland, som är Europas största odlare och exportör av den populära lökväxten.

– Under pandemin har vi märkt en ökad försäljning både med bud och över disk. Kunder köper blommor till jämna födelsedagar och begravningar. Vi som har butiker utanför städerna har nog haft lite tur. Det verkar som om kunderna väljer att handla lokalt istället för att köpa tulpaner i varuhusen och de stora butikerna i stan, säger Maria Troberg-Linde.

Tulpanens dag den 15 januari.
Foto: Sofia Åström

Många kunder betalar med swish och behöver därmed inte befinna sig inne i butiken och trängas med andra kunder, berättar Maria Troberg-Linde.

– Folk är förstående. Bara två gånger före jul fick vi säga till kunder att vänta utanför till de kunde gå in i butiken.

Blomförsäljningen har ökat under pandemin.
Foto: Sofia Åström

Skötsel

De holländska tulpanerna är lite större än de svenska. Maria Troberg - Linde håller de holländska för lite finare än de svenskodlade.

– Det finns svenska superfina tulpaner och de kostar lite mer. Jag säljer en del svenska tulpaner också.

Många har uppfattningen att tulpaner vissnar snabbt, vilket de inte alls behöver göra om de sköts på rätt sätt. De klarar sig även utmärkt ner till minus fem grader utomhus också.

– Vill man behålla sina tulpaner ska man skära stjälken i botten, ställa dem i lite kallt vatten och fylla på efterhand, säger Nilla Haure.

Maria Troberg Linde driver Blomster och Design i Vinslöv. Här med en pampig bukett tulpaner, vaxblommor och ranunkler i en spektakulär vas.
Foto: Sofia Åström

Ätbara

Vill man sätta lite extra guldkant på tulpanens dag kan man plocka blombladen, som passar perfekt att användas i sallader. Det blir både vackert och gott. Man kan även frysa in blomblad i iskuber och använda i bålen. Löken ska man däremot inte stoppa i munnen. Den innehåller tulipin som har irriterande egenskaper. På internet finns det gott om recept om hur man kan använda tulpaner i maten.

Nilla Haure har fullt upp med att binda buketter.
Foto: Sofia Åström

Ekonomi

Skatteverket snuvas på bitcoinvinster

Det är lite si och så med att deklarera skatt på kryptovalutorna. Arkivbild
Foto: Gillian Flaccus/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Jätterusning och därmed vinster på flera gånger insatsen. Men att deklarera skatt på kryptovalutorna är det lite si och så med, konstaterar Skatteverket.
– Mörkertalet är sannolikt ganska stort, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på myndigheten.

Värdet på en bitcoin trefaldigades i fjol, från knappt 80 000 kronor till cirka 240 000 kronor. En bit in på det nya året fortsatte kryptovalutan till nya rekordnivån över 300 000 kronor för att sedan falla tillbaka. Svängningarna är häftiga och möjligheter till stora vinster, men även förluster, är goda.

Och precis som all annan kapitalvinst ska den deklareras. Men Skatteverket har väldigt klent med kontrollmöjligheter. Aktie- och fondvinster går inte att mörka, i alla fall inte lika lätt, annat är det med kryptovalutorna.

– Det finns inga kontrollinstanser. Det bygger på att man frivilligt redovisar, på samma vis som uthyrning av privatbostäder, säger Henrik Kisterud.

3000 per år

Visserligen måste en bank fråga kunden om det dyker upp en miljon på kontot helt plötsligt.

– Men det är inga uppgifter som kommer till Skatteverket, säger Kisterud.

De senaste åren är det i storleksordningen 3 000 personer per år som redovisar sina vinster från affärer med kryptovalutor, mestadels bitcoin, alltifrån mindre summor till miljonbelopp, enligt Skatteverket. Men det verkliga antalet är sannolikt mycket högre, enligt Kisterud.

Reglering i framtiden?

Men bitcoinhandlarna som vill gå under skatteradarn ska inte känna sig säkra.

– Vi har möjlighet att göra kontroller baserat på uppgifter vi får från tredje man. Och det även flera år efteråt, säger Henrik Kisterud och tillägger att det är ett område som Skatteverket vill och måste ha koll på.

I framtiden ser han framför sig att det kommer att komma någon slags reglering även på detta område i takt med att den här typen av affärer blir vanligare.

– Vi måste vara med på banan.

Olle Lindström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Kultur och nöje

Shima Niavarani om flykten och räddningen

Det är dags för Shima Niavaranis dag i 'Stjärnorna på slottet'. Arkivbild.
Foto: Oskar Sandström
Kultur och nöje
Kultur och nöje Shima Niavarani tvekade inför att delta i "Stjärnorna på slottet", men tackade ja för att bidra med nya perspektiv.
I SVT-programmet berättar hon om den traumatiska flykten och om den röda tråden i sitt liv.

När Shima Niavarani bjuder de andra "Stjärnorna på slottet"-deltagarna på frukost är temat "Alice i Underlandet". Den röda tråden genom hennes dag är berättandets kraft – något som skådespelaren själv upplever har räddat henne genom livet. Men Lewis Carrolls klassiska barnboksberättelse symboliserar även ett av Niavaranis tidiga år i livet.

– Jag levde under jord ett år med min pappa när jag var barn, då använde jag "Alice i Underlandet" som en metafor. Det kan vara en tung och tragisk upplevelse att återberätta, men man kan också skifta perspektiv och se det som att jag berättar ett slags erfarenhet som ofta inte blir berättad, säger Shima Niavarani.

Flydde till Sverige

Hon föddes i Teheran 1985, mitt under Iran-Irak-kriget. Familjen flydde och hamnade slutligen i Upplands Väsby.

– Jag har rört mig på många olika kontinenter och kanske upplevt mina största tragedier väldigt tidigt i livet. Jag ville berätta om det från mitt håll. Det finns så många idéer och föreställningar om vem man är om man inte föds här. Eller vem man är om man växer upp utanför innerstan, eller vad klass är för någonting, säger hon.

Under gruppaktiviteten får Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Ola Rapace och Charlotte Perrelli djupdyka i ballroomscenen, en subkultur som uppstod i USA där utsatta hbtq-personer skapade egna scener med modevisningar och dragshow-tävlingar.

– Voguing-kulturen representerar så mycket känslan jag vill ge under dagen. De som levde i den var fattiga och utblottade och ofta övergivna på grund av sin sexuella läggning, klass och identitet. Men de skapade ballroomkulturen och ägde den. De var queens, säger hon.

Håller tillbaka

Samtidigt som Shima Niavarani berättar om traumatiska händelser från sitt liv, vill hon inte "gegga" för mycket i det privata.

– Mitt bagage är som att ha ett kapital att hämta ur när man sedan gör det man ska göra, nämligen uppträda eller skriva. Jag använder det hellre till det. Det hade förstås varit lättare att berätta om hjärtesorg eller liknande, men vad händer då med berättelserna som ingen någonsin får höra? säger Shima Niavarani.

Avsnittet med Shima Niavaranis dag sänds den 16 januari i SVT.

Sofia Sundström/TT

Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i 'Stjärnorna på slottet'. Pressbild.
Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i "Stjärnorna på slottet". Pressbild.
Foto: Niklas Kristensson/SVT

FAKTA

Fakta: Shima Niavarani

Shima Niavarani är född 1985 i Teheran, Iran men är uppvuxen i Upplands Väsby.

Hon arbetar som skådespelare, dramatiker, regissör och sångerska, och har synts i flera tv-, film- och teaterproduktioner.

Nu är hon aktuell i "Stjärnorna på slottet" och under våren leder hon en av deltävlingarna i Melodifestivalen.

Utrikes

Männen som slåss om makten – i Merkels skugga

De tre kandidaterna i CDU:s ledarstrid: Norbert Röttgen (t v), Armin Laschet (mitten), Friedrich Merz (t h).
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Medan världen är upptagen av de senaste turerna kring Donald Trump pågår ett val som kan påverka oss svenskar mer än frågan om vem som styr i Washington.
Ledarstriden i tyska CDU står mellan tre män som alla försöker sälja in sig själva som både landsfäder och förnyare – en grannlaga uppgift i svallvågorna efter den politiska giganten Merkel.

Några regelrätta debatter har det inte blivit under den utdragna kampen om ledarposten i Europas kanske mäktigaste politiska parti.

De tre männen som slåss om att ta över tyska Kristdemokraterna (CDU) är alla medelålders jurister från Nordrhein-Westfalen – men med viktiga skillnader i synen på vägen framåt. Stämningen har ändå varit småputtrig under de två direktsända samtalsrundorna, trots anklagelser i pressen från en av kandidaterna om ett fientligt partietablissemang och kartellbildning från de medtävlande.

Tronföljaren misslyckades

Den nuvarande ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer sågs tidigare som en naturlig tronföljare till Angela Merkel, som meddelade sin avgång från ordförandeposten 2018 men sitter kvar som förbundskansler. Efter ett turbulent drygt år i toppen tvingades "AKK", i dag närmast bortglömd utanför Tyskland, erkänna sig oförmögen att leda partiet och utlysa ett nytt ledarval.

Sedan kom pandemin, som har skjutit upp partistämman flera gånger, och när 1 001 delegater under fredagen och lördagen sammanträder för att välja sin nya ledare sker det för första gången i digital form.

Medan ministerpresidenten i Nordrhein-Westfalen Armin Laschet och utrikespolitikern Norbert Röttgen båda profilerar sig som mittenmän i Merkels anda, vill Friedrich Merz se en konservativ nystart för CDU. Den tidigare gruppledaren Merz, som i början av 2000-talet manövrerades ut av Merkel och sedan dess gjort karriär i näringslivet, tillskrivs än i dag revanschlusta mot den snart avgående kanslern.

Konservatism eller mittenpolitik

Han är också den som tydligast sticker ut både vad gäller sakfrågor och stil, enligt Wolfgang Schroeder, professor i statsvetenskap på universitetet i Kassel.

– Merz företräder ett liberalkonservativt koncept, som ska vinna tillbaka väljare från (liberala) FDP och (främlingsfientliga) AFD. Om han väljs skulle det leda till starkare polarisering i den politiska mitten, i stället för som nu, med en stark konsensus i mitten och polarisering mot ytterkanterna, säger han till TT.

Laschet, som styr en delstat med nästan dubbelt så många invånare som hela Sverige, har regeringserfarenhet i bagaget, och säljer gärna in sig själv som en valvinnare. Inom partiorganisationen är stödet för ministerpresidenten stort, medan de vanliga väljarna har strömmat till först på senare tid, i takt med att Merz tappat i popularitet.

Stabil regeringsposition

Förklaringen till den förändrade spelplanen är dels ett antal medieuttalanden från Merz som stärkt bilden av honom som en smula inbilsk, bland annat påståendet att partietablissemanget svurit sig samman för att hålla honom borta från makten.

– Många av Merz anhängare anser att han inte har levererat. Laschet, däremot, leder ett viktigt förbundsland och har en väldigt stabil regeringsposition, säger Schroeder.

Röttgen förde länge en tynande tillvaro i opinionsmätningarna bland CDU-väljare, men har på senare tid seglat upp jämsides med Laschet, hack i häl på Merz. Han har framför allt två äss i rockärmen – dels sin vurm för mer mångfald, fler kvinnor och unga i partiet, dels sitt mångåriga engagemang för en koalition med De gröna, som ter sig som ett allt mer sannolikt alternativ efter förbundsdagsvalet i höst.

Spahn "mörk häst"

Den som vinner kan inte räkna med någon smekmånad. Med bara åtta månader kvar till valet är det hög tid för CDU och dess bayerska systerparti CSU att börja diskutera sin gemensamma kanslerkandidat. Utöver den omtyckte CSU-ledaren Markus Söder, vars stöd både bland kristdemokrater och den tyska allmänheten är mycket högre än vad som är fallet för någon av de tre CDU-kandidaterna, hägrar även hälsoministern Jens Spahn som en "mörk häst".

Den relativt konservative Spahn – också han från Nordrhein-Westfalen – anslöt sig tidigt till Laschets lag, men spås av vissa ha planer på att bryta sig loss och själv försöka bli kansler.

I slutändan kommer partiledningarna i Berlin och München lägga stoltheten åt sidan och välja den kandidat som rent krasst ser ut att ha störst chanser att vinna, tror Uwe Jun, professor i statsvetenskap vid universitetet i Trier.

Åtminstone om vinnaren inte heter Friedrich Merz.

Statsvetare: Riskabelt val

– För Merz skulle det här vara den stora chansen. Han har ingen annan upphöjd position att falla tillbaka på. Så samtalen mellan Merz och Söder vore de svåraste, vilket gör honom till det mest riskabla valet, säger han.

Delegaternas omröstning sker vid lunchtid på lördagen, i två omgångar såvida ingen av kandidaterna får egen majoritet. Eftersom Tysklands partilagar kräver att ett ledarval sker skriftligt hålls även ett brevval, som dock bara är tänkt att bekräfta resultatet.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Stort parti med kristen grundsyn

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti. Partiet är ett av Tysklands traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Utrikes

Exguvernör riskerar fängelse efter blyskandal

Michigans före detta guvernör Rick Snyder följs av medier i centrala Flint, efter det att han framträtt i domstol via videolänk på torsdagen.
Foto: Cody Scanlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dricksvattnet i Flint i delstaten Michigan, USA, blev förorenat av bly efter det att staden 2014 bytte dricksvattentäkt.
Nu ställs den före detta guvernören Rick Snyder inför rätta.

Nästan sju år efter skandalen ställs nu Michigans dåvarande guvernör Rick Snyder inför rätta, anklagad för att medvetet ha försummat invånarna i den förfallna industristaden. Snyder misstänks för två olika brott, som kan ge ett års fängelse vardera. Han anser sig vara oskyldig.

Ytterligare åtta tjänstemän i den pågående rättsprocessen misstänks för att ha vållat skandalen, som har blivit en symbol för de sociala orättvisorna i USA. Flint har till stor del en svart befolkning och många lever under fattigdomsstrecket.

Den nya rättsprocessen är den senaste i en lång rad juridiska strider som har följt efter blyvattenskandalen. Redan 2016 ställdes flera tjänstemän inför rätt.

Michigan har gått med på att betala motsvarande fem miljarder kronor till offren. Den största delen av pengarna ska gå till de drabbade barnen och är den största förlikningen i delstatens historia, enligt demokraten Dana Nessel, Michigans högste juridiskt ansvariga politiker.

Flint bytte vattensystem 2014, från Detroits kommunala system till floden Flint River, för att spara pengar, men flodvattnet visade sig vara mer frätande, vilket ledde till att mer bly frigjordes från stadens gamla vattenledningsrör och läckte ut i dricksvattnet. Omkring 25 000 människor drabbades, varav över 5 000 barn under tolv år. 2015 byttes vattnet tillbaka igen, men trots det var blyhalterna 2016 fortfarande oacceptabelt höga.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL